Allt fler nekas sjukpenning

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Försäkringskassan uppmanar sjuka lärare att lämna sitt yrke och söka andra jobb – trots att skolan och förskolan behöver all personal den kan få.

Hans Flygare, Lärarförbundet.

Allt fler lärare nekas sjukpenning då Försäkringskassan har börjat tolka reglerna om sjukskrivning hårdare. Den som fortfarande är sjukskriven efter 180 dagar tvingas ut på arbetsmarknaden för att söka lättare jobb.

– Det här är förödande, vi behöver ju varenda lärare, säger Annette Nord, huvudskyddsombud i Karlstad.

Bilden är densamma över hela landet, visar samtal Lärarnas tidning haft med företrädare för Lärarförbundet i samtliga regioner.

– Vi har även de som kommit tillbaka och börjat arbeta 50 eller och 75 procent. Helt plötsligt får de ingen mer sjukpenning. Det är ju att slå undan fötterna på dem, säger Annette Nord.

Lärarförbundet kräver nu att regeringen genomför en total översyn av sjukförsäkringen och Försäkringskassans tolkning av reglerna. Ingen ska med automatik prövas mot resten av arbetsmarknaden, menar förbundet.

– Samhället måste se till att vi kan rehabilitera lärare tillbaka till yrket. Vi måste ha utrymme att kunna anpassa arbetsuppgifter och en arbetsmiljö som det går att komma tillbaka till, säger Hans Flygare, ombudsman på Lärarförbundet.

För den som får sin sjukpenning indragen, oftast sker detta vid 180-dagarsgränsen, finns i dag två val: Gå tillbaka till jobbet och ställa sig till arbetsgivarens förfogande även om hen fortfarande inte känner sig bra. Eller söka tjänstledigt på grund av hälso­skäl, anmäla sig till a-kassan samt gå till arbetsförmedlingen och skriva in sig som aktivt arbetssökande.

– Om du inte gör det tappar du din sjukpenninggrundande inkomst. Det får inte bli något glapp, säger Hans Flygare.

Statistik som Lärarförbundet tagit fram visar att sjuktalen är betydligt högre i förskola och grundskola jämfört med det totala antalet sjukskrivna i landet (se grafik). Samtidigt behövs det, enligt SCB:s senaste prognos, omkring 80 000 nya lärare och förskollärare fram till år 2035.

Carina Thorell, vikarierande regionchef i Vänersborg, har märkt ett ökat antal ärenden under hösten.

– Vi har just nu medlemmar som håller på med rehabilitering och kanske har nått upp till 50—75 procent arbete, men så får de inte fortsatt sjukersättning eftersom de inte hunnit komma tillbaka inom de 180 dagarna.

Arbetsgivarna har i de flesta fall en plan för rehabiliteringen och gör sin del för att underlätta en återgång till full tjänst, menar Carina Thorell. Men Försäkringskassan sätter käppar i hjulen och tycker att de sjukskrivna kan söka annat arbete.

– Många av dem vill ju tillbaka till yrket och det är olyckligt att de inte får den möjligheten. Det är särskilt tragiskt med tanke på att det i många fall är arbetsmiljön som bidragit till sjukskrivningen.

Thomas Norberg, regionombudsman i Mittnorrland/Luleå, är kritisk mot att Försäkringskassan inte bistår den enskilde på det sätt som socialförsäkringsbalken anger att den ska.

– Försäkringskassan har abdikerat från sitt samordningsansvar. I lagen står tydligt att den ska bistå den försäkrade i den mån det behövs, till exempel gentemot arbetsgivaren. Men det har den släppt. Handläggarna kommer inte ens på möten, de prövar bara sjukintyg, säger han.

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, besvarar kritiken:

– Vi gör en försäkringsjuridisk bedömning av om den enskilde kan klara ett arbete på hela arbetsmarknaden enligt det regelverk som är lagstiftat, säger hon.