
Magnus Haake är docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.
Utbildningskonsulten David Didau samt forskarna Agneta Gultz och Alva Appelgren var tre av föreläsarna på plats i Haninge.
Forskning
Hur ska lärare få ihop pusslet med kognitiv neurovetenskap, psykologi och pedagogik i sin egen undervisning? Den frågan fick många svar på den senaste upplagan av Research Ed, där kognitionsvetenskapen var i fokus.
– Med kunskap om hur arbetsminnet fungerar kan lärare undervisa mer effektivt, säger kognitionsvetaren Alva Appelgren som integrerar kognitionsvetenskapliga perspektiv i pedagogiken.
Att utbildning och undervisning ska baseras på vetenskaplig forskning och beprövad praktik är självklart, men hur ska lärare hitta det som passar i ens eget klassrum? Sedan drygt tio år har den lärarledda organisationen Research Ed försökt hjälpa lärare att svara på den frågan genom att föra samman lärare och forskare på konferenser runtom i världen.
LÄS ÄVEN: Lärarenkät: Vad tar du med dig från Research Ed?
Den svenska upplagan som i helgen hölls på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge har seglat upp som en av organisationens största forskningskonferenser för lärare och samlade i helgen över 70 föreläsare.
Kognitionsvetenskap har alltid haft en framträdande plats i Research Ed och bland föreläsarna fanns forskarna och kognitionsvetarna Agneta Gulz och Magnus Haake, båda vid Lunds universitet, som i både föreläsningar och panelsamtal påminde om att det inte går att dra generella slutsatser om undervisning och lärande från enskilda studier.
– I stort sett vilken tes som helst kan få stöd i en enskild studie och det kan bli väldigt fel när slutsatser används på fel sätt, menade Agneta Gulz i en föreläsning [URL] tillsammans med Magnus Haake.
Magnus Haake är docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.
Användningen av mobiltelefoner i skolan lyftes fram som exempel där enskilda studier har visat att undervisningen inte behöver ta skada, medan den samlade slutsatsen av flera studier visar att distraktion och andra nackdelar övervägande talar för att inte tillåta elevers mobiler i klassrummet. Hur undervisning ska utformas för att elever ska knäcka läskoden är ett annat exempel där Agneta Gulz menar att enskilda studier eller ovetenskapliga underlag lett till undervisning som inte hjälper alla elever.
Alva Appelgren har forskat om hur kognitiv neurovetenskap kan användas för att främja lärande och är i dag verksam som författare och föreläsare. Hon sammanfattade sitt föredrag [URL] om hur lärare kan använda kognitionsvetenskap med att lärare kan undervisa bättre om de vet mer om hur mycket information en elev kan bearbeta och lagra i arbetsminnet och anpassa sin undervisning efter det.
Alva Appelgren är doktor i kognitiv neurovetenskap och föreläser om hur lärare kan använda den vetenskapen för att hjälpa elever samarbeta, behålla fokus och tänka kritiskt.
Så kallad kognitiv belastningsteori menar hon kan användas för att designa undervisningsmetoder för klassrummet. En grundläggande teknik i undervisning är återkallning, retrieval practice, som innebär att eleverna på olika sätt aktivt får hämta information från minnet snarare än att bara läsa eller ta in informationen passivt.
Tvärdisciplinär forskning – att exempelvis forskare inom pedagogik och kognitionsvetenskap samarbetar i gemensamma projekt – är mindre vanligt än vad som skulle behövas, menade flera av forskarna som inom sina högskolor och universitet helt enkelt inte är på samma institutioner och avdelningar och inte träffas på ett självklart sätt.
Ett annat samarbete som besökarna på Research Ed var överens om måste stärkas är mellan lärare och forskare. En av forskarna på plats med lärarbakgrund var Eva Norén som i dag är professor i pedagogik vid Stockholms universitet och har medverkat i flera praktiknära studier. I hennes föredrag om flerspråkiga elever i matematikundervisning redovisade hon hur ett prov i matematik i själva verket kan bli ett prov i språk.
Drygt 500 lärare och forskare möttes på ResearchED 2025 i Haninge den 15 mars.
Som lärare förstod hon att elever som inte hade svenska som modersmål tydligt hade kraft, vilja och motivation att lära sig matematik, men att den förhärskande uppfattningen var att elever med utländsk bakgrund klarade sig dåligt i skolan. Varför var det ingen som visste då, men en slutsats som hennes forskning visar är att syftena med bedömning av de matematiska kunskaperna hos andraspråkselever kan gå förlorade om bedömningen inte tar tillräcklig hänsyn till behovet av att eleverna måste kunna förstå matematikuppgifterna och kunna redovisa sina resultat.
Kate Jones är lärare, föreläsare och författare till nio böcker om undervisning, återkoppling och läraryrket. Hon har undervisat i Abu Dhabi och Storbritttanien.
Kate Jones var en av föreläsarna med lärarbakgrund som delade med sig av konkreta metoder om hur vetenskapligt grundad undervisning kan ta hänsyn till både lärare och elever. Genom att exempelvis samtidigt rätta och återkoppla ett prov, använda digitala hjälpmedel och utforma genomtänkta flervalsfrågor kan prov utformas så att de förbättrar elevernas lärande samtidigt som de hanterar lärarnas arbetsbelastning på ett effektivt sätt.
Brittiska David Didau är utbildningskonsult och författare, kanske mest känd för boken ”What if everything you knew about education was wrong?” från 2016.
En av lärarna på plats i Haninge som också gjort sig känd internationellt var David Didau. Han har byggt upp en publik via sociala medier och föreläsningar och lyckas underhålla med anekdoter och redovisningar av vad han och forskare kommit fram till om undervisning och lärande. En par grundläggande principer för David Didaus undervisning är att lärare ska utgå från de minst gynnade studenternas resultat av undervisningen och att framgång ska föregå ansträngning. David Didau ser också återkallningstekniker som avgörande för att få med sig alla elever i undervisningen.
Flera föreläsningar och panelsamtal från Research Ed kommer att bli tillgängliga via Haninge kommuns webbplats för konferensen.
LÄS MER:
Lärarna: Det här tar jag med mig från Research Ed
Nu möts lärare och forskare: ”Klyftan är för stor”
Ny sajt om vetenskap och forskning – för alla lärare
Därför faller kollegialt lärande ofta platt i praktiken
Yrkeslärare uppfinner specialpedagogiska lösningar
Forskaren: Att lyckas är viktigare drivkraft än lust
Här samlas lärare från 30 länder kring forskning: ”Inspirerande”
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Våld i skolan Läraren Paul Carlbark har sökt 150 jobb – misstänker att han blivit svartlistad.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.
Behörighet Listan visar: Brist på behöriga lärare – trots stora överskott. Så ser behörigheten ut i din kommun.
Behörighet En av tre grundskollärare inom friskolejätten är obehöriga.
Behörighet Sveriges Lärare: Skärpta krav på lärarlegitimation och avskaffa undantag.
Behörighet Lediga förskollärartjänster utannonseras inte: ”Personlighet går före behörighet.”
Debatt Läraren: ”När vi larmar om en ohälsosam arbetsmiljö ses det som gnäll.”
Arbetsmiljö Uttryckte frustration över sin skola på Facebook – då tillrättavisades hon av sin rektor.
Replik Liberalerna svarar: ”Socialdemokraterna sätter aldrig skolan först – varken i Stockholm, SKR eller när de sitter i regering”.
Digitala nationella prov Arrangerade två krisövningar kring den nationella digitala provplattformen.
Debatt ”Mycket pekar på att det blir fyra förlorade år på utbildningsdepartementet.”
Elevhälsa Lärarens oro: ”Rädd att mycket trots allt kommer att landa på oss lärare.”
Krönika Eleven hade skrivit en och samma mening hundratals gånger i följd: ”Jag kan inte”, stod det. Jag kan inte. Jag kan inte. Jag kan inte.
Debatt ”Du som är politiker – ta chansen att investera i skolans framtid”, skriver Sveriges Lärare i Täby.
Debatt Kräver lagändring för att möjliggöra anonyma orosanmälningar för personal i förskola och skola.
Sett 2025 Fem lärare om AI – som hela tiden ligger steget före.
Debatt Sju lärare vill se en skola med skärm, skönlitteratur och pärm.
Arbetsbelastning ”Ren självbevarelsedrift gör att legitimerade och behöriga lärare väljer andra arbetsställen”
Sett 25 Facket kräver en nationell strategi där lärarna är med i utvecklingen.
Hoten mot lärarna Erkände i rätten: ”Ett skämt.” Hotade mentorn: ”Jag trodde jag skulle dödas.”
Hoten mot lärarna ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb”.
Friskolor ”Valfrihet är värt att värna – men inte på bekostnad av kvalitet.”
Friskolor Minskad konkurrens och fortsatta vinstutdelningar bland farhågorna.
Friskolor Utredaren: ”Vinst eller statsbidrag ett val för aktören”.
Hök25 ”Ett hyckleri av sällan skådat slag”, skriver gymnasieläraren och förhandlingsombudet John Nilsson.
Krönika Men orka bry sig om statistik – SKR och Sobona ser uppenbarligen lite annorlunda på saken.
Hök25 ”Svarade inte upp på de grundläggande behoven”.