Hållbar tvättstation

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Elisabeth Wahlinder är förskollärare på Stavsjö förskola i Nyköping. Hon berättar om gårdens biltvätt som byggdes tillsammans med barnen.

Ett populärt inslag på förskolans gård. Foto: Elisabeth Wahlinder

1 Utifrån intresse

Efter att ett av förskolans barn berättat att han varit med och tvättat sina föräldrars bil i en biltvätt blev många nyfikna på hur en sådan fungerar. Barnen och personalen tittade hur en biltvätt såg ut i surfplattan och fick idén att göra en egen. Barnen fick skissa och reflektera över olika funktioner – att den måste ha start- och stoppknappar, en nödstoppknapp och borstar för tvätt. Under en sommardag skedde byggnationen där alla hjälpte till att planera, spika, klippa, mäta och måla.

2 Återanvänt material

Biltvätten är byggd av återanvänt material i förskolans bygghörna. Gamla julgardiner agerar tvättborstar, stommen är byggd av återvunna lastpallar. En återvunnen kabeltrumma fäster tvättslangen. Korkar från juice- och mjölkpaket blir till knappar och levereras av förskolans kock, som regelbundet delar med sig av överblivna förpackningar.

3 Varning för kö

I kön till biltvätten får barnen lära sig sådant som att vänta på sin tur och att åka in på rätt sida. Biltvätten är en plats för lek för större barn, som ”tvättar” sina cyklar, testar funktioner som nödstopp och håller tidtagning för tvättarna. De mindre barnen älskar att springa igenom den.

4 Öppet dagtid

På morgonen vänder barnen på skylten till ”öppet”, när förskolans stängs är det sluttvättat för dagen. Med skyltarna får förskollärarna in språkträning samtidigt som barnen tar ansvar för öppettiderna.

5 Betalnings­automat

Första tanken var att muggen i snöret skulle vara förvaring åt en tvättsvamp, men barnen ville annat. Nu är det där man betalar. Stenar fungerar som mynt.