Rektorn fälld i tingsrätten för brott mot grundlagen

Rektorn på Engelbrektsskolan dömdes i tingsrätten till dagsböter för brott mot grundlagen.
Foto: Vi Lärare och Adobe stock

Rektorn på Engelbrektsskolan dömdes i tingsrätten till dagsböter för brott mot grundlagen.

Engelbrektsskolans rektor Tomas Hultqvist fälls för grundlagsbrott.
Enligt tingsrätten är det bevisat att han frågat en lärare om hon pratat med media.
– Oh, jag är så lättad, det är så skönt att det blev en fällande dom, säger läraren.

Stockholms tingsrätt delade Justitiekanslerns åsikt att Engelbrektsskolans rektor, Tomas Hultqvist, bröt mot efterforskningsförbudet när han ställde frågor om en lärare på skolan pratat med media angånde ett stort bråk bland skolans elever.

Efterforskningsförbudet är en del av yttrandefrihetsgrundlagen och förbjuder chefer inom myndigheter och offentligt finansierad verksamhet att försöka ta reda på om någon anställd lämnat uppgifter till media i enlighet med meddelarfriheten. Skyddet finns även för privat verksamhet men ser lite annorlunda ut.

Brottet har fängelse i högst ett år i straffskalan men det normala är dagsböter. Tingsrätten dömer Tomas Hultqvist till 70 dagsböter á 850 kronor vilket blir 59 500 kronor. Tomas Hultkvist ska även betala 1000 kronor till brottsofferfonden.

Spelade in samtalet

Läraren hade spelat in samtalet med rektorn och inspelningen blev ett starkt bevis mot honom. Vid en handfull tillfällen under samtalet hörs Tomas Hultkvist ställa frågor som tingsrätten bedömt vara försök att få veta om läraren pratat med Vi Lärare.

Frågorna som fällde rektorn var:

”Den här artikeln i Vi Lärare, var du på något sätt inblandad??

”De säger att de pratat med en lärare…”

”Jag är inte ute efter att fiska…”

”De hänvisar till att de pratat med fem lärare.”

Så skriver tingsrätten

Tingsrätten skriver i domen:

”Tomas Hultqvists ordval under mötet talar mycket starkt för att han haft en avsikt att efterforska. Trots att han sagt att han inte är ute efter att fiska, vilket tyder på att han förstått hur hans uttalanden skulle komma att uppfattas, har han flera gånger återkommit till ämnet. Därtill kommer att hans uttalanden i detta skede av mötet inte ger intryck av att han försökt utreda vad som hände på skolan den 23 november 2023. Att Tomas Hultqvists yttranden tidigare under mötet kan ha haft ett sådant syfte medför inte något annat ställningstagande.

Sammantaget anser tingsrätten att det är styrkt att Tomas Hultqvists efterforskning av vem som lämnat uppgifter till Vi Lärare har skett med uppsåt. Åtalet är därmed styrkt och Tomas Hultqvist ska dömas för brott mot efterforskningsförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen.”

Tomas Hultqvist förnekade brott och menade att han ställde frågorna för att försäkra sig om att han som arbetsmiljöansvarig inte missat något missförhållande på skolan.

Läraren lättad efter domen

Läraren, som kände sig tvingad att acceptera ett bud på fyra månadslöner för att lämna sitt jobb på skolan efter att anklagelsen blev känd, är lättad efter domen.

– Jag är så lättad, det är så skönt att han blev dömd. Det har varit väldigt jobbigt hela vägen och jag förstår inte hur Stockholm Stad kunde låta rektorn jobba kvar under utredningen och polisundersökningen, säger hon.

Sveriges Lärares huvudskyddsombud Simon Sandström har också ifrågasatt beslutet att inte ta rektorn ur tjänst.

– Det är förkastligt att vår medlem utsatts för detta. Det är starkt av henne att ha vågat stå upp för sig själv, och i och med det, alla lärare och andra anställda i landet. Ingen ska behöva utsättas för detta, säger Simon Sandström.

”Kan komma att överklagas”

Tomas Hultkvist vill inte kommentera domen för Vi Lärare men skriver själv på plattformen Infomentor:

”Jag kommer nu att gå igenom domen från Tingsrätten med min advokat. Den rättsliga processen pågår dock då domen kan komma att överklagas till Hovrätten, så det dröjer ytterligare en tid till dess den har vunnit laga kraft.”

Sju punkter – detta har hänt

  • I slutet av november 2023 lämnas 90 elever på Engelbrektsskolan i Stockholm utan tillräcklig tillsyn, vilket leder till kaos, slagsmål och skadegörelse. En lärare slår larm, men får inget gehör från skolledningen.
  • Skyddsombudet beslutar om ett skyddsstopp på grund av akut fara för liv och hälsa. Rektorn Tomas Hultqvist väljer dock att strunta i skyddsstoppet. Sveriges Lärare menade att rektorn därmed gjort sig skyldig till ”hindrande av skyddsombud”.
  • Dagen efter tumultet kallar rektorn in läraren som larmat till ett enskilt samtal. Under mötet frågade rektorn upprepade gånger om läraren kände till hur tidningen Vi Lärare fått kunskap om kaoset.
  • Sveriges Lärare inleder tvisteförhandlingar med rektorns arbetsgivare Stockholms stad och kräver skadestånd till läraren, skyddsombudet och förbundet. Den 31 januari 2024 varnas rektorn av Stockholms stad för att ha brutit mot yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud.
  • I mars 2024 vinner Sveriges Lärare tre tvister mot Stockholms stad och Tomas Hultqvist. Läraren får 30 000 kronor och förbundet 20 000 kronor i ersättning. Förbundet får ytterligare 50 000 kronor för rektorns felaktiga hantering av skyddsstoppet.
  • Justitiekanslern (JK) inleder en förundersökning mot rektorn för grundlagsbrott och väljer i november 2024 att åtala Tomas Hultqvist. Rättegången hålls den 7 maj 2025. Tomas Hultqvist hävdar att han är oskyldig.
  • Den 21 maj döms Tomas Hultqvist i tingsrätten till dagsböter för brott mot grundlagen.

LÄS MER:

Rättegången mot rektorn: ”Han luskade 4–5 gånger”

Experten: Frågorna din rektor inte får ställa

Rektorn åtalas för brott – riskerar fängelse

Facklig seger – och nu kallas rektorn till polisförhör

Rektor utreds för brott – struntade i skyddsstopp