
Kravet har gjort det tydligare för vårdnadshavare vad som gäller, menar Sofia Sandqvist.
Förskollärarna Sofia Sandqvist och Glenn Rydgren fick många frågor från föräldrar i början.
Fokus I Eslövs kommun infördes kravet om sysselsättningsintyg hösten 2023, och vistelsetiden har minskat med flera timmar per barn och vecka. Lärarna Glenn Rydgren och Sofia Sandqvist på Vitsippans förskola tycker att kravet är bra.
Vitsippans förskola ligger i utkanten av Fäladsskogen i skånska Eslöv. Här arbetar förskollärarna Glenn Rydgren och Sofia Sandqvist, Glenn med de yngre barnen och Sofia med de äldre.
De var båda två på plats när regeln om sysselsättningsintyg infördes för 1,5 år sedan. De berättar att det till en början kom många frågor och funderingar från vårdnadshavarna.
– De var inte negativa, de var bara angelägna om att göra rätt, säger Sofia Sandqvist.
Om kravet var en bra eller dålig sak är ingenting de direkt har funderat över, och de berättar att det ju egentligen heller inte blev någon skillnad sedan tidigare.
– Nej, reglerna skulle ju följas även innan bestämmelsen om intygen kom, säger Glenn Rydgren.
I Eslöv finns det 24 kommunala förskolor och det var avdelningschefen för förskola, Eva Mellberg, som tillsammans med ledningsgruppen för kommunens förskolor beslutade om införandet av sysselsättningsintyg 2023.
– Vi vill vara noga med att använda skattemedel på det sätt som det är avsett utifrån styrdokumenten, det vill säga omsorg och undervisning för barn när vårdnadshavare är i sysselsättning. Syftet är att ge barnen som ska vara hos oss god kvalitet, inte att jaga föräldrar, vilket vi inte borde behöva om förskolan nyttjas till det den är till för, säger Eva Mellberg.
Intygen som samlas in hanteras enbart av ledningen, och pedagogerna har inga krav på sig att agera om en vårdnadshavare exempelvis ser ut att komma direkt från träningen eller just ha varit och handlat före hämtning.
– Nej, vi ser inte ens deras scheman och kan bara anta att allt stämmer. Vi behöver inte lägga någon tid eller energi på detta, vi har andra uppdrag. Det här har ledningen varit jättetydlig med, säger Glenn Rydgren.
Kravet har gjort det tydligare för vårdnadshavare vad som gäller, menar Sofia Sandqvist.
Just på Vitsippan har de två förskollärarna inte sett så stora skillnader i barnens vistelsetider sedan regeln om intyg tillkom.
– Lite grann, men inte jättemärkbart. Men det finns förskolor i kommunen där det har blivit större skillnader än här. Jag tror också att det blivit ett förtydligande med klarare direktiv för dem som till exempel studerar på halvtid, och vissa har fått justerade tider, säger Sofia Sandqvist.
Eva Mellberg säger att förhoppningen nu är att förskolorna ska kunna känna sig trygga med att barnen som är på förskolan är där för att det finns ett behov som rimmar med lagstiftningen.
– Då kan vi erbjuda en mer kvalitativ utbildning, och en bättre arbetsmiljö för vår personal. För de barn vars vårdnadshavare inte är i behov av omsorg på grund av sysselsättning finns det reglerat att barn har rätt till utbildning och stimulans 15 timmar per vecka. Våra resurser är dessvärre inte av den omfattningen att vi har möjlighet att erbjuda mer omsorg än vad lagen kräver, därav intyg, säger hon.
Kommunens statistik visar att barnens vistelsetider minskar. En jämförelse mellan en oktobervecka i höstas och en marsvecka nu under våren visar att antalet timmar per barn minskat från 27,43 till 24,02, en förändring per barn med mer än 3,5 timmar per vecka. (Se statistik i botten av artikeln.)
– För oss är det viktigaste att barnens schema stämmer överens med deras faktiska vistelsetider, och att dessa stämmer överens med det faktiska behovet. Då kan vi använda våra resurser på bästa sätt, det vill säga ha rätt bemanning när vi har som flest barn, och inte bemanna i barngrupp under tider som är onödiga, säger Eva Mellberg.
I stort har alltså det nya sättet fungerat väl, men till en början höjdes en del kritiska röster. Bland annat uppmärksammades huruvida kommuner egentligen har laglig rätt att begära in intyg.
Eslövs kommun lutar sig på paragrafen i skollagen som handlar om behovet av förskola vid förvärvsarbete eller studier. Men i en artikel i Skånska Dagbladet påpekade Hans-Olof Lindblom, tidigare chefsjurist vid Datainspektionen, att det inte räcker, och att kommuner måste ha laglig grund för allt de gör.
– Den enskilde föräldern kan endast vara skyldig att svara på en sådan begäran om kommunen getts laglig befogenhet att kräva in uppgifterna. En sådan befogenhet behöver vara uttrycklig. Det räcker inte med ett allmänt hållet mål i en lagstiftning om förskoleverksamhet, hävdade han.
Men Eva Mellberg står fast vid kommunens sätt att tolka det hela.
– För att kunna göra en bedömning av omsorgsbehovet som vårdnadshavare har behöver vi underlag som styrker detta behov. Hur ska vi annars kunna göra en behovsbedömning? Detta är inget unikt för förskolan utan något som är självklart i andra delar av välfärdssy-stemet. Behov ska styrkas för att man ska få tillgång till exempelvis LSS, hemtjänst, försörjningsstöd och särskilt boende, säger hon.
Fokus Barn till arbetslösa och föräldralediga får oftast bara gå på förskolan 15 timmar i veckan, och det är något Gulan Avci (L), regeringens samordnare mot utanförskap, vill ändra på. Hon vill se minst 30 timmar – för alla barn.
Krönika Nyligen lyssnade jag på en pedagogikprofessor som talade om vikten av pedagogiska relationer i förskolan. Efter föreläsningen funderade jag över om det verkligen är vi på golvet i förskolan som behöver höra det här, skriver förskolläraren Sara Agné.
Pedagogiska tips I Borgholm möttes förskolebarn och högstadieelever i ett roligt samarbete kring textilslöjd och matematik.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om barnens vistelsetider.
Stora barngrupper Åtta av tio förskollärare arbetar i för stora barngrupper. Nu reagerar skolminister Lotta Edholm på Förskolans granskning.
Krönika Det kommer att behövas grundläggande förändringar innan en obligatorisk förskola kan genomföras, skriver Eva Lindström.
Förskola Vill införa förskoleplikt: ”Vi har kommit till vägs ände med frivilligheten”
Krönika Så här i utvecklingssamtalstider skriver vi ibland i våra dokument att han eller hon är ”bra på att ta instruktioner”, skriver Erik Stenkula.
Undervisning Vad är roligast att undervisa om i förskolan – och svårast? Vi bad tre förskollärare svara.
Krönika Det är så otroligt bakvänt att föräldrar ska bedöma hur ”bra” en förskola är. Varför ska de göra det? undrar Eva Lindström efter att ha läst ännu en artikel om ”förskolorna med bäst betyg”.
Podcast Vad har vi för rättigheter när personal måste sägas upp, sitter man säkert om man jobbat länge, vad gäller vid omplacering och hur ser framtidsutsikterna ut?
Krönika Hur kommer det sig att det fortfarande är så att vuxna som arbetar med att utbilda barn inte har förmågan att förstå att framgångsrikt ledarskap inte handlar om makt, utan om ömsesidig respekt? frågar sig Eva Lindström.
Arbetsmiljö Den destruktiva arbetsmiljön i förskolan ledde till att Elin Olausson sa upp sig. Nu vill hon bryta tystnadkulturen.
Pedagogiska tips Med förskollärarnas metod blir abstrakta begrepp begripliga för barnen.
Reportage Förskollärarnas planerade undervisning i matematik är för barnen en skojig lek.
Krönika Om man inte förstår vikten av att lärare behöver planera sin undervisning är man dåligt insatt i förskolans uppdrag, skriver Eva Lindström.
Podcast Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?
Forskning Barbro Westlund ser flera skäl att ge genren större utrymme vid högläsningen.
Krönika Ta leken på allvar, och vårda den, skriver Marie Eriksson.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Fokus Ingen förskola i Stockholm följer riktlinjerna för gruppstorlekar, menar förskolläraren.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Sju av tio förskollärare uppger att de har svårt att klara tillsynen av barnen.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Politikerna i Stockholm ska ta fram ett styrdokument för hur stora nya förskolor ska få vara och hur de ska utformas
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Fokus Den norska förskolan ses av många som en förebild. Där finns normer om både förskollärartäthet och om hur många barn per anställd det ska vara.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.