13 ordningsfrågor – det här får och måste du göra

Lista
– Hjälper det inte att säga till eleven eller flytta honom eller henne till en annan plats i klassrummet, får du visa ut eleven för resten av lektionen. Du kan också bestämma att hen ska stanna kvar i skolan en timme efter undervisningens slut eller en annan dag komma till skolan en timme innan undervisningen börjar.
– Du får uppmana hen att lämna klassrummet, men aldrig utöva våld. Står eleven upp, kan du möjligen fösa eller dra hen ut ur klassrummet. Gör du fel, kan du bli polisanmäld. Jag tycker att du ska försöka undvika att hamna i den situationen. Vägrar en elev lämna klassrummet, kalla på hjälp.
– Brottsbalkens nödvärnsbestämmelse ger dig och alla andra rätt att ingripa för att förhindra brottsligt våld mot person eller egendom. Som lärare är du dessutom i vissa fall skyldig att ingripa. Annars kan du bli dömd för underlåtenhetsbrott.
– Stöter du i korridoren på två 12-åringar som slåss, kan du inte bara gå förbi. Du är skyldig att antingen ingripa personligen för att få stopp på situationen eller larma.
– Du måste agera, men självklart inte med risk för din egen säkerhet och hälsa. Eleverna kan dessutom vara beväpnade med både det ena och det andra. Vi lever i en tuff skolvärld. Jag tycker att du i första hand ska larma kollegor för att få hjälp och om det är riktigt allvarligt och om du känner dig osäker bör du ringa polisen.
– Nej, du får inte som lärare beslagta någonting. Det får bara polis och åklagare göra. Enligt skollagen får rektor eller lärare, alltså inga vaktmästare, assistenter eller annan skolpersonal, däremot omhänderta föremål från en elev, till exempel en mobiltelefon, om det använts på ett störade sätt.
– Ligger den synlig på bänken, kan du ta om hand om telefonen. Har eleven stoppat ner den i jackan, ryggsäcken eller någon annanstans kan du inte göra något annat än att be eleven lämna över den. Som lärare har du inte rätt att söka igenom elevens kläder, skor, väskor eller liknande.
– Den ska lämnas tillbaka senast vid skoldagens slut om inte eleven agerat på samma sätt vid flera tillfällen. Då behöver den inte lämnas tillbaka förrän elevens vårdnadshavare informerats, dock senast efter fyra dagar.
– Nej, de kan alltid omhändertas. Därefter ska du överlämna det omhändertagna till rektorn – eller den person på skolan som rektorn har bestämt ska sköta sådana här saker – som i sin tur kontaktar polisen som beslutar vad som ska ske.
– Göra en anmälan till skolans rektor. Denne ska i sin tur göra en anmälan till huvudmannen som skyndsamt ska göra en utredning och vidta åtgärder för att kränkningen inte ska upprepas.
– Som lärare har du anmälningsplikt enligt socialtjänstlagen om du tror att någon av dina elever far illa. Det kan till exempel vara en pojke i årskurs två som kommer i kortärmat till skolan i november eller en flicka i åttan som har skärsår på armarna. Det räcker med en misstanke för att anmälningsskyldigheten ska inträda. – Varje skola ska ha rutiner till vem en anmälan ska ske, ofta är det till rektor. Du kan också anmäla direkt till socialtjänsten.
– Nej, däremot att inga elever mår dåligt under dina lektioner.
– Tar kontakt med vårdnadshavaren. Upprepas frånvaron, är det en signal om att det är något som inte är bra och en fråga för skolans elevhälsoteam.