Podcast: Så hanterar vi etisk stress

Prioriteringar löser inte alltid problemet eller tar bort känslan av att vara otillräcklig. Så hur gör man för att ”stänga av” och inte riskera att bli utbränd? Förskollärarna Eva Lindström, Siri Nestius och Fredrik Kahn diskuterar.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Känner du ibland att du inte räcker till för barnen på förskolan? Då kanske du lider av etisk stress. I senaste avsnittet av podden Förskolan beskriver Eva Lindström hur hon nyligen drabbats hårt.

Samvetsstress, moralisk stress eller etisk stress är ord som allt oftare används för att beskriva upplevelsen av att i sin yrkesroll inte kunna handla på det sätt som man själv uppfattar som det moraliskt rätta. Ofta handlar det om känslan av att inte räcka till och att inte ha kontroll.

Nyligen blev Evas allra närmsta kollega allvarligt sjuk. Att plötsligt stå utan sin bästa kollega blev för mycket.

– Jag tänkte givetvis: Vad kommer det här att innebära för honom? Men också: vad kommer det att innebära för mig? Min situation på jobbet har varit pressad länge och det här ledde till att jag grät innan jag ens kom till jobbet. Jag var så ledsen. Jag orkade inte. Jag var tvungen att ringa till min chef och säga att: Jag klarar inte av det här för jag bara gråter. Jag fick gå hem, berättar hon.

Att få in en vikarie löser inte känslan av att inte räcka till, säger Eva.

– Det är ju jag och min kollega som känner till alla barnens individuella behov och vad de behöver. När jag jobbar med honom behöver jag inte ha koll på alla våra 19 barn, för jag vet att han har koll också. En vikarie kan inte ersätta det som min kollega vet om våra barn. Detta blir en stress för mig. Även om man får in vikarier så blir min arbetsbelastning mycket högre.

Förskollärare i riskzonen

Även Siri har upplevt etisk stress men tyckte att det var mycket värre när hon var yngre.

– ­Som nyexad tog jag med jobbet hem och kände mig otillräcklig. Men då gjorde det inte så mycket om jobbet "åt upp mig" för då hade jag ingen familj utan var ensam. Jag tycker att det har ändrats sedan jag själv fick barn, säger hon.

Fredrik Kahn påpekar att viss stress på jobbet kan vara positiv men att förskollärare tyvärr är en yrkesgrupp som är i riskzonen för etisk stress.

– Stress är ju inte farligt och man kan må bra av att ha många bollar i luften. Problemet är när det växer och det blir stress hela tiden som ligger och gnager. Egentligen handlar det om vilka förutsättningar vi har. Man är ganska stressad redan från början och hinner inte med allt som man borde göra ens när alla ordinarie kollegor är på plats, och så plötsligt dyker det upp en sådan här situation där en viktig kollega försvinner. Då känner man sig otillräcklig i sitt uppdrag. Det leder ju till att många kollegor bränner ut sig, säger han.

Lyssna på Förskolan här!

Läs mer: Etisk stress i förskolan – alla viktiga jobbs baksida