Forskaren: ”Förskolan ska inte jaga vårdnadshavare”

Ingrid Pramling Samuelsson, forskare i pedagogik.

Förskolan ska ägna sig åt barnen, inte jaga vårdnadshavare. Det anser forskaren Ingrid Pramling Samuelsson, som tycker att det är anmärkningsvärt att så många förskollärare efterlyser krav på arbetsintyg och scheman.
– Jag är bekymrad över vad som händer med vår profession, säger hon.

Ingrid Pramling Samuelsson, forskare på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet, säger att hon har full förståelse för att många har det tufft i förskolan i dag med öppna arbetslag, stora barngrupper, outbildade kollegor och alla olika krav som ställs. Men hon ser inte hur arbetsintyg ska kunna förändra detta.

– Var finns professionen, har den försvunnit? 88 procent som vill se intyg, herregud. Förskolan ska ju vara till för barnen. Jag vill inte vara med om det här, varken kommunen eller förskolan ska jaga vårdnadshavare. I den bästa av världar jobbar föräldrar nio till tre, men så ser det sällan ut i verkligheten, och de ska inte behöva stressa som idioter för att hämta tidigt. De allra flesta gör så gott de kan, säger hon.

För korta dagar på förskolan ett problem

Ingrid Pramling Samuelsson poängterar också att förskolan är det första stadiet i skolsystemet, en plats där man inte bara får omsorg utan även lär sig saker. De barn som går väldigt korta dagar, exempelvis när de har kortad vistelsetid för att de har fått syskon, riskerar därför att missa mycket.

– Barn mår bättre av för långa dagar på förskolan än för korta, säger hon.

Just den åsikten har väckt en hel del diskussioner den senaste tiden. I början av året var Ingrid Pramling Samuelsson med i P4 Göteborg och diskuterade vistelsetider och att det inte behöver vara något fel med långa dagar på förskolan, och att det finns en onödig stress hos vårdnadshavare att hämta tidigt. Reaktionerna lät inte vänta på sig – åsikterna debatterades i både tv och tidningar och kanske allra mest i sociala medier.

– Inslaget fick en makalös spridning, och jag fick både ros och skäll. Så kan det bli när man sticker ut hakan, vissa hurrar och andra skäller, men jag tar inte åt mig, säger hon.

Ingrid Pramling Samuelsson nämner också att det inte är ovanligt att vårdnadshavare hämtar sina barn runt klockan fyra, men att förskolan ju har öppet längre än så, med lärare kvar. 

– Jag förstår inte problemet. Man får helt enkelt göra det fint för de barn som är kvar, det är ju en fantastisk möjlighet när barnen inte är så många att kunna sitta ner och läsa en bok eller spela spel tillsammans, säger hon.

Vill se andra lösningar från huvudmännen

Förskolans pressade situation har diskuterats mycket, men Ingrid Pramling Samuelsson tycker att det är något som ska lösas av kommuner och huvudmän, men inte genom att ge sig på vårdnadshavarna.

– Nej, de allra flesta vårdnadshavare gör sitt yttersta och problemet måste lösas på annat sätt. Det är ingen bra utveckling med för få utbildade eller 40 grupper på en storförskola. I Norge, som har många stora förskolor, visar forskning exempelvis att pojkar har fått sämre språkutveckling. Många säger också att barn blir trötta av stora barngrupper, ja men varför har vi då så stora grupper? Nej, vi måste stå upp för barnen och ägna oss åt dem, säger hon.