Podcast: Bör föräldrar hämta tidigt om de kan?

Eva Lindström, Elliy Lange och Fredrik Kahn i nya avsnittet av podden Förskolan.

I senaste avsnittet pratar vi om barnens vistelsetider. Är det rimligt att många föräldrar känner sig pressade att hämta tidigt, hur påverkas barn och personal av långa dagar på förskolan och vem bestämmer egentligen vad som är en lång dag?

Barns vistelsetid på förskolan har debatterats flitigt under de senaste månaderna. Missar barn viktig undervisning om de är hemma mycket eller bör vårdnadshavare skynda sig att hämta för att avlasta utarbetad förskolepersonal? 

Den välbekanta poddtrion Fredrik Kahn, Eva Lindström och Ellinor Lange känner igen debatten mer än väl från sina år som förskollärare. 

– Vart jag än varit, på olika arbetsplatser både i Norge och Sverige så har jag hört diskussioner om det här – och folk har väldigt olika åsikter, säger Elliy i avsnittet. 

Eva har tyckt både det ena och det andra om vistelsetider genom åren, ett bevis för att ämnet är komplext. 

– Mitt största irritationsmoment, som gör mig så provocerad att jag vill skrika, är att personal som jobbar på förskolan med barn har något slags förhållningssätt att barnen inte ska vara där, tycker Eva. 

Fredrik menar att man måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt – problematiken med sliten personal kanske inte beror på sena hämtningar utan snarare taskig arbetsmiljö.

– Då kanske vi ska jobba för sex timmars arbetsdag istället och att vi är fler som jobbar, mindre barngrupper eller tid för planering, säger han. 

I avsnittet pratar trion även om vistelsetid när vårdnadshavaren är föräldraledig, om förskolans tider behöver uppdateras i takt med att arbetstiderna i samhället förändras och om det är ok att föräldrar lägger sig på stranden efter att de lämnat sina barn. 

LÄS OCKSÅ:

Podcast: Hjälp! Barnbristen gör oss övertaliga!

Barn börjar allt tidigare i förskolan

Föräldrarnas orimliga krav pressar förskollärarna