
Erik Winerö, lärare som också forskar vid Göteborgs universitet.
Lärarna Karin Berg, Jenny Sellberg och Erik Winerö, som även är forskare, kritiserar de digitala nationella proven som blir verklighet under hösten 2024.
Digitala nationella prov
Höstterminen 2024 genomförs de första digitala nationella proven i gymnasieskolan.
Kritiken mot det digitala verktyg som Skolverket tagit fram är skoningslös:
– Jag hoppas att det kraschar, säger läraren Karin Berg.
Det låter drastiskt när Karin Berg, gymnasielärare i Göteborg, säger det. Men hon menar väl.
Sedan 2014 har hon implementerat digitala verktyg i skolan. Hon ser fram emot digitala nationella prov. Bara inte så här.
Karin Berg
– Det är ett administrativt monster, samtidigt som det är ett lagkrav att genomföra proven, säger Karin Berg.
I slutet av november är det endast en liten andel av gymnasieskolorna som drar i gång med nationella prov i engelska 5, engelska 6, svenska 3 samt svenska som andraspråk 3.
Den stora mängden skolor och totalt 150 000 elever ansluter till vårterminen 2025.
Ändå förutspår Karin Berg kaos.
– Jag vet vad som hände i våras när de provade bedömningsstödet. Folk var skitstressade, facit placerade sig över elevernas svar, lärare måste bedöma på datorn eftersom man inte kan skriva ut prov, säger Karin Berg.
Hon menar att det är ett verktyg som skolorna tvingas att anpassa provorganisationen efter, i stället för tvärtom.
– Samtliga lärare måste lära sig ett verktyg som vi inte behöver i andra sammanhang, eftersom alla måste kunna vakta proven. Tänk dig den implementeringsresan, säger Karin Berg.
Hon som lärare kan inte lägga in de anpassningar som elever behöver. Det behöver specialpedagogen göra.
De olika administratörsstegen gör att provet involverar hela skolans personal.
– Det är alltid problem när man använder nya system. Men det här är så krångligt att det behöver göras om från grunden, säger Karin Berg.
Jenny Sellberg
Jenny Sellberg är lärare och var uppdragsledare för projektet på Skolverket mellan 2017 och 2022. Hon säger att tiden på myndigheten färgat hennes bild av resultatet.
Hennes förhoppning är samma som Karin Bergs.
– Jag hoppas att de kör i diket. Jag önskar att Skolverket får en ny chans att samla sig som tjänsteleverantör. Det var eftersom jag har en enorm tro på det som jag tog uppdraget, säger Jenny Sellberg.
Idag jobbar hon som digitaliseringsstrateg på Vaxholms kommun.
– Vi torrsimmade i försöksverksamheten, försöksskolorna fick aldrig logga in och använda provtjänsten som tänkt. Det har varit tester på små delar. Innan bedömningsstöden våren 2024 hade en enskild skola har fått testa hela flödet, för sent, säger hon.
Jenny Sellberg har flera gånger varnat ansvariga på myndigheten för problemen med verktyget. För att satsa på en central provtjänst som inte är anpassad för användningen och som kräver att vi skickar in massor av personuppgifter, med en server i Tyskland.
– Två miljoner användare per läsår – det är det största register vi har i Sverige förutom folkbokföringen. Allt ska gå genom en plattform och vi har ingen aning om vart det tar vägen, säger Jenny Sellberg.
Hon har varnat för att verktyget kräver en stor investering för skolorna när det gäller nätkapacitet, federerad inloggning (samma inlogg i flera system) och multifaktorautenticering (säkerhetssystem med flera steg i inloggningen).
Och för att det inte stöttar lärarna i deras arbete.
– Skolverket har lagt all sin tid, energi, kraft och alla pengar för att anpassa plattformen efter elever som behöver kunna förstora texten och få den tillgänglighetsanpassad, men har helt glömt bort att se att alla kan logga in, säger Jenny Sellberg.
Hon upplever att hon blev utfryst och att myndigheten inte har lyssnat tillräckligt på lärarna. Precis som Karin Berg.
– Jag kan inte provköra ett prov eller öva. I stället kan jag titta på film och få interaktiva övningar där det står vad jag ska klicka på och förväntar sig att jag ska komma ihåg, säger Karin Berg.
Enligt Jenny Sellberg har provtjänsten visserligen testats ute på skolor innan vårens bedömningsstöd släpptes, men bara en enda skola har genomfört det hela vägen.
Pressen från regeringen är hård. De digitala nationella proven har en avgörande uppgift i den pågående betygsutredningens förslag på reformer.
Proven ska öka rättssäkerheten och minimera glädjebetygen när slutbetyget knyts hårdare till resultatet i de nationella proven.
– Det tror jag inte ett skvatt på. De erfarenheter vi har är att det inte är i rättningen av nationella prov som diskrepansen uppstår, utan mellan resultatet och slutbetyg, säger Hjalmar Holgersson, gymnasielärare och huvudskyddsombud för Sveriges Lärare i Göteborg.
Han har varit fackförbundets representant under införandet av Skolverkets verktyg i Göteborgs stad.
Två skolor i kommunen står beredda för att genomföra proven under hösten.
– Vi har en mycket större puckel inför vårterminen och hur det ska administreras är inte klart helt konkret, säger Hjalmar Holgersson.
Precis som tidigare ska proven sambedömas. Nytt är att de inte får skrivas ut på papper, ett beslut Skolverket fattat för att höja sekretessen kring uppgifterna.
– Vi har en hel generation lärare som aldrig bedömt digitalt. Det finns inget i min arbetsbeskrivning som säger att jag måste kunna det förrän nu. Skolorna är inte beredda, säger Karin Berg.
Ny bedömning kräver ny schemaläggning, tillgång till lokaler och datorer.
– Det blir en stor utmaning för arbetsgivaren att ha tillräckligt med digitala verktyg för att göra en sambedömning, och det kommer att kosta att schemalägga rätt lärare vid rätt tid med rätt förutsättningar, säger Hjalmar Holgersson.
Digitala nationella prov har en ytterligare uppgift. En som är avgörande för Sveriges Lärare.
Tanken är att den administrativa bördan ska lätta från lärarna.
– Jag känner att det finns en risk att den blir större. Det har tagit tid att rapportera in resultat men vi vet hur mycket tid man behöver sätta av. Hantverket är vi trygga i, att rätta med penna och papper, och vi vet vad vi får ut av det. Det finns inget som tyder på att rättningen blir lättare för de delar som inte rättas automatiskt eller av extern bedömare, säger Hjalmar Holgersson.
Skolverket säger att det upphandlade verktyget var enda möjligheten att lösa uppgiften, och att leverantören var den enda som kunde hantera de datamängder som krävs.
Erik Winerö, lärare som också forskar vid Göteborgs universitet.
Erik Winerö är lärare som också forskar vid Göteborgs universitet, där han studerar hur digitalisering påverkar examinationer i skolan.
Han hade velat se andra lösningar: Antingen att Skolverkets provplattform också får användas för skolors alla digitala prov och tester.
Eller att Skolverket istället för att utveckla ett eget system fastställer krav och standarder som redan befintliga digitala provsystem på marknaden får anpassa sig efter.
– Då skulle elever kunna genomföra nationella prov i de system som redan använder idag, förutsatt att dessa system möter kraven, säger han.
Skolverket menar dock att den andra lösningen är omöjlig ur ett likvärdighetsperspektiv, och eftersom myndigheten inte får konkurrera med marknaden.
– Jag håller med om att likvärdighetsfrågan är utmanande, men att låta elever genomföra nationella prov i ett system de endast får använda vid nationella prov är sannolikt ännu mer problematiskt. Att dessutom som nu tillåta att vissa skolor, trots digitaliseringen, får genomföra proven på papper, är heller inte likvärdigt, säger Erik Winerö.
Och läraren Karin Berg sammanfattar:
– Skolverket hade inte i uppgift att skapa en egen provplattform. Det har blivit en fråga om prestige, och det snyggaste hade varit att börja om, säger Karin Berg.
Myndigheten håller redan på med en ny upphandling, och räknar med ett beslut under 2025.
Källa: Skolverket.
Skolverkets svar om digitala nationella proven: ”Tar tid”
Många skolor är dåligt förberedda för digitala NP
AVSLÖJAR: F-betyg skrotas – inför nytt betygssystem
Digitala nationella prov senareläggs
Digitala nationella prov ska lösa problem som belastar lärarkåren
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.
Arbetsbelastning ”Hoppas Skolinspektionen biter dem i ändan”.
Våld i skolan Läraren Paul Carlbark har sökt 150 jobb – misstänker att han blivit svartlistad.
Budgetpropositionen Regeringen satsar nära fyra gånger mer på ROT som på utbildning.
Behörighet Listan visar: Brist på behöriga lärare – trots stora överskott. Så ser behörigheten ut i din kommun.
Behörighet En av tre grundskollärare inom friskolejätten är obehöriga.
Behörighet Sveriges Lärare: Skärpta krav på lärarlegitimation och avskaffa undantag.
Behörighet Lediga förskollärartjänster utannonseras inte: ”Personlighet går före behörighet.”
Debatt Läraren: ”När vi larmar om en ohälsosam arbetsmiljö ses det som gnäll.”
Arbetsmiljö Uttryckte frustration över sin skola på Facebook – då tillrättavisades hon av sin rektor.
Replik Liberalerna svarar: ”Socialdemokraterna sätter aldrig skolan först – varken i Stockholm, SKR eller när de sitter i regering”.
Digitala nationella prov Arrangerade två krisövningar kring den nationella digitala provplattformen.
Debatt ”Mycket pekar på att det blir fyra förlorade år på utbildningsdepartementet.”
Elevhälsa Lärarens oro: ”Rädd att mycket trots allt kommer att landa på oss lärare.”
Krönika Eleven hade skrivit en och samma mening hundratals gånger i följd: ”Jag kan inte”, stod det. Jag kan inte. Jag kan inte. Jag kan inte.
Debatt ”Du som är politiker – ta chansen att investera i skolans framtid”, skriver Sveriges Lärare i Täby.
Debatt Kräver lagändring för att möjliggöra anonyma orosanmälningar för personal i förskola och skola.
Sett 2025 Fem lärare om AI – som hela tiden ligger steget före.
Debatt Sju lärare vill se en skola med skärm, skönlitteratur och pärm.
Arbetsbelastning ”Ren självbevarelsedrift gör att legitimerade och behöriga lärare väljer andra arbetsställen”
Sett 25 Facket kräver en nationell strategi där lärarna är med i utvecklingen.
Hoten mot lärarna Erkände i rätten: ”Ett skämt.” Hotade mentorn: ”Jag trodde jag skulle dödas.”
Hoten mot lärarna ”Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb”.
Friskolor ”Valfrihet är värt att värna – men inte på bekostnad av kvalitet.”
Friskolor Minskad konkurrens och fortsatta vinstutdelningar bland farhågorna.
Friskolor Utredaren: ”Vinst eller statsbidrag ett val för aktören”.
Hök25 ”Ett hyckleri av sällan skådat slag”, skriver gymnasieläraren och förhandlingsombudet John Nilsson.
Krönika Men orka bry sig om statistik – SKR och Sobona ser uppenbarligen lite annorlunda på saken.
Hök25 ”Svarade inte upp på de grundläggande behoven”.