”Lär av Finland om specialkost i skolan”

Gör det enklare att få allergiutredningar och inför läkarintyg för specialkost i skolan, tycker Kristina Ljungros, generalsekreterare för Astma-och Allergiförbundet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Strama upp rutinerna för specialkost i skolorna och lär av Finland, menar Astma- och Allergiförbundet som ser en fara i skolans skenande lunchkostnader.

– Vid besparingar är det viktigt att inte bortprioritera barnen som verkligen har behov av specialkost; de som har stora besvär i vardagen och de med livsfarliga allergier, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare i Astma- och Allergiförbundet.

Var femte skolmåltid är i dag specialkost. Följden blir att kostnaderna för specialkosten exploderar. Enligt de experter som Läraren pratat med är det 25 till 30 procent dyrare att servera sådan mat.

Exakt vilka elever som ska få specialkost står inte i skollagen mer än att den ska vara gratis, näringsriktig och att man inte ska bli sjuk av den.

– Personer med allergier, intoleranser och besvärlig överkänslighet måste få en näringsrik kost. Faran är att allergier inte tas på allvar längre när det på lösa grunder serveras en uppsjö specialdieter. Då kan det lätt glömmas bort att allergier kan vara livshotande, säger hon.

– Därför vore det bra att strama upp reglerna och säkerställa att de som verkligen behöver specialkost får det.

Saknar specialister

Inför gärna krav på läkarintyg, men gör det samtidigt lättare att få en allergiutredning, menar Astma- och Allergiförbundet. Sverige saknar specialister inom allergisjukdomar och det krävs många vårdkontakter för att hamna hos en specialist som kan hjälpa till.

– Det är också viktigt att följa upp allergier eftersom de kan växa bort med tiden – men också utvecklas till att bli fler. Många går runt och tror att de är allergiska helt i onödan, vilket både skapar onödigt lidande och ökade samhällskostnader.

Finland har satsat mycket på allergifrågor de senaste tio åren och har fått ner kostnaderna för specialkost i skolorna genom att kräva läkarintyg för specialkost.

Ökad kunskap

– Finland har jobbat hårt med att personer med svåra allergier ska få bra utredningar, behandling och tydliga uppföljningar. Sedan har Finland arbetat med att avskriva allergier som inte finns kvar längre.

Finland har också riktat en bred informationskampanj till allmänheten för att öka befolkningens kunskap kring allergier.

– Det går att förebygga allergier bland annat genom att låta små barn tidigt få äta ägg, nötter, gluten och så vidare. Den kunskapen och rådande rekommendationer skulle vi behöva få ut på barnavårdscentraler, mödravårdscentraler och liknande. Nu lever föreställningar kvar att genom att undvika nötter, pälsdjur och smuts i hörnen, så utvecklar man inte allergier. Trots att det är tvärt om, visar forskningen, säger Kristina Ljungros och konstaterar att det behövs ökad kunskap om matallergier i förskola, skola och sjukvården.

Allergikonsulenter

I Region Stockholm finns det särskilda allergikonsulenter som utgör en länk mellan sjukvården och skolan och som utbildar skolpersonal.

– Det systemet vore värt för alla kommuner att titta närmare på. Att det finns professionell personal som kan hjälpa till kring de barn som har de svåra allergierna.