Barnen som behöver förskolan mest är där minst

Foto: SKR/Linnéa Tammerås

Förskolans kompensatoriska uppdrag fungerar inte om barnen inte är där, säger Maria Caryll, chef för utbildningssektionen på SKR.

Sveriges kommuner och regioner har undersökt barns vistelsetider i förskolan och konstaterar att nästan en fjärdedel av barnen är frånvarande varje dag. Barn från utsatta områden går kortare dagar i förskolan än andra.

Det finns många spekulationer om huruvida barns vistelsetid på förskolan har ökat eller inte de senaste åren. Men faktum är att det i dagsläget inte finns någon aktuell nationell stati-stik att tillgå. Senast det undersöktes var via Skolverkets föräldraundersökning 2012. Den visade att barn i genomsnitt vistades i förskolan 31 timmar då, vilket var en ökning med två timmar per vecka jämfört med den tidigare undersökningen som gjordes 2005.

Nu har Sveriges kommuner och regioner gjort en kartläggning för att studera barns faktiska närvaro i förskolan. Men resultatet kan dessvärre inte jämföras med Skolverkets undersökning från 2012, framhåller Maria Caryll, chef för utbildningssektionen på SKR.

– Nej, det går inte. Det är varken möjligt eller lämpligt, dels för att olika metoder använts, dels på grund av urvalet, säger hon.

Ett av fyra barn frånvarande

SKR:s undersökning av 29 kommuner med sammanlagt cirka 1 000 förskolor kan däremot ge en fingervisning om hur läget ser ut runt om i landet. Bland annat har man med hjälp av den in- och utcheckning som görs av förskolebarnen jämfört antalet inskrivna barn med den faktiska närvaron. Det visade sig att förskolorna under den oktobervecka 2023 då undersökningen pågick i snitt bara hade tre fjärdedelar av de inskrivna barnen på plats. I en barngrupp med 15 barn motsvarar det en genomsnittlig närvaro av elva barn.

Andelen barn som var på plats varierade också stort under undersökningsveckan. Närvaron var som högst onsdag och torsdag, och som allra lägst på fredagen.

Det framkommer också att barn från socioekonomiskt utsatta områden, de som ofta behöver förskolan allra mest, är de som är där betydligt mindre än andra.

–  Förskolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag, men det hjälper inte om barnen inte är där. Vi har en hög inskrivningsgrad i förskolan och det ska vi vara stolta över, men det är också viktigt att undersöka hur det egentligen ser ut, hur mycket de inskrivna barnen faktiskt är där, säger Maria Caryll.

Vill se nationell statistik över barns vistelsetid

Hon hoppas att det ska tas fram en samlad statistik över barns vistelsetid på förskolan framöver, en önskan som även uttrycks i själva rapporten.

– Det är förvånande att det saknas aktuell nationell statistik. De flesta kommuner i dag samlar in inskrivningsantalet. Däremot är det inte lika många som för statistik över den faktiska närvaron. Där finns en utvecklingspotential, säger hon.

Hon poängterar att SKR:s undersökning inte är en nationell rapport men att resultaten kan hjälpa till att lyfta frågan om närvaro och vistelsetid nationellt. I rapporten diskuteras även främjande åtgärder för att locka barn från utsatta områden till förskolan.

Rapporten ”Öppna jämförelser – Förskola 2024” finns att läsa i sin helhet på organisationens hemsida.

Rapporten i korthet

  • En fjärdedel frånvarande varje dag. Förskolorna i undersökningen hade i genomsnitt 74 procent närvarande barn per dag. I genomsnitt var barnen på förskolan 7,3 timmar de dagar de var närvarande. I rapporten påpekas dock att det inte går att slå ihop den dagliga närvaron för att se den totala tiden för veckan eftersom undersökningen inte kan fastställa vilka dagar och tider varje specifikt barn var närvarande.

  • Drygt fem timmar i snitt per inskrivet barn. Tittar man däremot på hur många timmar varje inskrivet barn i genomsnitt var på förskolan så är siffran 5,4 timmar per dag, eller 27,1 timmar under den veckan undersökningen pågick. Antalet timmar per dag varierade mellan 4,7 och 5,7 timmar beroende på veckodag: måndag 5,3, tisdag 5,6, onsdag–torsdag 5,7, fredag 4,7 timmar.

  • Störst frånvaro på fredagar. Andelen närvarande barn varierade och var som allra störst i mitten av veckan, i synnerhet onsdag och torsdag, som hade 78 procent närvarande barn. Allra minst närvaro var det på fredagen, då 64 procent av barngruppen var närvarande. Måndagen var 71 procent närvarande och på tisdagen 77 procent.

  • Inte alla kommuner för statistik. När det gäller närvarorapportering har nästan alla kommuner ett digitalt upphandlat system. Merparten av dem (72 procent) samlar in information om barnens planerade vistelsetid, något färre (66 procent) samlar in uppgifter om den faktiska vistelsetiden. De allra flesta följer dock inte upp närvaro utifrån socioekonomisk bakgrund eller upptagningsområde.