”Det är viktigt med dialog. Att vi samverkar. Pratar ihop. Träffas. Möts.”, skriver HP Tran.

LÄS ÄVEN:

Facket: Bra med protester – inte aktuellt med lärarstrejk

Upprorsledarens 8 råd för en lyckad protest

Det har varit en ganska hektisk vår med en hel del diskussion och debatt om strejker. 

För en tid sedan gick lokförarna i Stockholmsregionen ut i en så kallad vild strejk och majoriteten av pendeltågen var därför inställda en kort tid. Lokförarna uppgav att de genomförde strejken för att de ville att politikerna, SL och arbetsgivarna skulle lyssna. Lokförarna vittnade om att de inte kunde garantera resenärerna en trygg och säker resa, att arbetsbelastningen var för hög och för att de helt enkelt inte kunde genomföra sitt arbete till fullo.

Förståelsen, stödet och uppbackningen från allmänheten var hög. Folk swishade pengar till strejkkassan och många visade solidaritet med de strejkande lokförarna.

Planeras för demonstrationer

Sedan dess har det bubblat och puttrat på många arbetsplatser – särskilt bland Stockholms skolor där skolpersonal inom kort ska samlas för en demonstration för att upplysa folk och allmänheten kring de stundande nedskärningarna inför nästa läsår. Även i Göteborg planeras en liknande demonstration under maj månad.  

Händelsen med lokförarna och de kommande demonstrationerna har fått mig att fundera en del kring lärarnas arbetsbelastning, om underfinansieringen av landets skolor och alla brister som finns med nuvarande skolsystem.

Jag skulle också vilja se oss lärare gå ut i strejk, kanske till och med en vild strejk. Ni vet en sådan där strejk som man skriver om i landets största tidningar. En strejk som syns på tidningarnas förstasidor. Stora rubriker. Och sedan något kraftfullt citat från en arg och frustrerad lärare.

Det är viktigt med dialog. Att vi samverkar. Pratar ihop. Träffas. Möts.

Att lärare strejkar är egentligen inget nytt eller ovanligt. Kanske bara för oss i Sverige. 

Våra kollegor i grannlandet Finland gick ut i strejk förra året. Då gick 22 000 lärare ut på gatorna och demonstrerade för högre löner och för en rimlig arbetsbelastning.

I maj 2021 gick våra norska kollegor ut i strejk. Över 6000 lärare marscherade ute på gatorna och påtalade för allmänheten om hur illa ställt det är med löneutvecklingen och den ökade arbetsbelastningen. 

För tre månader sedan i England och Wales anordnades en massiv storstrejk där uppemot en halv miljon lärare, lokförare och statsanställda gick ihop och samman för att demonstrera mot den usla löneutvecklingen och den tunga arbetsbelastningen. 

Inget ovanligt – bara i Sverige

Det här är bara några få exempel på när lärare strejkar. Som sagt, det är egentligen inget nytt eller ovanligt att lärare strejkar. Kanske bara för oss i Sverige. 

Här är det viktigt att vi lärare ska tänka på samhällsansvaret som vi bär. Det är viktigt med dialog. Att vi samverkar. Pratar ihop. Träffas. Möts. Pratar och samverkar. Och sedan kommer facket och arbetsgivaren överens om något som ingen var riktigt nöjd med och landets lärare fortsätter att gå till jobbet, fortsätter att stressa, fortsätter att inte hinna med sitt uppdrag och fortsätter att sjukskriva sig.

Många anledningar att strejka

Det finns många anledningar till varför vi lärare ska gå ut i strejk. 

Vi kan gå ut i strejk för att uppmärksamma allmänheten om den låga löneutvecklingen i samband med den kraftiga inflationen. Eller så kan vi gå ut i strejk för att upplysa gemene man om den skamlösa underfinansieringen och nedskärningarna av landets skolor vilket ökar arbetsbelastningen ytterligare och försämrar lärarnas förutsättningar att genomföra sitt uppdrag.

Vi kan också gå ut för att belysa allmänheten om alla de brister som har uppstått i samband med marknadsstyrningen av skolorna vilket har förstärkt segregationen, drivit på betygsinflationen och kunskapstappet.

Kanske kan vi strejka för att demonstrera mot det faktum att skolkoncerner tillåts ta ut hundratals miljoner i vinst. 

När ska vi lärare strejka?

LÄS ÄVEN:

HP Tran: Aldrig tillräckligt – och alltid otillräcklig

HP Tran: Vi fortbildas – men blir varken klokare eller bättre

HP Tran: Nuvarande betygssystem är NPF-fientligt