Skuggning kan ge nya lösningar
Reportage Lärarna på Birkaskolan var på fortbildningskurs i Italien, jobbskuggade kollegor i Polen och återvände hem fyllda med intryck och tankar kring undervisning.
Linda Svensson, Magdalena Gubernat och Per Eriksson tycker att fler svenska skolor borde ta tillvara möjligheterna till internationellt utbyte.
Foto: Ulf Lodin
– Väldigt nyttigt att se att det finns en skolvärld utanför vår som är mycket annorlunda, säger Per Eriksson, bildlärare på Birkaskolan på Ekerö, väster om Stockholm.
Genom EU:s utbildningsprogram, Erasmus+, har han och kollegor fått möjlighet att besöka skolor i Florens i Italien och i staden Wisla i Polen. Kostnaderna för resa, uppehälle och vikarier för dem täcks av projektbidrag från EU-pengar.
Per Eriksson är full av inspiration efter sitt veckolånga besök i Florens. Ändå tillhörde han dem som tvivlade när skolans Erasmus+ projektet ”Enighet i mångfald” kom på tal.
Själv fick jag många nya tankar kring pedagogik, motivation och undervisningsmetodik.
– Jag ville inte riktigt se vitsen med det hela. Nu inser jag hur berikande det är att vända blicken utåt. I och med att jag bytte land och miljö blev jag mottagliga för nya tankar. Det var nästan den viktigaste lärdomen.
Tiden i Florens blev en omvälvande vecka som gav mycket inspiration.
– Själv fick jag många nya tankar kring pedagogik, motivation och undervisningsmetodik som jag tar med mig i min egen undervisning, säger Per Eriksson.
Linda Svensson, klasslärare för årskurs 2-3, som besökte lärarkollegor i staden Wisla i Polen, genom det andra Erasmus+projektet på skolan, lyfter fram ytterligare en plusfaktor – förutom den att få ny kunskap utifrån.
– Vårt projekt ”I see, hear and speak” i samarbete med en skola från Italien och en i Polen fokuserar på att främja kommunikation mellan ungdomar i Europa. Under besöket fick jag också möjlighet att samarbeta med två högstadielärare från Birkaskolan som jag normalt sett inte jobbar med, en svensklärare och en mattelärare. Det var väldigt inspirerande att lära känna dem, vilket kommer att gynna framtida samarbete här hemma.
Svenska skolor är jämförelsevis dåliga på att söka projektbidrag inom utbildningsprogram som EU erbjuder. Att Birkaskolan nappat har till stor del att göra med att engelskläraren Magdalena Gubernat på Birkaskolan har en tidigare lärarkollega i Polen. Kollegan talade sig varm för Erasmus+ och dess möjligheter och undrade varför svenska skolor var så tröga att söka. Var de rädda, eller?
– Hennes uppmuntrande ord hjälpte oss att kliva över den tröskel som ansökningsförfarandet trots allt utgör, säger Magdalena Gubernat, förstelärare på Birkaskolan och koordinator för Erasmus+projekten.
Den mentala spärr som tidigare hade hindrat en ansökan, släppte. Ansökningsproceduren visade sig inte alls vara så invecklad som det i förstone verkade.
– Vi fick all tänkbar hjälp på vägen, både av Universitets- och Högskolerådet som tar emot ansökan och av de mottagande skolorna ute i Europa. Väl inne i systemet har allt gått smidigt och enkelt.
I och med att Birkaskolan ingår i Erasmus+ projektet strategiska partnerskap är skolan också värdskola för andra länders lärare och elever.
Lärare från skolor i Rumänien, Italien, Portugal och Turkiet var nyligen på besök på Birkaskolan för att ta intryck, lära och utbyta tankar med varandra.
Det tredje projektet på skolan heter ”Let’s be a rainbow”, startade oktober 2017 och har nyligen avslutats. Under de två år som gått har lärare och elever bland annat fått möjlighet att besöka varandras länder och skolor.
– Internationellt utbyte innebär möten som gör att förutfattade meningar minskar och kunskapen ökar, både för skolpersonal och elever, säger Magdalena Gubernat.