Här får eleven Olle svar direkt från rymden

Olle Grejder från Kumla var en av dem som fick ställa frågor som svenske astronauten Marcus Wandt svarade på direkt från rymden. Foto: Tekniska museet

Svenske astronauten Marcus Wandt har landat på rymdstationen ISS. På Tekniska muséet i Stockholm samlades elever från hela landet för att höra honom svara på frågor.
Åttondeklassaren Olle Grejder från Kumla var en av dem som fick ställa en fråga.
– Det var häftigt, säger Olle.

Vi lärare har tidigare skrivit om fysikläraren Kristoffer Åberg och hans elev Olle Grejder på Vialundsskolan i Kumla som fått möjlighet att ställa frågor till den svenska astronauten Marcus Wandt som befinner sig i rymden.

Av en ren slump hade Kristoffer Åberg hittat en tävling där grund- och gymnasieskolor över hela landet bjöds in för att ställa frågor till Marcus Wandt, direkt när han befinner sig i rymden. Initiativet Esero, som vill integrera rymden i undervisningen ligger bakom tävlingen.  

Mängder av frågor skickades in som sedan togs ut av en jury bestående av ingenjörer och rymdexperter. En av frågorna som togs ut av juryn kom från Olle Grejder, elev till Kristoffer Åberg.

Olika frågor om rymden

Klockan 14:25 på måndagen kopplade Tekniska museet i Stockholm upp sig mot rymden och den internationella rymdstationen ISS. Runt 200 elever i olika åldrar från hela landet hade samlats för att ta del av frågestunden med Marcus Wandt under tjugo minuter.

Marcus Wandt hade också sällskap nere på jorden av sin numera pensionerade astronautkollega Christer Fuglesang som kunde svara på de frågor som inte hanns med.

Den svenske astronauten Marcus Wandt på rymdstationen ISS. Foto: Tekniska museet

Frågorna från eleverna handlade om allt möjligt som hade med rymden att göra. Hur uppskjutningen hade gått, hur Marcus spenderar sina dagar i rymden, hur tidsuppfattningen blir när det blir dag och natt flera gånger per dygn och hur smälter en isbit i rymden?

Frågade om kompass i rymden

Olle Grejder, som tillsammans med klasskamrater och sin lärare Kristoffer Åberg hade rest från Kumla till Tekniska museet, fick slutligen ställa sin fråga till Marcus Wandt.

– Vad visar en kompass i rymden? frågade Olle Grejder.

Svävande i tyngdlöshet svarade Marcus Wandt att det beror på hur långt ute i rymden man befinner sig eftersom kompassen rätar upp sig efter magnetfältet på jorden. På rymdstationen fungerar dock kompassen som den ska. Skulle man ha varit på månen skulle inte kompassen fungera alls, för då är man utanför jordens magnetfält.

Tar det till undervisningen

Efter frågestunden pratade Vi Lärare med Kristoffer och Olle.

– Jätteroligt att Marcus gav så utförliga svar på elevernas frågor. Han tog sig verkligen tid på sig att svara bra på frågorna, säger Kristoffer Åberg.

Runt 200 elever från hela landet hade samlats på Tekniska museet för att ta del av frågestunden med astronauten Marcus Wandt. Foto: Tekniska museet

Hur kan man ta med sig den här dagen tillbaka in i klassrummet och i undervisningen om rymden?

– Tidigare har jag visat filmklipp för eleverna på andra astronauter som gör liknande saker som Marcus gör. Då har det kanske varit en astronaut från Kanada. Nu kan vi ju visa det här när vi själva har pratat med en svensk astronaut, säger Kristoffer Åberg.

Hade förväntat sig svaret

Olle Grejder, som fick ställa sin fråga om hur kompassen beter sig i rymden, berättar att det var häftigt att få prata med någon i rymden.

Svaret på din fråga om kompassen, var det svaret du trodde att du skulle få?

– Ja, det var faktiskt det svaret jag hade förväntat mig, säger Olle Grejder.

LÄS MER:

Svenske astronauten svarar på elevernas frågor från rymden

Fuglesang: Matte- och NO-lärare kan göra jordens skillnad

Rymdträning ska väcka barnens intresse för naturvetenskap