Nekade skyddsstopp – kan dömas för grundlagsbrott

På onsdagen kommer domen i målet mot Engelbrektsskolans rektor Tomas Hultqvist.
Arbetsmiljö
Engelbrektsskolans rektorn Tomas Hultqvist väntar just nu på tingsrättens dom.
Han är åtalad för grundlagsbrott och fälls han väntar dryga böter.
– Bevisningen är stark, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.
På onsdagen kommer domen i målet mot Engelbrektsskolans rektor Tomas Hultqvist.
18 månader har gått sedan tumultet på Engelbrektsskolan på Östermalm i Stockholm då omkring 90 elever lämnades utan tillräcklig tillsyn. Kaos utbröt, elever slogs i korridorerna och på bollplanen, inredning slogs sönder.
Hela mellanstadiets 180 elever var inbladade, antingen aktivt eller som påhejande åskådare, enligt vittnen. Ingen vettig undervisning kunde genomföras.
Struntade i skyddsstoppet
En lärare slog larm men fick inte gehör från skolans ledning. Skyddsombudet beslöt att ett skyddsstopp skulle läggas eftersom det är akut fara för liv och hälsa.
Rektorn, Tomas Hultqvist, hade två möjligheter: Acceptera skyddsstoppet och åtgärda problemen eller kontakta Arbetsmiljöverket för att få deras bedömning.
Rektorn valde mot reglerna att strunta i saken eftersom han ansåg att skyddsstopp ska ”… föregås av dialog med skolledningen”. Sveriges Lärares huvudskyddsombud menade att rektorn därmed gjort sig skyldig till ”Hindrande av skyddsombud”.
Brott mot efterforskningsförbudet
Vi Lärare publicerade samma dag en artikel om tumultet.
Dagen efter kallade rektorn in läraren som slagit larm till ett enskilt samtal. När mötet hölls några dagar senare hade läraren med sig ett fackligt ombud och en bandspelare.
På inspelningen hörs rektorn flera gånger fråga om läraren känner till hur Vi Lärare fått sina uppgifter.
Ett brott mot efterforskningsförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen, enligt JK.
– Oftast står ord mot ord i såna här fall, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke. Men eftersom läraren hade med sig inspelningsutrustning har vi istället ”ord för ord”. Det är starka bevis.
Bett om ursäkt
Rektorn menar att han är oskyldig och att han bara ställde frågorna för att få en bättre bild av arbetsmiljön på skolan. Om det fanns brister han borde känna till.
– Varför frågade du inte om det då, undrade åklagaren under rättegången?
Rektorn medgav att det var ett misstag, ett förfluget ordval som han i efterhand ångrat och bett om ursäkt för.
– Det var inte ett förfluget ord, rektorn luskade fyra fem gånger, sa åklagarsidan i sin slutplädering.
Rektorn redan straffad
En månad efter tumultet inleddde Sveriges Lärare tvisteförhandlingar med rektorns arbetsgivare Stockholm stad och krävde skadestånd till läraren, skyddsombudet och förbundet – och vann.
Arbetsgivaren genomförde en grundlig utredning och Tomas Hultqvist fick en varning av Stockholm stad för att ha brutit mot yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud. Läraren fick 30 000 kronor och Sveriges Lärare 20 000 kronor i ersättning. Förbundet fick ytterligare 50 000 kr för rektorns felaktiga hantering av skyddsstoppet.
Rektorn Tomas Hultqvist hävdar att han är oskyldig. Åklagaren yrkar på fällande dom och 80 dagsböter. Dom meddelas den 21 mars 2025.
LÄS MER:
Rättegången mot rektorn: ”Han luskade 4–5 gånger”
Läraren har köpts ut av skolan – grät i rätten
Experten: Frågorna din rektor inte får ställa
Rektorn åtalas för brott – riskerar fängelse