Tystade och pressade – nu protesterar lärarna

I Skurup protesterar Sveriges Lärare mot tystnadskultur i spår av nedskärningar och underfinansiering. Foto: Sveriges Lärare och Skurups kommun
Nedskärningar
Sveriges Lärare i Skurup riktar allvarlig kritik mot arbetsmiljön i spåren av nedskärningarna.
De menar att skol- och utbildningsförvaltningen tonar ner det akuta läget.
Bland annat visar kommunens medarbetarundersökning en betydligt ljusare bild än den lärarfacket genomfört.
Både Skurups kommun och Sveriges Lärare har genomfört medarbetarundersökningar under 2023. Sveriges Lärares undersökning visar på stora brister i arbetsmiljön på förskola och skola. Bland annat handlar det om oron inför kommande nedskärningar i en kommun där barn- och elevgrupper ökar och vikariebristen på sina håll satts i system.
Lärarnas kritik mot kommunens frågor
Men i kommunens egen undersökning går det inte att lämna kommentarer.
– Den är vriden, fråge- och utförandemässigt. Den visar vad de vill att den ska visa, säger Sveriges Lärares huvudskyddsombud Hans Gunnerdal.
Från förvaltningens håll menar man tvärtom att man har lyssnat till fackets önskemål när enkäten utformades.
– Jag håller inte med om att enkäten är utformad för att minska risken för kritik. Vi kompletterade den med sex frågor utifrån de fackliga representanternas önskemål. Sen har inte frågorna blivit exakt så som de formulerat dem, säger Ulrika Fridh, biträdande förvaltningschef på Skol- och utbildningsförvaltningen.
”Tillbudsrapporterna ökar lavinartat”
Sveriges Lärare berättar att lärarna under flera år har försökt föra en diskussion med arbetsgivaren.

Göran Karlsson
– Det finns inte tillräckligt med personal eller resurser till barn och elever med behov av stöd. Det åläggs våra medlemmar mer och mer administrativa uppgifter, det är folk som går i väggen och som lämnar kommunen.
– Tillbudsrapporterna ökar lavinartat. Skurup har inte mer att plocka ifrån, vi står nakna när det aviseras ytterligare en åtstramning, säger ordföranden Göran Karlsson.
Till slut bestämde sig Sveriges Lärare att manifestera mot nedskärningarna.
Den 19 juni samlade de sig utanför Nils Holgerssongymnasiet där kommunfullmäktige höll sitt möte.
Därför protesterar lärarna

Hans Gunnerdal
– De har struntat i våra försök att få till stånd en dialog, och de måste förstå verkligheten, säger Hans Gunnerdal.
Men Skurups lärare lider dessutom av en utpräglad tystnadskultur, menar Sveriges Lärare.
Dels genomfördes kommunens medarbetarenkät i så små grupper att det var möjligt att identifiera enskilda individers svar.
”Vi ser att folk mår dåligt”
Dels har facket fått rapporter från medlemmar att de tvingats motivera kritik inför sina chefer.
– Vi ser att folk mår dåligt, de känner sig inte trygga med att gå till närmaste chef och prata om arbetsmiljöbrister eftersom det kommer att påverka dem negativt, säger Hans Gunnerdal.
Samma sak gäller incidentrapporter om hot och våld.
– Vi får signaler från medlemmar och ombud om att det inte är okej att säga vad man tycker och tänker. Man tystas eller missgynnas och blir ifrågasatt, i stället för att hitta en lösning, säger Göran Karlsson.
Förvaltningen ser ingen tystnadskultur
Ulrika Fridh på förvaltingen känner inte igen beskrivningen av en tystnadskultur. Att man inte kunde lämna kommentarer i kommunens enkät menar hon beror just på att det blir betydligt lättare att identifiera enskilda svaranden i en sådan enkät.
– Vi är noga med att enkäten ska vara anonym. Man kan svara ja eller nej, och sedan får respektive chef fördjupa sig där det signaleras att något fungerar mindre bra.
Hon ställer sig frågande till att chefer ska ha kunnat identifiera enskilda svarande, men säger att den typen av repressalier som beskrivs av facket inte accepteras.
– Jag känner inte igen det. Får vi veta att något sådant pågår så agerar vi på det, vi vill inte ha något sådant på vår förvaltning. Det är beklagansvärt om man inte känner sig bekväm med att framföra kritik till sin chef, eller till oss på förvaltningen.
Vad kan ni göra annorlunda för att motverka den typen av agerande från chefer?
– Det finns rutiner för hur man arbetar om någon kränker en annan arbetare. Då får man utgå från dem, säger Ulrika Fridh.
Hans Gunnerdal vidhåller att det är ett utbrett problem.
– Kompetensen ifrågasätts, medlemmarna får veta att det är uppenbart att de underpresterat och att detta kommer att speglas i löneutvecklingen. I Skurups kommun är man skyldig tills motsatsen bevisas, säger han.
LÄS ÄVEN:
Granskning: Lärare vågar inte vara öppet kritiska
Facket: Så stoppar vi tystnadskulturen
Yttrandefrihet – Det här gäller för dig som lärare
Misshandlad av elev – ledningen krävde att hon höll tyst