”Undervisning handlar inte om att Karin och Erik kan ta med sig läroboken (vilken lärobok?) och jobba från stranden”, skriver Maria Wiman.

LÄS ÄVEN:

Igår var det ett helfestligt inslag på Aktuellt! Det handlade om föräldrar som behöver en timeout i livet, som helt sonika tar pick, pack och ungar och bara drar iväg på äventyr mitt i terminen. Skolplikt hit och skolplikt dit liksom, man kan ju gå på någon liten mysig skola i Thailand eller ta med sig läroboken eller jobba ikapp när man kommer hem. Orka bry sig liksom, man lever bara en gång. YOLO!

I detta högintressanta inslag intervjuades en uppbragd moder som hade fått avbryta Thailands-vistelsen i förtid eftersom Solna stad hotat med vite om hon inte kom hem illa kvickt. “Bakåtsträvande”, pustade hon och ögonen himlade. Ja jösses, att människor ska behöva stå ut med sådant här? Att avbryta utlandsresan för att barnen ska gå i skolan Har ni hört på maken?

Resejournalist inte rätta att uttala sig

Inslaget följdes av debatt i studion. Här kan man ju tycka att det hade varit klädsamt om någon från skolan hade fått uttala sig, alltså någon som faktiskt kunde gett ett inifrån-perspektiv, ja kanske en sådan där vad heter de nu igen…hm…LÄRARE! Men icke! Istället fick chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Solna prata och dessutom hade man bjudit in grundaren av resetidningen Vagabond.

Här blev jag lite fnissig och arg på samma gång. Ja, alltså ingen skugga ska falla över denne säkerligen driftiga herre. Men jag personligen är inte övertygad om att resejournalister är rätt person att uttala sig i skolfrågor. “Det är viktigt att resa för att lära sig att världen är mångfacetterad”, sa han. Han berättade om att hans egna barn hade rest bort mitt i terminen för att plocka oliver i Grekland. “Man borde kunna utföra skolarbetet varsomhelst”, statuerades med eftertryck.

Och jag – blott en lärare i sammanhanget – satt naivt i soffan och tänkte att sådana där grejer som att världen är mångfacetterad är precis vad man får lära sig i skolan. Om man är där alltså.

Mer lediga än de går i skolan

Nu är ju jag visserligen inte grundare av en flashig resetidning men jag tänker ändå ta mig fräckheten att uttala mig i skolfrågor. Såhär är det nämligen: svenska elever går 178 dagar om året i skolan. Resten av året är de fria som fåglar. Fatta att de är mer lediga än de går i skolan! Fatta hur mycket tid man då får att som förälder självförverkliga sig i Indonesien, dansa med träden i Peru eller plocka oliver i exotiska länder! 

Resten av dagarna tillhandahåller vi undervisning inuti själva klassrummen. Denna undervisning är så att säga situationsanpassad. Här står en sådan där lärare på golvet och instruerar, berättar, förklarar, visar på plats. I klassrumet sker spännande interaktion mellan elever och varje lektion är snillrikt uttänkt för att passa ämne, elevgrupp och tid på dagen.

Detta fenomen går mycket bra att beskriva med ord som inte anstår en medelålders kvinna.

Undervisning handlar inte om att Karin och Erik kan ta med sig läroboken (vilken lärobok?) och jobba från stranden. Det går inte att jobba ikapp när man kommer hem. Och det är för jädra dåligt läge att hoppas på toppbetyg om man har befunnit sig på annan ort 20% av terminen. Jag kan till och med tycka att det är respektlöst mot hela skolan i allmänhet och lärarens yrkeskunnande i synnerhet.

Vet omvärlden om att det på riktigt finns föräldrar som sjukanmäler sitt barn varje dag i två veckor för att kunna sörpla Pina Colada på en strand i Florida? Och sedan kommer barnet ifråga tillbaka, solkysst och utvilad, och frågar vad hen har missat! Detta fenomen går mycket bra att beskriva med ord som inte anstår en medelålders kvinna. 

Om jag hade jobbat på Aktuellt hade jag kliat mig i huvudet idag. “Hur i helvete tänkte vi?” hade jag frågat mig själv. Personligen ser jag framemot experterna i kommande program! Kanske en trädgårdsmästare får uttala sig om kriget i Ukraina? En cirkusartist kan analysera presidentvalet i USA. En lärare kan uttala sig om framtiden för landets resetidningar. 

LÄS ÄVEN:

Facken kraftsamlar i protest mot nedskärningarna

Mannerheim: Därför är ämneskunskaper avgörande för läsförståelse

Fler lärare polisanmäler hot och våld i skolan

LYSSNA!