David Didaus svar i debatten om k-ordet

Brittiska skolutvecklaren David Didau har skrivit boken ”Tänk om allt du vet om utbildning är fel”.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

David Didau är före detta lärare och skolutvecklare som nyligen kommit ut med sin bok ”Tänk om allt du vet om utbildning är fel?” i svensk översättning.

Han vill för alltid lämna idén om naturlig inlärning och ett alltför stort fokus på de färdigheter som elever i grundskolan förväntas ha i ett nytt, digitaliserat samhälle.

– Den nya tiden kräver kommunikation, samarbete, kritiskt tänkande. Men du kan inte kritisera något du inte har kunskap om, säger han.

Därför behövs ”fully guided instruction”, där läraren förklarar och guidar under hela lärandeprocessen och eleverna inte drar egna slutsatser.

– Om jag vill att eleverna ska skriva en uppsats om Shakespeare så ger jag support och struktur, kanske får de öva muntligt på hur de ska formulera sig, få dem att tänka på alternativa sätt att formulera sig. Efteråt så pratar vi om hur vi skulle kunna göra det ännu bättre. Vad de lagrar då är den positiva erfarenheten av att skriva en uppsats, i stället för känslan av att inte kunna, säger David Didau.

För honom handlar ”fully guided instruction” om rättvisa och likvärdighet.

– En sådan approach som grundar sig på att eleverna ska fundera ut saker på egen hand, garanterar att barn med gynnad bakgrund klarar sig mycket bättre. Om man i stället använder sig av ”fully guided instruction” så smalnar klyftan. Jag är inte så naiv att jag tror att det tar bort orättvisor, men vi arbetar åt rätt håll.

Har ni någon engelsk motsvarighet till ordet katederundervisning?

– Absolut, vi refererar till Thomas Gradgrind i Dickens ”Hårda tider” för den där mer grymma och barbariska bilden av traditionell undervisning. Men alla som jobbar i dagens skola arbetar med respekt och värdighet, barnets rättigheter är viktiga. Och jag menar att när undervisning sker genom ”fully guided instruction” så mår barn bra.