Sex av tio förskollärare får arbetskläder

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

61 procent av förskollärare som arbetar i förskola får någon form av arbetskläder av sin arbetsgivare. Men mängden och kvaliteten varierar stort. Det visar en undersökning som Lärarnas tidning och tidningen Förskolan genomfört med 16 764 förskollärare.

Pia Rizell.

Men det finns inga övergripande regler som ger förskollärare och annan förskolepersonal rätt till arbetskläder. Medan några får en full utrustning med skaljackor, slitstarka skor, regnställ, innekläder med mera får andra vara helt utan. Det visar Lärarnas tidnings och tidningen Förskolans undersökning.

– Vi har ett oerhört slitage på kläder. Vi sitter på knä på golv, får snor, tårar och mat på oss. Kläderna tvättas ofta om inte varje dag, säger Karin Olsson, förskollärare och huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Kungälv, till tidningen Förskolan.

En framkomlig väg i kampen för arbetskläder har visat sig vara att lyfta fram jämställdhetsaspekten. Beväpnade med fakta om andra yrkesgrupper – ofta mansdominerade – i kommunen som får arbets- eller skyddskläder lyckades till exempel Lärarförbundet i Lidköping få ett nämndbeslut om inköp av regnkläder, fleeceunderställ och vinterkängor till alla anställda i förskola, förskoleklass och fritidshem.

I Kungälv har facket kämpat för att få bättre kvalitet på kläderna. För även bland dem som får arbetskläder varierar det stort hur slitstarka de är. Förskollärare vittnar i enkäten om kläder som lätt går sönder, inte tål vatten och inte klarar vinterkylan.

En viktig lärdom i Kungälv var att det var viktigt att tydligt efterlysa vad man vill ha för kläder och att vara med i processen när de ska upphandlas.