Nytt våldslarm – allt fler rektorer stöttar skyddsstopp

Foto: Mathias Bergeld

Våld och hot på låg- och mellanstadieskolor har ökat kraftigt. Nu accepterar allt fler rektorer när facket lägger skyddsstopp.

Våldsamma låg- och mellanstadieelever har blivit allt vanligare på Sveriges skolor.
Och nu har rektorerna börjat acceptera fackets syn på skyddsstopp.
– Det krävs skyndsamma åtgärder, säger Sveriges Lärares huvudskyddsombud, Simon Sandström.

I december kunde Vi Lärare berätta om en lågstadieelev i Stockholmsområdet som anmälts över 30 gånger under höstterminen efter att ha hotat och skadat personalen. Åtgärderna som sattes in hjälpte inte och då stoppade skyddsombudet lärarna från att arbeta med eleven.

Det saknas officiell statistik på hur ofta skyddsstopp riktas mot elever men en undersökning som SVT gjort visar att det skett minst 30 gånger senaste tio åren varav hälften de senaste tre åren.

Ökat med 60 procent

SVT konstaterar också att våldsanmälningarna på låg- och mellanstadieskolor ökat med 60 procent de senaste fem åren.

Även antalet sjukskrivningar bland skolpersonal orsakade av hot och våld ökar.

Anna Olskog.

– För oss är det inte siffror, utan det är vår verklighet. Många tror att det är ett socioekonomiskt problem, men det här finns i hela landet, i många klassrum, säger Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, till SVT.

Krockar med skollagen

När ett skyddsstopp riktas mot en enskild elev uppstår ett dilemma eftersom alla barn har rätt till undervisning. Att stänga av en elev är bara möjligt under några dagar.

För äldre elever kan akutskola upp till fyra veckor vara aktuellt men för de yngre bedöms det verkningslöst eller till och med skadligt då de saknar förmågan att koppla sitt beteende till konsekvensen.

Arbetsmiljölagen krockar alltså med skollagen. Och vad Vi Lärare erfar har rektorer börjat acceptera skyddsstopp riktade mot enskilda elever varpå ansvaret för elevens skolgång blir en fråga för huvudmannen, den kommunala förvaltningen eller ledningen för friskolan.

Strax före jul meddelade Stockholms stad att de har ett alternativ för elevens skolgång varpå skyddsstoppet hävdes.

”Krävs snabba insatser”

Från arbetsgivarhåll varnas det för att skyddsstopp kan komma att användas för lättvindigt och sättas i system på ett sätt som det inte var tänkt.

Simon Sandström.

Vad anser du om det, Simon Sandström, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare?

– ”Sättas i system” klingar illa, det här handlar om arbetsmiljön för skolpersonalen. Här har vi istället ett exempel på att systemet fungerar. Jag kommer sätta skyddsstopp även i fortsättningen om liknande situationer uppstår, då hoppas jag att rektorerna även då håller med om den omedelbara och allvarliga faran och accepterar. De har ju arbetsmiljöansvaret på arbetsplatsen. Rektorn på denna skola har agerat föredömligt.

Kommer fler rektorer att acceptera skyddsstopp mot enskilda elever framöver när det visat sig vara effektivt för att komma till rätta med problem?

– Bekymret ligger i att det inte finns förutsättningar för alla barn att få lyckas och komma till sin rätt i dagens skolsystem. Rektorer ska ju inte behöva hamna i den situation som nu uppstått. Det måste finnas akutskolor för yngre barn dit de kan flyttas skyndsamt då arbetsmiljön blivit ohållbar. Det krävs snabba insatser från de styrande.

LÄS MER:

Skyddsstopp på skola efter våld av lågstadieelev

Sju skyddsstopp i skolan varje år – ”Tror det kommer öka”

Facket: 10 gånger fler anmälningar om hot och våld

Nya siffror: Allt fler utsätts för hot och våld i skolan

Misshandlad av elev – ledningen krävde att hon höll tyst

Tänk på det här om du utsätts för våld på jobbet