Ny lag: Nu blir det brottsligt att förolämpa lärare

Foto: Adobe stock

En ny lag gör att till exempel vårdnadshavare som förolämpar en lärare kan straffas med böter eller fängelse i upp till sex månader.

Vårdnadshavare som trakasserar och förolämpar lärare i betygstider är ett växande problem.
En ny lag som klubbades på tisdagen gör det brottsligt.

Lagändringen som träder i kraft 2 juli är menad att ge ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier innehåller även begreppet ”förolämpning mot tjänsteman”.

Att förolämpa en offentlig tjänsteman, till exempel lärare, ska kunna straffas med böter eller fängelse i upp till sex månader.

Luddigt – men välkommet

Så som lagen är skriven kommer den att bli tillämplig när lärare utför myndighetsutövning. Lite luddigt men ändå välkommet, anser Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog.

Anna Olskog.

– Att lärare enbart omfattas av skyddet när vi utför myndighetsutövning skapar en osäkerhet och otydlighet. Det blir en svår gränsdragning som gör lagen luddig. Vi hade velat se att lagstiftarna hade lagt till att lagen skulle omfatta alla samhällsnyttiga funktioner, däribland utbildningsväsendet, säger Sveriges Lärares förbundsordförande, Anna Olskog.

Lagen ska även skydda tjänstemän från trakasserier utanför arbetstid eller om trakasserier har sin grund i att en person tidigare arbetat som tjänsteman.

Utrymme för tolkningar

Med det finns utrymme för tolkningar och redan i remissvaret när den nya lagen utreddes påpekade Sverige Lärare bristen av tydliga definitioner.

– För lärare är det främst vid betygssättning, åtgärder för att upprätthålla trygghet och studiero samt exempelvis orosanmälningar till socialtjänsten som kan betecknas som vid myndighetsutövning, säger Anna Olskog.

De luddiga formuleringarna menar Sveriges Lärare risker att lärare och annan utbildningspersonal, även i de fall de faktiskt omfattas av regleringen, kan komma att uppleva att så inte är fallet.

Skolan blir ansvarig

Om en vårdnadshavare förolämpar eller på annat sätt hotar en lärare är det tydligt vem som är skyldig, men om det är en elev som under skoltid får ett utbrott blir det besvärligare. Dels eftersom de flesta elever är under 15 år och därmed inte straffmyndiga, dels därför att det är skolan som har tillsynsansvaret genom skolplikten. Ett brott begånget under skoltid av en elev är därmed skolan ansvarig för.

Och att bedöma vad som ska anses vara förolämpande kan bli svårt.

– Det är väldigt individuellt och ofta kulturellt betingat. Vissa är känsligare än andra och ett vardagligt ord här kan vara väldigt sårande om man kommer från en annan kultur och vice versa, säger skoljuristen Maria Refors Legge.

Efterfrågar mer än så

Utredaren John Ahlberk gjorde ett försök att räta ut frågetecknen kring frågan när utredningen presenterades.

– Ett grovt verbalt angrepp som ”syftar att sänka självkänslan” hos en tjänsteman till exempel ”din jävla hora” och ”din jävla fitta”, sa han.

Luddiga formuleringar till trots uppskattar Sveriges Lärare att skyddet för lärarna stärks men efterfrågar mer.

– Jag vill också påpeka att ett förstärkt straffrättsligt skydd enbart är en del av lösningen. Det måste finnas tillräckligt finansiella resurser för att vi kunna arbeta förebyggande med de stora problem som finns med hot och våld i våra skolor, säger Anna Olskog.

LÄS MER:

Ulrica pressades att sätta högre betyg: ”Var hemskt”

HP Tran: Dagens lärare pressas till att sätta högre betyg

30 rapporter om våldet mot lärarna: ”Chockad”