Dockan Rut ger koll på rättigheter

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Till Klintbackens förskola kom två dockor från Leksakslandet. Ingen av dem hade några rättigheter. Inte ens namn.

Foto: Klintbackens förskola

Fyra förskolor i stadsdelen Bromma i Stockholm arbetade hela förra läsåret med barnkonventionen. De hämtade inspiration från Rädda Barnens material Olika men lika och två av avdelningarna tog draghjälp av dockor som flyttade in.

– Barnen på min avdelning bestämde att vår docka skulle heta Rut och den andra dockan, Ruts bror, fick heta Robin, berättar förskolläraren Shalale Pradna.

Genom Rut lärde sig barnen att alla har rätt till en identitet, ett namn, och att veta var man kommer ifrån. Barnen gjorde tavlor med sina namn och foton, även Rut fick en tavla. Hon var med överallt – i leken och på samlingar och vid maten hade hon egen tallrik och bestick.

Under året gick förskolan, med hjälp av Rut, igenom barnkonventionens artiklar och benade ut vad de betydde. Aktivitet­erna skiftade. En gång kom en mamma, Lara, och berättade om när hon flydde från Irak som tolvåring och hur det var att inte veta så mycket om framtiden. Och om vardagen, att maten ofta tog slut, men att alla fick matbiljetter som de kunde byta mot vatten och mat i affären.

Hon berättade också att skolan stängde på grund av kriget och att hennes för-­

äldrar var rädda. Barnen undrade varför det var krig i Laras land och vilket land hon kom till när de flydde. I samtalet lärde de sig att barn på flykt har rätt till skydd och att alla barn ska skyddas från krig.

Shalale Pradna säger att arbetet med barnkonventionen har förändrat förskollärarnas förhållningssätt:

– Vi har fått i gång ett väldigt givande samtal om barnsyn och att vi måste re­spektera barnens funderingar, även de allra yngstas. Vi lyssnar mer på barnen nu och vi har en annan dialog bland personalen.

Hon berättar att de till exempel inte är lika snabba med att säga nej till barnens önskemål utan försöker skapa möjligheter att tillgodose dem.

Och i stället för att ge barnen negativ uppmärksamhet när de gör fel, ställer de frågan: ”Har du gjort rätt?”. Då får barnen tid att reflektera över sitt beteende. Ofta väljer barnen att ”göra förlåt”, som att krama en kompis de har bråkat med eller att rita en teckning till kompisen.

– Vi tvingar inte barnen att säga förlåt utan frågar dem: ”Hur vill du göra nu?”.

Dockorna Rut och Robin har klarat av sitt uppdrag på Klintbackens förskola och har nu flyttat tillbaka till Leksakslandet för att lära barnen som bor där om deras rättigheter.