Läraren i nytt samarbete med Lektionsbanken.se

Lektionsbanken.se – här hittar du som grundskollärare eller lärare i fritidshem över 1 200 faktagranskade lektionstips. Foto Ulla-Carin B Ekblom
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Är du nyfiken på nya lektionsidéer? Lektionsbanken innehåller över 1 200 kvalitetsgranskade tips – från andra lärare. Nu knyts den närmare tidningen Läraren och Lärarförbundets ämnestitlar.

Under en tioårsperiod har Lektionsbanken gått från ett hobbyprojekt till att nu ingå i samma familj som Lärarförbundets övriga produktioner. Lärarförbundet har tidningsutgivning, ­nyhetsbevakning på nätet, poddar och ett eget bokförlag. En bred uppsättning av yrkesrelaterade produkter där nu sajten med lektionsidéer tillkommer.

– Det är roligt att få ingå i den familjen. Lektionsbanken har tidigare varit något av en isolerad ö, säger dess skapare Fredrik Sandström, svensklärare från Arboga, dessutom styrelseleamot i Svensklärarföreningen och Lärarstiftelsen.

– Att få arbeta tillsammans med andra som jobbar med samma skolrelaterade och klassrumsnära frågor känns bra. Lärarens chefredaktör Michael Jonsson ser fördelarna:

Michael Jonsson
Michael Jonsson, chefredaktör Läraren.

– Lektionsbanken är en unik skatt för Sveriges lärare, med en stor samling värdefulla faktagranskade lektionstips.  Vi ser fram emot att knyta den närmare våra tidningar och digitala kanaler, och är övertygade om att vi tillsammans kan öka medlemsnyttan för alla lärare.

Ta mig till Lektionsbanken.se!

Dela med dig av dina tips eller ta del av andras här!

https://lektionsbanken.se/

Granskas manuellt

Lektionsbanken vänder sig till grundskollärare och lärare i fritidshem. I sin nuvarande form har sajten funnits sedan 2016. Det som gör den unik jämfört med andra sajter är framför allt att det finns en redaktion som tittar på materialet innan det publiceras och ser att det matchar riktlinjerna i läroplanen.

Fredrik Sandström kommer att fortsätta som redaktör, men nu kan han ta del av den omgivande kompetens som finns.

– Jag är lärare – inte journalist, layoutare eller datatekniker. I det här samarbetet får Lektionsbanken en annan räckvidd och möjlighet att nå fler lärare.

– Jag ser att det skapar ett stort mervärde för medlemmarna – ja, egentligen för alla Sveriges lärare. Lektionsbanken är helt öppen, vem som helst får använda materialet.

Fredrik Sandström betonar att Lektionsbanken inte är en läromedelssajt utan en inspirationssajt där man hämtar idéer. Sedan måste läraren göra jobbet själv när han eller hon ska planera sina lektioner.

Av lärare för lärare.

LÄS ÄVEN

1 200 lektionstips från lärare – så funkar Lektionsbanken

Grundaren: ”Dela med dig av dina lektionstips!”