Så sprider eleverna sifferglädje i förskolan

Foto: Södra områdets förskolor, Borgholm

Högstadieeleverna möttes av glada barn när de lämnade över siffrorna de sytt i textilslöjden – slitstarka skapelser som ska tåla att både smakas och tuggas på.

I Borgholm möttes förskolebarn och högstadieelever i ett roligt samarbete kring textilslöjd och matematik.

I Borgholms kommun har man under flera år jobbat med SKUA, Språk och kunskapsutvecklande arbetssätt. Det var då pedagogerna i förskolorna fick upp ögonen för ett arbetsmaterial av mjuka kramvänliga bokstäver. Bokstäverna användes dagligen i undervisningssituationer och vid samlingar. Förskolebarnen lärde sig snabbt sina begynnelsebokstäver och blev nyfikna på både symboler och skriftspråket. 

Nu när förskolorna sedan i höstas ingår i ett forskningsprojekt, lett av Linnéuniversitetet, om yngre barns matematikinlärning önskade förskollärarna hitta ett liknande material i form av siffror. Tyvärr fann de inget material som uppfyllde deras krav och önskemål.

Förskolerektorn Anna Landefrö och textilslöjdläraren Karin Jönsson tog fram en mall för siffrorna.

Tog kontakt med slöjdlärare

Det var då Anna Landefrö, förskolerektor, bestämde sig för att vända sig till Slottsskolan. Där fick hon kontakt med Karin Jönsson, lärare i textilslöjd, som gärna ville låta sina högstadieelever samarbeta med förskolorna och hjälpa till med att sy siffermaterialet.

– Jag besökte eleverna i högstadiet och berättade om hur vi undervisar och arbetar med matematik i förskolan. Och de ville gärna hjälpa till med att utveckla och tillverka ett lärmaterial som de yngsta barnen kan använda i sin förskolevardag, säger Anna Landefrö, förskolerektor.

Så gjorde eleverna siffror till barnen

1. Anna Landefrö, förskolerektor, och Karin Jönsson, lärare i textilslöjd, arbetade tillsammans fram en prototyp för hur siffrorna skulle utformas för att passa undervisningen i förskolan. Uppdraget att sy alla siffror gick till högstadieeleverna i åttonde klass på Slottsskolan i Borgholm.

2. Tydliga instruktioner togs fram för hur siffrorna skulle sys. Det var viktigt att de blev slitstarka, då små barn gärna smakar på saker och ting. Här krävdes att man sydde med noggrannhet och precision så att ingen stoppning kunde läcka ut. 

3. Siffrorna syddes i olika färger. Varje siffra förstärktes också med små ”flärpar” upptill som förtydligar och visualiserar antalet siffran symboliserar. Tre flärpar på siffran tre, fyra flärpar på siffran fyra. 

4. När högstadieeleverna sytt klart alla siffror i textilslöjden besökte de förskolorna i Rälla, Gärdslösa och Runsten för att själva lämna över materialet till förskolebarnen. Barnen blev jätteglada för de mjuka siffrorna och för att eleverna hälsade på.

”Jag tror att de äldre eleverna kände sig nöjda, att de hade gjort något på riktigt som var viktigt. Det är fantastiskt när man kan samarbeta så här – trots stora åldersskillnader”, säger Anna Landefrö. 

Vill du tipsa oss om ert arbete i förskolan? Mejla oss på forskolan@vilarare.se! 

LÄS OCKSÅ:

Zoner på gården blev ett lyft för lärandet

Knepet som fick samlingen att lyfta

Barnens tolkningar av Chagall – vilken färgfest!

Lyssna på Förskolan här: