
Vi vill ha en bättre arbetsmiljö, det är för stora grupper, för många barn per personal och det extra stödet till barn som behöver det tas bort, säger Mikaela Rydeberg, förskollärare i Stockholm. Till häger om henne Frida Thel och Emma Kanerva.
Deltagarna marscherade på Skeppsbron med Anki Jansson, från Förskoleupproret i täten.
Arbetsmiljö
Flera hundra deltagare slöt upp på manifestationen mot nedskärningarna i förskolan på lördagen.
– Vi vet vad barnen behöver, men det känns som att samhället inte lyssnar på oss, säger förskolläraren Frida Thel.
Förskolor stängs och personal sägs upp på många håll i landet – till följd av minskade barnkullar. Men trots att barnen blir färre är barngrupperna i förskolan för stora – mer än varannan barngrupp är större vad Skolverkets riktlinjer föreskriver.
På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm har förskollärare och barnskötare samlats på lördagen, många i arrangören Förskoleupprorets orangea tröjor.
Förskollärarna Mikaela Rydeberg och Frida Thel och barnskötaren Emma Kanerva bär med sig skyltar där det står ”Lagstadga antal barn per pedagog nu” och ”Arbetet mot gängkriminalitet måste börja redan i förskolan”.
– Grunden för hur barnen blir läggs i förskolan, men vi har inte förutsättningar att ge den grunden i dag, det är fruktansvärt, säger Emma Kanerva.
Frida Thiel stämmer in:
– Vi vet vad barnen behöver, men det känns som att samhället inte lyssnar på oss. Vi kan inte anpassa verksamheten efter vad en del barn behöver i dag.
Vi vill ha en bättre arbetsmiljö, det är för stora grupper, för många barn per personal och det extra stödet till barn som behöver det tas bort, säger Mikaela Rydeberg, förskollärare i Stockholm. Till häger om henne Frida Thel och Emma Kanerva.
Förskolläraren Anna Milde har åkt från Linköping för att vara med på demonstrationen:
– Det är viktigt att visa sitt stöd. Vi får sämre och sämre förutsättningar och det drabbar barnen. Om vi inte satsar på barnen, vad säger det om vår framtidstro? säger hon.
Det är viktigt att visa sitt stöd, säger förskolläraren Anna Milde.
Deltagarna marscherade över Skeppsbron och förbi Slottet skanderandes ”Vad vill vi ha? Mer personal! När? Nu! När? Nu? När? Nu, nu, nu!”
På Mynttorget tar talarna till orda: Katrin Nörthen och Anki Jansson, båda grundare av Förskoleupproret, Thomas Kaya, förskolepedagog och föreläsare, Pia Rizell, förskollärare och andra vice ordförande i Sveriges Lärare samt Barbro Andersson, vice ordförande Kommunal.
Katrin Nörthen håller upp två tjocka buntar med 4 000 vittnesmål från förskollärare och barnskötare som Förskoleupporeret samlat in i ”Pressat läge” och ”Vi vägrar bryta mot lagen”. Hon vänder sig till regeringen:
– Ulf Kristersson, Ebba Busch och ni andra, förskolan befinner sig i en allvarlig kris. Vem vågar ta diskussionen om kostnaden för att ställa saker till rätta? Det är dags att öppna plånboken. När ses vi?
Pia Rizell, förskollärare och andre vice ordförande i Sveriges Lärare.
Även Pia Rizell, från Sveriges Lärare, får tjoanden och applåder när hon pekar på politikernas kortsiktighet:
– Det nya mantrat bland kommunala sparivrare är ”Vi måste lägga ner förskolor och barnkullarna minskar”. Men hur långsiktigt är det? Utgår man från prognosen så vänder det upp igen och ökar varje år under hela 2030-talet. I stället för att lägga fokus på neddragningar, borde kommunerna ta chansen att skapa den kvalitativa förskola som barnen har rätt till.
– Jag är väldigt besviken på att SKR i avtalsrörelsen inte kunde gå oss till mötes om regleringar, men även om det inte gick att nå ett avtal med SKR just nu så ligger Sveriges Lärares regleringsanda fast. Vi ökar trycket på regeringen att införa statliga regleringar och därefter får vi ta upp nya partsförhandlingar.
Barbro Andersson, vice ordförande Kommunal, vill precis som Sveriges Lärare se en bemanningsnorm i förskolan och driver även att barnskötare ska bli en skyddad yrkestitel.
– För att omsorg, trygghet och relationer, det omätbara, ska kunna finnas så behövs faktiskt det mätbara, det vill säg bemanningsriktlinjer i förskolan. Det behövs starka politiska beslut. Vi vill se action nu!
Åsa Plesner.
Åsa Plesner, från Tankesmedjan Balans, har följt Förskoleupproret sedan 2019 och är på plats för att fånga upp röster till sin podd och ett avsnitt om aktivism.
– Många som jobbar inom välfärden är inte vana att protestera, synas och höras. Men de som är här i dag har tagit sig över den tröskeln, det är jätteviktigt. Politiken i dag är fokuserad på andra frågor än välfärd och det bästa sättet att rikta tillbaka fokuset på välfärden är just aktivism, säger hon.
LÄS OCKSÅ:
Förskollärarnas larm: Vi klarar inte tillsynen av barnen
Nya siffror: Här är barngrupperna störst
Larmet: Barnen riskerar att skadas varje dag
Förskolläraren: ”Vi kliver rakt in i stressen”
Förskollärarna: Fler barn behöver särskilt stöd
Så blev norska förskolor bättre efter ny lag
Sveriges Lärare sågar storförskolor: ”Blir hönsgårdar”
Efter kritiken: Stockholm tar fram maxgräns för förskolor
Säkerhet: Så larmar du om brister
Djurberg: Gör som i Norge med förskolan
Allt färre barn – ändå växer grupperna
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om samlingarna.
Fokus I Eslövs kommun infördes kravet om sysselsättningsintyg hösten 2023, och vistelsetiden har minskat med flera timmar per barn och vecka. Lärarna Glenn Rydgren och Sofia Sandqvist på Vitsippans förskola tycker att kravet är bra.
Krönika I allt fler kommuner kräver man arbetsintyg från föräldrar för att minska personalens börda i förskolan. Och förskollärarna står bakom skärpta kontroller, visar vår undersökning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Hellre för långa dagar än för korta, menar Ingrid Pramling Samuelsson vid Göteborgs universitet.
Fokus Barn till arbetslösa och föräldralediga får oftast bara gå på förskolan 15 timmar i veckan, och det är något Gulan Avci (L), regeringens samordnare mot utanförskap, vill ändra på. Hon vill se minst 30 timmar – för alla barn.
Arbetsmiljö Det är oacceptabelt att skillnaderna över landet är så stora, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare som presenterar ny statistik om barngruppsstorlekar.
Krönika Nyligen lyssnade jag på en pedagogikprofessor som talade om vikten av pedagogiska relationer i förskolan. Efter föreläsningen funderade jag över om det verkligen är vi på golvet i förskolan som behöver höra det här, skriver förskolläraren Sara Agné.
Pedagogiska tips I Borgholm möttes förskolebarn och högstadieelever i ett roligt samarbete kring textilslöjd och matematik.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om barnens vistelsetider.
Stora barngrupper Åtta av tio förskollärare arbetar i för stora barngrupper. Nu reagerar skolminister Lotta Edholm på Förskolans granskning.
Krönika Det kommer att behövas grundläggande förändringar innan en obligatorisk förskola kan genomföras, skriver Eva Lindström.
Förskola Vill införa förskoleplikt: ”Vi har kommit till vägs ände med frivilligheten”
Krönika Så här i utvecklingssamtalstider skriver vi ibland i våra dokument att han eller hon är ”bra på att ta instruktioner”, skriver Erik Stenkula.
Undervisning Vad är roligast att undervisa om i förskolan – och svårast? Vi bad tre förskollärare svara.
Krönika Det är så otroligt bakvänt att föräldrar ska bedöma hur ”bra” en förskola är. Varför ska de göra det? undrar Eva Lindström efter att ha läst ännu en artikel om ”förskolorna med bäst betyg”.
Podcast Vad har vi för rättigheter när personal måste sägas upp, sitter man säkert om man jobbat länge, vad gäller vid omplacering och hur ser framtidsutsikterna ut?
Krönika Hur kommer det sig att det fortfarande är så att vuxna som arbetar med att utbilda barn inte har förmågan att förstå att framgångsrikt ledarskap inte handlar om makt, utan om ömsesidig respekt? frågar sig Eva Lindström.
Arbetsmiljö Den destruktiva arbetsmiljön i förskolan ledde till att Elin Olausson sa upp sig. Nu vill hon bryta tystnadkulturen.
Pedagogiska tips Med förskollärarnas metod blir abstrakta begrepp begripliga för barnen.
Reportage Förskollärarnas planerade undervisning i matematik är för barnen en skojig lek.
Krönika Om man inte förstår vikten av att lärare behöver planera sin undervisning är man dåligt insatt i förskolans uppdrag, skriver Eva Lindström.
Podcast Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?
Forskning Barbro Westlund ser flera skäl att ge genren större utrymme vid högläsningen.
Krönika Ta leken på allvar, och vårda den, skriver Marie Eriksson.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Fokus Ingen förskola i Stockholm följer riktlinjerna för gruppstorlekar, menar förskolläraren.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Sju av tio förskollärare uppger att de har svårt att klara tillsynen av barnen.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Politikerna i Stockholm ska ta fram ett styrdokument för hur stora nya förskolor ska få vara och hur de ska utformas
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Fokus Den norska förskolan ses av många som en förebild. Där finns normer om både förskollärartäthet och om hur många barn per anställd det ska vara.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?