Efter fackets strejkhot – nu får lärarna kollektivavtal

Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare.

Lärarna går segrande ur avtalsstriden efter strejkvarslet på Birger Jarls gymnasium i Stockholm.
– Ibland är läget så att vi måste ta till strejk och det var vi beredda att göra. Och det kan vi vara igen, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare.

Sveriges Lärare och de två föregångarna Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har fört diskussioner med ledningen för privata Birger Jarls gymnasium i många år innan beslutet om varsel.

Medlemmarna ville ha kollektivavtal, och var beredda att slåss för det.

Unika beskedet: strejkhot

Den 2 september kom Sveriges Lärare med ett unikt besked: förhandlingarna hade nått vägs ände, och det var dags att varsla om strejk.

En dag innan den skulle bryta ut kommer beskedet: lärarna på skolan har fått igenom sitt krav.

– Vi är jätteglada. Arbetsgivaren gick med på full inkoppling, som det heter i Almegaavtalet, säger Elisabet Mossberg.

Avtalet gäller från första oktober.

– Arbetsgivaren har varit mycket tillmötesgående, sedan vi varslade har det funnits en vilja att sluta ett avtal, en förståelse för att medlemmarna vill detta, säger hon.

Sveriges lärare har 15 medlemmar på skolan.

– Ägaren har hela tiden hävdat att ekonomin inte tillåter kollektivavtal, men att det är något man kommer att vilja teckna i framtiden. Jag tror att de nu har kommit fram till att vinsterna på sikt är mycket större än kostnaderna, säger Elisabet Mossberg.

Därför blev det varsel

Att just Birger Jarls gymnasium blev föremål för strejkvarsel beror enligt Elisabet Mossberg på att det fanns ett starkt stöd från samtliga fackanslutna på arbetsplatsen.

99 procent av Sveriges Lärares medlemmar omfattas av kollektivavtal, och 96 procent av medlemmarna på privat område. Kollektivavtal påverkar bland annat löneutveckling, semester och pensionsvillkor.

– Vi gör ett systematiskt arbete för att få kollektivavtal på alla arbetsplatser. På Birger Jarls gymnasium var detta ett uttalat krav från medlemmarna, och deras enighet och bestämdhet gjorde att vi kunde driva detta vidare. Det krävs ganska mycket av medlemmarna för att strejka, men de var beredda på det, säger hon.

Och lägger till:

– Sveriges Lärare hade redan strejkvaktsplaneringen färdig. Men det är alltid bättre att lösa det innan konflikten bryter ut.

Varför använder ni inte strejkhotet oftare?

– Strejk kräver alltid en insats, både av den enskilde medlemmen och av förbundet. Som lärare är du engagerad, vill göra det bästa för eleverna. Vi är oerhört glada över att vi nått en överenskommelse med arbetsgivaren, framför allt för medlemmarnas skull, säger Elisabet Mossberg.

Rektor på skolan säger att ägaren hela tiden haft för avsikt att teckna kollektivavtal under hösten.

Bad om uppskov

– Vi bad om uppskov med beskedet till oktober, vilket nu också är den överenskommelse som träffats. Vi och Sveriges Lärare är helt överens och har under denna process haft ett gott samarbete utan motsättningar, skriver Johanna Lokeheim, rektor och skolchef på Birger Jarls gymnasium.

Varför krävdes det strejkvarsel för att få detta i hamn?

– Det gjorde det inte, vi bad i förhandling om att få återkomma i oktober för att vi lägger budget då, men Sveriges Lärare ville inte vänta. Som synes blev det nu ändå från oktober precis som vi önskat, och vi är alla nöjda med resultatet, svarar Johanna Lokeheim på mejl.

LÄS ÄVEN: 

Forskaren: Därför avstår huvudmän från kollektivavtal

Styrkan med kollektivavtal – kan skilja tusenlappar

Unikt beslut – strejkvarsel från Sveriges Lärare

Nytt friskoleavtal efter tuffa förhandlingar

Slut med sifferlösa avtal på friskolorna

Så påverkas löner och arbetstid av nya avtalet