Rekordmånga läser till förskollärare på distans

Förändringar i Förskollärarprogrammet gör det enklare för personer som redan arbetar inom förskolan att läsa in en examen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Det nya förskollärarprogrammet i Göteborg där redan yrkesverksamma kan skaffa behörighet helt på distans gör succé. Förra året sökte 173, i år 652.

Det nya högskoleprogrammet för personer med yrkeserfarenhet från förskola och/eller förskoleklass är nu kortare, går helt på distans och har många examinationsuppgifter som anknyter till den egna verksamheten. På så sätts knyts teori och praktik tydligt ihop.

När ansökningstiden gick ut nyligen visade det sig att nyheterna i programmet fallit väl ut. Förra året var det 173 ansökningar, och i år hade det ökat till hela 652 stycken. Ett glädjande besked för alla som vill att andelen utbildade i förskolan ska öka.

Vi erbjuder en väldigt flexibel lästakt. Programmet går att läsa på 50 procent men även på 100, och man kan utöka eller minska takten under utbildningens gång.

– Ja, det är helt fantastiskt. Vi kan ännu inte se var de sökande bor, men med tanke på de som ringt och frågat om utbildningen är de spridda över hela landet, även om majoriteten nog är från närområdet – så brukar det vara, säger Ann-Charlotte Lindgren som är utbildningsansvarig för programmet vid Göteborgs universitet.

För att läsa programmet krävs fem års dokumenterad yrkeslivserfarenhet på heltid av pedagogiskt arbete i förskola och/eller förskoleklass, alternativt åtta års dokumenterad yrkeslivserfarenhet på minst halvtid. Det är längre erfarenhet än vad som tidigare har krävts, men i gengäld förkortas programmet från tre till två och ett halvt år. Ytterligare en förändring är att det tidigare behörighetskravet Engelska B ändras till Engelska A.

– Vi erbjuder också en väldigt flexibel lästakt. Programmet går att läsa på 50 procent men även på 100 procent. Man kan dessutom växla om man vill utöka eller minska takten under utbildningens gång, säger Ann-Charlotte Lindgren.

En liten ökning finns även på det ordinarie förskollärarprogram i Göteborg, med 907 ansökningar i år jämfört med fjolårets 905.

Även antalet ansökningar till landets högskoleutbildningar totalt har ökat. När ansökningstiden gick ut i april hade kunde man notera 419 000 ansökningar till höstens utbildningar, en ökning med tre procent jämfört med det tidigare rekordet från höstterminen 2020.

LÄS ÄVEN

Kollegialt ledarskap i förskolan

Hur mår din ekonomi?

Stenkula: Förskollärare blir fattigpensionärer

Värmdöförskolor blir lekcertifierade

Podcast: Är jag oproffsig om jag är privat på jobbet?