Manifestationen gav resultat – miljoner till skolan

Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad höll ett tal under manifestationen.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Sveriges Lärares ordförande i Karlstad, Pontus Larsson, säger att de extra miljonerna till skolan stoppar blodflödet men att det krävs mycket mer.

Sveriges Lärares manifestation gav effekt: Karlstad skjuter till mer pengar till skolan.
– Vi har stoppat blodflödet men det krävs mer för att rädda skolan. Mycket mer, säger Pontus Larsson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlstad.
 

I en massiv manifestation anordnad av Sveriges Lärare, Sveriges Skolledare och Kommunal dem 27:e mars tågade över tusen personer genom Karlstad till kommunhuset med krav på att stoppa slakten av skolan.

Namnlistor överlämnades till de styrande som motvilligt tog emot dem.

Men det gav effekt. Karlstads kommun som styrs av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet skjuter till 225 miljoner kronor till sina förvaltningar.

– Nu skjuter vi till de medlen som nämnderna sagt att de behöver för att bedriva en bra verksamhet av god kvalitet, säger Linda Larsson, socialdemokratiskt kommunalråd till P4.

Av de 225 miljonerna får barn- och ungdomsförvaltningen 33 miljoner kronor under 2025–2027.

"Vi har stoppat den akuta blödningen"

Sveriges Lärares ordförande i Karlstad, Pontus Larsson, ser det som en halv seger.

– Vi har stoppat den akuta blödningen med en kompress. Summa summarum, pengarna som skjuts till nu är ett bra tillskott för att inte behöva skära ned nästa år, säger Pontus Larsson.

Lillemor Grandell, ordförande Kommunal och Pontus Larsson, ordförande Sveriges Lärare, tågade tillsammans i manifestationen. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Men tillskottet förbättrar inte situationen i skolorna, enligt Pontus Larsson.

– Barn- och ungdomsförvaltningen fick alla pengar de bett om men man måste komma ihåg att vi har en mycket tajtare kostym nu på grund av tidigare nedskärningar. Att behovet för att ha en fullt fungerande skola är mycket större.

Och trots tillskottet kommer nedbemanningen att fortsätta.

– Det är svårt att känna det som en seger när konsekvensen ändå är att 13 personer går ut i arbetslöshet, 60 lämnar med avgångsvederlag eller pensionsförstärkning, behörig personal ersätts med billigare obehörig och 43 personer får gå från trygga anställningar till otrygga visstidsanställningar.

Bristen på resurser kommer att få svåra konsekvenser framöver, enligt Pontus Larsson. 

– Socialdemokraterna vann valet genom att lova att de skulle minimera utanförskapet. Att försämra skolan är inte rätt sätt att göra det på. Det krävs mycket mer resurser för utvecklingen är väldigt oroande.

De senaste siffrorna från Kolada talar sitt tydliga språk, enligt Pontus Larsson.

– Meritpoängen sjunker, färre får behörighet till gymnasiet och antalet behöriga lärare minskar.

LÄS MER:

Nedskärningar – och 33,5 miljoner i ”straffavgift” till friskolor

NEDSKÄRNINGAR: Hundratals lärare kan bli av med jobbet

Slopar lärarlönelyftet – förlorar 30 000 kr om året

Lärare sägs upp: ”Finns inte mycket annat att ta bort”