Krönika Jag skulle säga att vi har som roligast när vi får vara just barnsliga igen. Så gäller även ungdomar. Men om vi vuxna sätter stämpeln barnsligt på att leka, ja då blir det barnsligt. Och då hindrar vi mycket rörelse, skriver idrottsläraren Johnnie Lindgren.
Jag får ofta i mitt arbete med rörelse för barn och ungdomar höra av vuxna att: ”det där är de för gamla för!” eller att ”Det där kommer de aldrig göra, det är för barnsligt!”
Men om vi vänder på det. När har vi vuxna det som mest roligt? Jag ser för mig diverse lekar på AW:s, möhippor med teman, gäng som jublar som aldrig förr och hoppar runt när ens lag vinner, vare sig det är på riktigt eller i ett tv-spel! Det ser lite sådär, barnsligt kul ut, eller hur? Lekar som får en att skratta och ramla, utklädningskläder och tokiga uppdrag, eufori eller förödelse vid ett skott i krysset.
Jag skulle säga att vi har som roligast när vi får vara just barnsliga igen. Så gäller även ungdomar. Men om vi vuxna sätter stämpeln barnsligt på att leka, ja då blir det barnsligt. Och då hindrar vi mycket rörelse.
”Bjud in dig i leken”
Igår ritade dottern en hopphage på asfalten utanför vårt hus medan vi spelade lite basket i eftermiddagssolen.
På kvällen, runt klockan 18.30 när vi åt middag, hörde vi ett gäng tonåringar ”bröla förbi” utanför oss så vi kikade ut genom fönstret. Där stod både killar och tjejer i trettonårsåldern och hoppade omgång efter omgång i dotterns hopphage. De skrattade, skojade och utmanade. Deras leenden sken i mörkret inte bara av de vita tänderna, utan även av glädje.
Rörelseglädje.
Barnslig sådan.
Jag tror vi som vuxna måste våga bejaka vår barnslighet. Inte bara som idrottslärare, där man har möjlighet att tematisera med alla möjliga tokiga scenarion. Utan även på rasten, på gatan där man bor eller på idrottsplatsen som tränare och ledare.
Bjud in dig i leken. Bygg goda relationer. Skratta.
Det är så vi når målen för daglig rörelse.
Det är så vi kan konkurrera med skärmen.
Det är så vi kan nå fler.
Länge leve barnsligheten!
Johnnie Lindgren är idrottslärare på Dallidenskolan i Kils kommun och driver Instagramkontot Vinnovationscoachen där den här texten ursprungligen publicerades.
LÄS ÄVEN
Lindgren: Så fick jag eleven att övervinna alla hinder
Lärarens sommarhälsning till alla elever: ”Du är inte ditt betyg!”