Ulrica pressades att sätta högre betyg: ”Var hemskt”

”Vårdnadshavarnas inflytande måste bort från skolan”, säger läraren Ulrica Björkblom Agah.
Betyg
Lärare pressas av vårdnadshavare och skolledningar att sätta högre betyg.
Hotfulla mejl, drev på sociala medier och rädsla för att förlora jobbet knäckte Ulrica Björkblom Agah.
– Vårdnadshavarnas inflytande måste bort från skolan, säger hon.
Under våren har Vi Lärare tagit del av flera fall där lärare hamnat i konflikt med sin skolledning efter att ha satt betyg som retat upp vårdnadshavarna.
Lärarna har utsatts för repressalier i form av omplacering och i ett fall förlorat jobbet.
Sveriges Lärare har bistått och skolor har blivit tvungna att betala ut ersättning.
Kampanj för att sparka henne
Engelskläraren Ulrica Björkblom Agah vet vad de har gått igenom. När hon var nyexad lärare för tolv år sedan drabbades hon på samma sätt.
– En vårdnadshavare i ett fint område drog igång en kampanj för att jag skulle förlora jobbet eftersom jag vägrade att höja hans barns betyg. Han skickade hotfulla mejl var och varannan dag och berättade att han kontaktat utbildningsförvaltningen, skolledningen och att han startat en namninsamling med krav på att jag skulle sparkas.
Ulrica Björkblom Agah är arbetsplats- och skyddsombud på Hammarbyskolan Södra i Stockholm.
– Idag är jag fackligt engagerad och vet vad som gäller men då, när jag var ny, var det hemskt. Min dåvarande chef ville att jag skulle höja betyget och krävde in alla matriser och bedömningar som jag gjort. ”Den här eleven måste få ett E för hon ska gå ett speciellt program”, sa han. Det slutade med att eleven sattes i en specialgrupp och fick sitt betyg av en annan lärare och att jag blev långtidssjukskriven.
”Stryk allt inflytande”
Väldigt få av dem som utsatts för påtryckningar från sin ledning vill prata om det, ens anonymt. Att bli stämplad som en bråkstake kan förstöra karriären.
Av dem Vi Lärare haft kontakt med har ett par blivit tvingade att flytta till andra kommuner och ta jobb som elevassistenter för att överhuvudtaget ha jobb.
– Det är helt orimligt att vårdnadshavarna ska ha den typen av inflytande. De har tillåtits komma alldeles för långt in i klassrummet. Ett första steg i rätt riktning skulle vara att stryka allt om ”inflytande” i skollagen. Betygssättning är en myndighetsutövning som lärarna bestämmer över.
”Skolplikten betyder ingenting”
Att resultatet från nationella proven ska viktas extra högt vid betygssättningen har ställt till problem, menar Ulrica Björkblom Agah.
– Idag behöver eleverna egentligen inte sätta sin fot på skolan under hela högstadiet eftersom de kan ”tenta av” på nationella proven. Men hur kan en elev med 80 procents frånvaro anses ha den kunskap som krävs bara för att den lyckats få godkänt på nationella? Skolplikten betyder ingenting längre.
LÄS MER:
HP Tran: Dagens lärare pressas till att sätta högre betyg
Var fjärde lärare pressas av rektor att undvika F-betyg
Lärare pressas att höja betyg: ”Det har blivit norm”