Håkan tog bort skärmarna – då höjdes resultaten

Skriva för hand Håkan Danielsson, gymnasielärare i historia på anrika Katedralskolan i Lund, tog till sist ett radikalt beslut: alla datorer skulle bort under hans föreläsningar. Effekten? Bättre studieresultat – i synnerhet för de svagaste eleverna.
LÄS ÄVEN: Läraren: Bort med datorerna från lågstadiet
Det hände för åtta år sedan och han skrev om effekterna i en uppmärksammad artikel på Dagens Nyheters debattsida:
”Min slutsats är självklar: Datorn ska ut ur klassrummen. Jag är ingen luddit och kan se att det finns situationer då datorn kan ge elever kunskaper på nya sätt. Men för vanliga lektioner, då läraren undervisar eller samtalar med elever, är den kontraproduktiv.”
Det var nog många DN-läsare som behövde slå upp ordet ”luddit” – och kanske var det också hans poäng. Ludditerna var en rörelse av engelska arbetare som på 1800-talet protesterade mot de förändringar som hotade deras arbeten, bland annat genom att förstöra textilmaskiner.
– Vi som inte ville följa strömmen av digitaliseringsivrare betraktades som bakåtsträvare, säger Håkan Danielsson i dag.
Han minns mycket väl hur det var för tio år sedan när alla elever på skolan fick varsin dator.
– Jag märkte direkt att det blev stökigare, mer okoncentrerat i klassrummet. De starkaste eleverna påverkades inte av det, men de svagare elevernas resultat sjönk.
Distraheras av annat
Det största problemet var att eleverna distraherades av datorns spännande utbud, vilket ledde till att de började multitaska, göra en rad andra saker, samtidigt som de skulle lyssna på genomgången.
– Vid ett tillfälle fick jag ett tydligt exempel på hur mycket de sysslade med annat än att anteckna. Det var när en kollega hade lagt ut information till dem i deras Facebookgrupp precis före min lektion. När jag var klar hade hälften varit inne och läst meddelandet.
LÄS ÄVEN: Penna eller dator – så väljer du rätt
Håkan Danielsson började söka internationell forskning på området och förstod snabbt att hans egna observationer var långt ifrån unika. En studie från Kanada visar att studenter som multitaskar presterar sämre. Och inte bara det, studiens namn indikerar ett ytterligare problem: ”Laptop multitasking hinders classroom learning for both users and nearby peers”.
– Som passiv rökning! Eleven bredvid kan inte låta bli att kika över axeln när kompisen tittar på en video där en katt sånär blir överkörd av en lastbil.
Många av hans elever förbättrade omedelbart sina resultat efter att datorerna försvunnit, i synnerhet elever från hem utan studietraditioner. Flera av hans kollegor följde hans initiativ och själv började han hålla uppskattade föredrag i ämnet.
Mobiltelefoner en utmaning
Än i dag är Håkan Danielsson mån om att nyansera sitt budskap. Han anser att ”datorerna också är helt avgörande arbetsredskap” i flera undervisningssituationer. Och helt datorfritt är det inte ens på hans genomgångar, elever med exempelvis dyslexi behöver anteckna på dator då deras analoga anteckningar inte går att tyda. Frågan om datorernas närvaro är också mindre kontroversiell i dag, nu är det mobiltelefonerna som är den främsta utmaningen.
– De är som ett gift. Jag delar ut gula och röda kort för elever som inte har dem avstängda.