Växande Academedia hot mot demokratin

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Academedias vd använder sig av ett förtäckt hot om förlorade jobb för att försvara vinstdrivande skolor. Med köpet av Praktiskagymnasierna har bolaget blivit så stort att det är ett hot mot demokratin, skriver lärarna Göran Drougge, Magnus Ekblom och Gabriel Guiance.

Den 13 september blev det klart att utbildningsjätten Academedia tar över Praktiska gymnasiets 33 gymnasieskolor, som ägs av företaget Vindora. Sammanlagt är det över 6 500 elever som byter ”ägare”. Academedia, som till största delen ägs av riskkapitalbolaget EQT med säte i skatteparadiset Guernsey, har nu blivit ännu större.

Köpet sker utan någon demokratisk kontroll som en ren affärstransaktion. Trots att valda politiker från höger till vänster sagt att riskkapitalister inte ska äga skolor verkar ingen kunna stoppa utvecklingen. Riskkapitalbolag jobbar på kort sikt med att säkra så stora vinster som möjligt till sina ägare, något som uppenbart strider mot skolans långsiktiga verksamhet.

Vi som har följt debatten om aktiebolag och riskkapitalbolag i skolans värld kan se hur argumentationen kring vinstuttag förändrats över åren. Från början hävdade ägarna att friskolorna skulle ge högre kvalitet än de kommunala, till exempel genom sin ”småskalighet” och genom lärarägda skolor. Så blev det ju inte. Undersökningar visar att om man rensar resultaten från socioekonomiska faktorer och betygsinflation så pekar det mesta på att kommunala skolor snarare levererat högre kvalitet än friskolor.

Är det inte ett problem för demokratin när stora företag antyder att de kan komma att använda sin storlek för att förhindra demokratiska beslut?

Internationella studier som Timss, Pirlss och Pisa visar på en närapå systemkollaps för svensk skola. Inget annat land har försämrat sina resultat lika mycket som Sverige i dessa mätningar.

Det svenska skolsystemet har inte ens fördelen att vara billigare. Om vi jämför med Finland så är deras skolsystem både billigare och ger bättre resultat.

Ur det här perspektivet är det förståeligt att Academedias vd Marcus Strömberg i en debattartikel i Dagens samhälle använder sig av ett förtäckt hot som argument för att försvara vinstdrivande skolor. Han säger att vinsttaket, som regeringen väntas föreslå, skulle leda till katastrof och till ”750 000 personer som förlorar sin arbetsplats, skola eller förskola”. Är det inte ett problem för demokratin när stora företag antyder att de kan komma att använda sin storlek för att förhindra demokratiska beslut?

Vinstdrivande aktörer borde aldrig ha fått uppdrag att driva skattefinansierade skolor. Inget annat land förutom Sverige har kommit på idén att tillåta detta. Det enda landet som ett tag prövade idén var Pinochetjuntans Chile. Att Academedia använder sin storlek som argument för att fortsätta roffa åt sig elevpengar gör den senaste affären med uppköpet av 33 nya gymnasieskolor till ytterligare ett hot mot det svenska skolsystemet och dessutom ett hot mot demokratin.