Nationella proven läckta på Tik-Tok: ”Naivt, Skolverket”

Ett porträtt av Petter Träff och en genrebild av en tonåring som tittar i sin mobil
Foto: Privat/AdobeStock

Petter Träff menar att de digitala proven borde vara konstruerade för att motverka fusk.

Texterna från det nationella provet i svenska och svenska som andraspråk för gymnasiets årskurs 1 har läckt på TikTok – och risken finns att själva skrivuppgifterna också spritts.
Men Skolverket beslutade att provet ändå skulle genomföras.
”Naivt” skriver läraren Petter Träff.

I veckan skrev elever i årskurs 1 på gymnasiet i hela landet nationella prov i svenska och svenska som andraspråk. Provet är detsamma för de båda kurserna, och för de oinvigda så består de delar som utförs i provsal av ett läsförståelseprov på måndagen och ett uppsatsprov på fredagen.

Dagen innan fredagens uppsatsprov publicerades en varning på Skolverkets hemsida för ”begränsad spridning av provmaterial”, där det framgår att artiklarna som provet bygger på cirkulerar på Tiktok och möjliga provfrågor diskuteras, även om inte själva provfrågorna verkar ha läckt.

Att Skolverket ens uttrycker det faktum att artiklarna är kända som en avvikelse visar på en i grunden utdaterad och naiv inställning till dagens informationssamhälle.

”Månar om säkerheten”

Artiklarna till fredagens uppsatsprov fanns med i texthäftet redan till måndagens läsförståelseprov. De låg i slutet av häftet och var tydligt markerade som tillhörande nästa delprov.

Man säger sig alltså måna om provsäkerheten, men vill inte kosta på sig ett separat häfte till varje delprov. Allt en klurig elev behövde gör var alltså att skriva av eller memorera rubrikerna till de tre artiklarna, för att med en snabb googling hitta alla på nätet.

Visserligen bakom betalväggar, men det räcker att en elev i hela Sverige lyckas hitta texterna för att dessa ska få spridning på sociala medier. Texterna lästes också igenom på en lektion i veckan, vilket gav ytterligare möjlighet att söka upp dem på nätet.

Att tro att ingen av de tiotusentals elever som läser årskurs 1 på gymnasiet ska ha drivet och viljan att göra sig omaket att få tag på tre artiklar bakom betalvägg är inget annat än naivt.

Risken med AI

Vidare räcker det med rubriken för att AI-verktyg som ChatGPT ska kunna ge kapabla sammanfattningar av artiklarna och föreslå relevanta provuppgifter för eleverna, oavsett om eleven har direkt tillgång till texten eller inte.

Grundproblemet är dock inte huruvida elever lyckas få tag på texterna, utan att Skolverket bygger sitt prov på antagandet att detta inte sker.

Istället för att hissa varningsflaggor för något som är lika självklart som att solen går upp på morgonen, att artiklarna har läckt, borde man skapa prov med denna risk inbyggd.

Om elever i hela Sverige får se texterna innan provtillfället så kommer texterna att läcka, det är ett faktum som borde tas för givet.

”Detta är lösningen”

Lösningen ligger alltså inte i att försöka stoppa spridningen av provet, utan att i grunden ändra utformningen, så att detta inte är en faktor som påverkar provsäkerheten.

Antingen får man lägga upp utformningen av provet så att elevernas källtexter presenteras först i samband med provet, eller  ändra utformningen av provet så att det är mindre förutsägbart, och därför svårare att förbereda sig för med hjälp av AI.

Utdaterad och naiv inställning

Hur dessa prov skulle se ut rent praktiskt är naturligtvis ingen enkel fråga, men tydligt är att Skolverkets nuvarande inställning, att nationella proven ska bygga på att eleverna ska bearbeta texterna i förväg och att provfrågorna är nästan identiska i utformning år efter år, är naiv och ohållbar.

Att regeringens utredare dessutom föreslår att resultaten på de nationella proven ska blir helt avgörande för betygen bara förstärker vikten av ett nytt grepp på de nationella proven, anpassat efter dagens tekniska förutsättningar.

Petter Träff, gymnasielärare, Malmö

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se

Skolors tid för att kopiera proven: 5000 timmar

Rasande kritik mot digitala prov: ”Hoppas det kraschar”

Skolverket stoppar de digitala nationella proven

Skolverket stoppar digitala nationella proven hela våren