I allt fler kommuner kräver man arbetsintyg från föräldrar för att minska personalens börda i förskolan. Och förskollärarna står bakom skärpta kontroller, visar vår undersökning, skriver Sara Djurberg.

När Fagersta kommun tidigare i år införde ett krav på att föräldrar ska lämna in arbetsgivarintyg och scheman för att säkerställa att barnen bara är på förskolan när de behöver omsorg var det flera som kände sig misstrodda. Litade inte förskolan på att de hämtade när jobbet var slut? Nej, uppenbarligen inte.

Troligen kommer vi att få se fler kommuner som inför skärpta kontroller. Vår undersökning, som tagits fram i samarbete med Sveriges Lärare, visar att förskollärarna ger sitt stöd till ett sådant krav. Nästan nio av tio förskollärare tycker att föräldrar ska lämna in arbetsintyg.

Verksamheten saknar marginaler

Det är sorgligt att jakten på välfärdsfuskare har nått även förskolan, men inte särskilt förvånande. De tuffare tagen handlar troligtvis inte om att förskollärarna upptäckt ett utbrett fuskande bland föräldrar utan om att de går på knäna i en verksamhet som saknar marginaler. Det är ofta bara ett par timmar mitt på dagen som har full bemanning, i bästa fall, och de sista timmarna på eftermiddagen kan en förskollärare vara ensam med ett stort antal barn.

Förskolechefen i Eslöv, där kravet infördes för två år sedan, talar klarspråk: ”Våra resurser är dessvärre inte av den omfattningen att vi har möjlighet att erbjuda mer omsorg än vad lagen kräver.”

I vår granskning kan du läsa mer om hur kravet på intyg påverkat verksamheten i Eslöv.

Politiker gör klokt i att lyssna

Samtidigt vill politikerna att barnen ska få gå längre dagar i förskolan. Regeringens utredare Gulan Avci (L) vill införa obligatorisk förskola, omfattande 30 timmar per vecka, för alla barn från tre års ålder. Regeringen gör nog klokt i att lyssna på förskollärarnas krav på mindre barngrupper och rimliga arbetsvillkor innan man inför en sådan förändring. 

Sara Djurberg, redaktör