9000 ensamkommande får gå klart gymnasiet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i Sverige och gå på gymnasiet.
– Det är ingen snygg lag och den är svårtillämpad, men den har inte tillkommit på ett grundlagsvidrigt sätt, säger Thomas Rolén i Migrationsöverdomstolen.

Lagen innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier och trädde i kraft den 1 juli 2018, men har tidigare underkänts av två migrationsdomstolar. Det har gjort att Migrationsverket har avvaktat med att fatta beslut enligt gymnasielagen, som har bedömts beröra omkring 9.000 ensamkommande.

trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svår att tillämpa. Lagrådet sågade förslaget och skrev att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Kritiken gällde bland annat regeringens beredning av förslaget till ett sänkt beviskrav för sökandens identitet.

Det sänkta kravet fick Migrationsdomstolen i Göteborg att be om EU-domstolens vägledning. Migrationsöverdomstolen bedömer dock att det redan finns praxis från EU-domstolen och att det därför inte är nödvändigt med ytterligare klargöranden från EU-domstolen.

Domen innebär ett klartecken för Migrationsverket att börja pröva ansökningar enligt gymnasielagen igen.

– Vi är prejudikatsinstans och sista instans, så nu har ju de att pröva om alla andra förutsättningar är uppfyllda för de som söker. Vi säger att lagen skall tillämpas, lagen har tillkommit på ett okej sätt, lagen strider inte mot EU-rätt. Varsågod att börja pröva ansökningarna nu, säger Rolén.

Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket, säger att myndigheten kommer att "återkomma inom kort". Innan ansökningarna kan börja prövas igen måste domen analyseras.

Om det skulle vara så att ni gör samma bedömning som Migrationsöverdomstolen, hur snabbt kan ni komma igång med att börja avgöra ansökningar igen?

– Det tror jag skulle kunna komma igång ganska snabbt. Vi har haft en organisation beredd på det här. Vi har ju bara slutat fatta bifallsbeslut sedan den 18 juli, och vi har fortsatt att fatta uppenbara avslagsbeslut, säger Johanna Måhlén.

Totalt har Migrationsverket fått in 9.650 ansökningar enligt den nya gymnasielagen, varav 1 159 avgjorts. Majoriteten är uppenbara avslag – bara ett tiotal ansökningar hann få bifall innan arbetet pausades i somras. Flest ansökningar kommer från region Väst.

Den som får bifall får till att börja med ett uppehållstillstånd på 13 månader. Efter det kan uppehållstillståndet förlängas, men då krävs aktivt deltagande i studierna. Exakt vad som ska avses med "aktivt deltagande" finns det just nu inga riktlinjer för, men det ska tas fram under 2018, enligt Migrationsverket.