Efter larm om våld – nu hotas 20 tjänster efter besparingar

Gymnasieläraren Anne Pihlo, som också är ordförande för Sveriges Lärare i Borås., oroas över nedmonteringen av skolan.

Borås skolor är hårt pressade och ligger i topp gällande anmälningar om hot och våld.
Nu ska kommunen spara ytterligare åtta miljoner på skolan.
– Nedmonteringen av skolan har gått så snabbt, säger Anne Pihlo, ordförande för Sveriges Lärare i Borås.

När Vi Lärare gav Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram statistik över antalet anmälningar om hot och våld på Sveriges samtliga skolor hamnade Borås i toppskiktet. Trots alarmerande siffor så hävdade Sveriges Lärares ordförande i Borås, gymnasieläraren Anne Pihlo, att situationen var än värre på grund av underrapportering till följd av avtrubbning.

– Ett hot känns kanske hemskt första gången men efter några år så kanske man tänker att eleven i alla fall inte slog eller spottade och då rycker nog många bara på axlarna åt ett hot, sa hon då.

Trenden var dessutom att allt yngre elever, lågstadieelever, betedde sig illa.

Anledningen, enligt Anne Pihlo, var senaste årens neddragningar av elevassistenter och annan stödpersonal. Elever med särskilda behov lämnades åt sitt öde.

Motsvarar 20 tjänster 

När Borås i dagarna klubbade budgeten för 2024 blev det klart att skolan måste spara ytterligare åtta miljoner, motsvarande 20 tjänster.

Rektorn och vice ordförande för Sveriges skolledare i Borås, Bosse Leskinen, är uppgiven.

– För varje medarbetare som försvinner i skolan är det alltid eleverna som behöver mest stöd som kommer att drabbas. Det kommer att sluta med att det står en ensam lärare i varje klassrum. Vi kommer inte att kunna ge elever det stöd som de har rätt till enligt skollagen, säger han till Borås Tidning.

”Tar bort alla kringfunktioner”

Anne Pihlo delar den bilden.

– Nedmonteringen av skolan har gått så snabbt, säger hon. Man tar bort alla kringfunktioner som lärar- och elevassistenter, slår ihop klasser och ser nu över de fasta lärartjänsterna.

Grundskoleförvaltningens ekonomichef i Borås, Peter Skoglund, säger att besparingarna främst ska ske på vikarier och visstidsanställningar men kan inte garantera att det inte även kan drabba fast anställd personal.

LÄS MER:

Nya siffror: Allt fler utsätts för hot och våld i skolan

Läraren om anmälningarna: Problemen är mycket större