Förskollärarna protesterar mot nedskärningar

Foto: Sara Djurberg

Deltagarna marscherade på Skeppsbron med Anki Jansson, från Förskoleupproret i täten.

Flera hundra deltagare slöt upp på manifestationen mot nedskärningarna i förskolan på lördagen.
– Vi vet vad barnen behöver, men det känns som att samhället inte lyssnar på oss, säger förskolläraren Frida Thel.

Förskolor stängs och personal sägs upp på många håll i landet – till följd av minskade barnkullar. Men trots att barnen blir färre är barngrupperna i förskolan för stora – mer än varannan barngrupp är större vad Skolverkets riktlinjer föreskriver.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm har förskollärare och barnskötare samlats på lördagen, många i arrangören Förskoleupprorets orangea tröjor.

Förskollärarna Mikaela Rydeberg och Frida Thel och barnskötaren Emma Kanerva bär med sig skyltar där det står ”Lagstadga antal barn per pedagog nu” och ”Arbetet mot gängkriminalitet måste börja redan i förskolan”.

– Grunden för hur barnen blir läggs i förskolan, men vi har inte förutsättningar att ge den grunden i dag, det är fruktansvärt, säger Emma Kanerva.

Frida Thiel stämmer in:

– Vi vet vad barnen behöver, men det känns som att samhället inte lyssnar på oss. Vi kan inte anpassa verksamheten efter vad en del barn behöver i dag.

Vi vill ha en bättre arbetsmiljö, det är för stora grupper, för många barn per personal och det extra stödet till barn som behöver det tas bort, säger Mikaela Rydeberg, förskollärare i Stockholm. Till häger om henne Frida Thel och Emma Kanerva.

Förskolläraren Anna Milde har åkt från Linköping för att vara med på demonstrationen:

– Det är viktigt att visa sitt stöd. Vi får sämre och sämre förutsättningar och det drabbar barnen. Om vi inte satsar på barnen, vad säger det om vår framtidstro? säger hon.

Det är viktigt att visa sitt stöd, säger förskolläraren Anna Milde.

Deltagarna marscherade över Skeppsbron och förbi Slottet skanderandes ”Vad vill vi ha? Mer personal! När? Nu! När? Nu? När? Nu, nu, nu!”

På Mynttorget tar talarna till orda: Katrin Nörthen och Anki Jansson, båda grundare av Förskoleupproret, Thomas Kaya, förskolepedagog och föreläsare, Pia Rizell, förskollärare och andra vice ordförande i Sveriges Lärare samt Barbro Andersson, vice ordförande Kommunal.

Kortsiktigt att lägga ner förskolor

Katrin Nörthen håller upp två tjocka buntar med 4 000 vittnesmål från förskollärare och barnskötare som Förskoleupporeret samlat in i ”Pressat läge” och ”Vi vägrar bryta mot lagen”. Hon vänder sig till regeringen:

– Ulf Kristersson, Ebba Busch och ni andra, förskolan befinner sig i en allvarlig kris. Vem vågar ta diskussionen om kostnaden för att ställa saker till rätta? Det är dags att öppna plånboken. När ses vi?

Pia Rizell, förskollärare och andre vice ordförande i Sveriges Lärare.

Även Pia Rizell, från Sveriges Lärare, får tjoanden och applåder när hon pekar på politikernas kortsiktighet:

– Det nya mantrat bland kommunala sparivrare är ”Vi måste lägga ner förskolor och barnkullarna minskar”. Men hur långsiktigt är det? Utgår man från prognosen så vänder det upp igen och ökar varje år under hela 2030-talet. I stället för att lägga fokus på neddragningar, borde kommunerna ta chansen att skapa den kvalitativa förskola som barnen har rätt till.

– Jag är väldigt besviken på att SKR i avtalsrörelsen inte kunde gå oss till mötes om regleringar, men även om det inte gick att nå ett avtal med SKR just nu så ligger Sveriges Lärares regleringsanda fast. Vi ökar trycket på regeringen att införa statliga regleringar och därefter får vi ta upp nya partsförhandlingar.

”Det omätbara behöver mätas”

Barbro Andersson, vice ordförande Kommunal, vill precis som Sveriges Lärare se en bemanningsnorm i förskolan och driver även att barnskötare ska bli en skyddad yrkestitel.

– För att omsorg, trygghet och relationer, det omätbara, ska kunna finnas så behövs faktiskt det mätbara, det vill säg bemanningsriktlinjer i förskolan. Det behövs starka politiska beslut. Vi vill se action nu!

Åsa Plesner.

Åsa Plesner, från Tankesmedjan Balans, har följt Förskoleupproret sedan 2019 och är på plats för att fånga upp röster till sin podd och ett avsnitt om aktivism.

– Många som jobbar inom välfärden är inte vana att protestera, synas och höras. Men de som är här i dag har tagit sig över den tröskeln, det är jätteviktigt. Politiken i dag är fokuserad på andra frågor än välfärd och det bästa sättet att rikta tillbaka fokuset på välfärden är just aktivism, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 

Förskollärarnas larm: Vi klarar inte tillsynen av barnen

Nya siffror: Här är barngrupperna störst