
45 % känner stress över jobb och utbildning. 38 % känner stress över framtiden på längre sikt. 45 % känner stress över närmaste framtiden. Källa: Boinstitutet och Ungdomsbarometern 2020 Illustration: Pep Boatella
Forskning Rädsla är en naturlig känsla men våra rädslor har förändrats. Det bekräftas av Helena Hörnfeldts forskning och intervjuer med barn. Hon menar även att vi kan ha lagt ett alltför stort ansvar på skolbarn att föra kunskap om klimatet vidare, ett ansvar som borde ligga på oss vuxna.
Låt oss börja i forskningen. Helena Hörnfeldt är docent i etnologi vid Stockholms universitet och har nyligen avslutat ett forskningsprojekt om barns rädslor i dag och historiskt. Och att möta oroliga barn hör till vardagen för de flesta lärare. Men rädslorna har förändrats. Från nära konkreta saker till mer abstrakta eller om man så vill från något vi kan undvika till saker vi inte kan fly från, som klimatförändringarna eller corona.
Rädslorna är tydligt kulturella och en del av vår tid och den plats vi lever på.
En del talar om att vi, särskilt i den så kallade västvärlden, lever i en rädslokultur som formar det politiska och det mediala landskapet och som förstärks av populärkulturen. En rad undersökningar från bland annat WWF visar att många barn lever i ständig rädsla och oro både för nuet och framtiden.
Att förstå dessa bakgrunder kan hjälpa dig att möta dina elever i klassrummet. Etnologen Helena Hörnfeldt intresserar sig på djupet för barns rädslor. Omkring 2009 började hon även intressera sig för hur klimatfrågorna behandlades i skolan. Hon menar att vi kan ha gett skolan en alltför tung roll när det gäller att möta till exempel miljöfrågorna. Hon såg parallellerna utifrån sin egen doktorsavhandling, som såg på hur kunskapen om hygien skulle nå ut till befolkningen via skolan och barnen, folkhemmets hygienfostran skulle gå via barnen till hemmen, barnen skulle vara bärare av kunskap.
Yrke: Docent i etnologi vid Stockholms universitet, studierektor i etnologi.
Bakgrund: Undervisat i etnologi vid Stockholms universitet och Södertörns högskola sedan 1999.
Karriär: Disputerade 2009 om svensk barnhälsovård 1923–2007.
Böcker: ”Rädslor i rörelse, barns rädslor som kulturell och historisk praktik”, en treårig studie.
– Jag såg nu att det fanns förväntningar om hur skolan på ett liknande sätt skulle möta klimathotet. Och det här var långt före media började ha mer fokus på frågorna.
Hur ser du på skolans roll i detta?
– Jag tycker nog att vi fråntar de vuxna deras ansvar. Man kunde räkna ut att detta skulle skapa en enorm ångest hos barnen, så det är problematiskt det vi gör. Som att lite färgglatt visa på hur vi kan sopsortera. Men barnen tänker snabbt vidare, på massdöd av djur med mera och det är oerhört skrämmande för dem, kanske mer än för vuxna.
I hennes intervjuer och samtal är det dock inte rädslan för klimatförändringarna som kommer upp först.
– Nästan alla, både barn och vuxna, börjar tala om djur de är rädda för. Min tolkning är att det är så här samtalen enklast börjar. Det blir en icebreaker och är inte skamfyllt.
Många unga fnissar när de talar om sina djurrädslor som för spindlar eller andra småkryp.
– Men djurrädslorna kan också beröra något djupare även om du kan fly eller ta skydd från dem. De riktigt existentiella hoten som klimatet och pandemin kan vi inte komma undan. Det är det som gör dem så skrämmande.
Hon lyfter också fram att vi och våra barn är upplärda med att populärkultur ska skrämmas, som Harry Potter, historierna som många nämnt i hennes studier och som ju är fyllda av skrämmande abnorma väsen.
45 % känner stress över jobb och utbildning. 38 % känner stress över framtiden på längre sikt. 45 % känner stress över närmaste framtiden. Källa: Boinstitutet och Ungdomsbarometern 2020 Illustration: Pep Boatella
Hennes egen studie kring barns rädslor, både historiskt och i dag, var klar 2018. Den bygger på intervjuer med unga mellan 7 och 18 år. Intervjuerna har genomförts på skolor, dels enskilda intervjuer och gruppintervjuer, dels bredare samtal. Barnen har även fått rita sina rädslor, vilket hon genomfört tillsammans med en konstpedagog.
– Barnen målar upp fantastiska bilder.
Det är både deras egen fantasi och annat som påverkar. Hon beskriver det som att föreställningarna formas av de bilder av undergången eller klimatförändringarna som sprids genom media och i populärkultur, det blir ett slags bildarkiv i barnens minnen.
– När man jämför undergångsberättelser genom tiderna märker man att de återkommer i perioder av stora förändringar. Det syns till exempel tydligt i filmindustrin. De kan vara lite trösterika och bli ett sätt att hantera stark existentiell ångest eller oro.
Helena Hörnfeldt har tagit del av uppteckningar från folklivsarkiven från början av 1900-talet och noterat hur varje generation har sina rädslor kring samtida hot. För hundra år sedan handlade det kanske om brunnsgubben, ugnskärringen och strömgubben, påhittade faror i närmiljön som användes för att få barnen att undvika faror. För generationerna uppväxta under 1950–1970-talen var atombomben den största rädslan, vilket Helena Hörnfeldt varit med och skapat utställningar om i samarbete med Sörmlands och Stockholms länsmuseer.
När Helena Hörnfeldt intervjuat barn och unga om vad de är mest rädda för kommer alltid olika slags djur i topp. Foto: Johan Strindberg
– Rädslorna är tydligt kulturella och en del av vår tid och den plats vi lever på. Bilderna från dagens populärkultur är också mer eller mindre accepterade rädslor. I dag är också klimaträdsla accepterat men det finns rädslor som inte är så accepterade.
Hon var ute och föreläste i våras när coronapandemin startade.
– Då fick vi ett nytt gemensamt hot och många barn blev jätterädda att deras föräldrar skulle dö och kanske de själva också.
Hon har varit förvånad hur lätt det har varit att tala med barn om rädslor.
– Generellt är det svårt att intervjua barn, de tror att de ska svara som vi förväntar oss, de är så följsamma. Men här har de hur mycket som helst att berätta och tycker det är kul. Det har också kommit upp mer personliga rädslor som varit svåra att prata om.
Hur kan en lärare tänka?
– Jag tror en lärare ska ta rädslor på stort allvar och att det kan vara bra om det finns möjlighet att ta upp och tala om dem i klassrummet.
Hon flaggar också för etiken:
– Min forskning har genomgått flera etiska prövningar inför intervjuer. Det får mig att tänka på att det är viktigt att om svåra allvarliga saker kommer upp i klassrummet så måste man som lärare gå vidare och följa upp dem.
Att vara rädd eller känna fruktan ses ofta som den äldsta och starkaste av alla känslor. Det visar bland annat Bourke 2006:8 och Svendsen 2008 (forskningsrapporter, reds anm.). Det är en känsla alla levande varelser känner till. Vi reagerar med flykt eller aggression, Bauman 2007:9, och de kroppsliga reaktionerna påminner om varandra, hjärtklappning, intensiv andning och spänning i musklerna.
(ur ”Skrämmande djur. Kulturella perspektiv på djurrädsla och zoofobi” av Helena Hörnfeldt (2018) i antologin ”Djur – berörande möten och kulturella smärtpunkter”. Makadam förlag
MER FORSKNING FRÅN SAMMA TEMA
”Stor betydelse för eleverna hur vi talar om miljön”
”Möt rädslan med fakta och lösningar”
”Ta ungas oro på allvar, detta är deras verklighet”
Debatt Svenskläraren skriver om motståndet mot en ”bra, säker och beprövad läsmetod”.
Debatt ”Psykisk ohälsa, privatekonomi, etik och moral och hundkunskap föreslås som ämnen”
Debatt ”Skärp er, SKR”, skriver Sveriges Lärarstudenters ordförande Adam Kedert.
Replik ”Likvärdighet kräver mer än kompetenta lärare”.
Debatt Regeringen kommer med elva förslag på bättre skola – läraren ser två förslag som saknas.
Debatt En lärare i New York fick ett tackbrev – har påverkat tusentals elever.
Debatt En av granskarna rider ut till försvar för texttriangeln.
Debatt ”Det handlar inte om att välja politisk sida. I alla krig finns det bara en sida, det är barnens”
Debatt ”I 79 kommuner har antalet elever i anpassad grundskola ökat med 100 procent”.
Debatt Betygsforskaren: ”Normrelaterade uppgifter och digital rättning ska avvisas”.
Krönika ”Dagens skolpolitiker resonerar som Bamse”, skriver Maria Wiman.
Förskola Tillfällig lösning på vikariebristen: ”Rätt organiserat kan det fungera utmärkt.”
Debatt ”Elevernas utbildning till entreprenörer beroende av regionerna.”
Debatt ”Påståendet att vi står för att 'handskrift och stavning ska prioriteras' vittnar om okunskap.”
Arbetsmiljö Här kan all tid som inte är ren undervisningstid användas som vikariat.
Hök25 Sveriges Lärares manifestation för regleringar: ”Folk ska orka jobba som lärare”.
Krönika Filippa Mannerheim: För SJÄLVKLART måste ett yrke ha ramar!
Debatt Uppropet: Därför ska du engagera dig.
Debatt ”Bristen på stöd, åratal av nedskärningar och politisk tafatthet har gått för långt”.
Hök25 Gruppledaren i SKR vill se regleringar i nya avtalet med lärarna.
Hök25 Avtalsstriden – manifesterar för regleringar: ”Politiker måste ta ansvar.”
Debatt ”Brist på respekt gäller inte bara elever, utan även vårdnadshavare”, skriver läraren Per Stiller.
Arbetsbelastning Pontus Bäckström: ”Etisk stress när elevbehov inte kan tillgodoses i ordinarie helklass”.
Debatt ”Om vi vill främja barns skrivande behöver vi broar mellan forskningsperspektiv – inte murar”
Läs och skriv Agneta Gulz skarpa ord om digital skrivträning.
Krönika ”Rektor Kaj – ett under av tålamod”, skriver Maria Wiman om Uppdrag gransknings ”Gängskolan”.
Debatt Lärarstudenten till SKR: ”Lärare det är det jag vill arbeta med resten av mitt liv”.
Hök25 Sveriges Lärare röstade nej till SKR:s nya slutbud: ”Frustrerande”.
Undervisning Lärarstiftelsens fokus: Frågor som handlar om undervisningen.
Fackligt ”Skapar stor oro för våra medlemmar”.
Hoten mot lärarna ”Vi vägrar vänja oss vid att rädsla blir en del av vårt arbetsliv”
Hoten mot lärarna Lärare och annan skolpersonal vittnar om att lärare och annan skolpersonal är rädda för att ingripa.
Jag är lärare Elina Larsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Vi lärare Ökar satsningen: ”En blandning av vetenskap och beprövad erfarenhet”.
På djupet Här är förslagen som Sveriges Lärares ordförande saknar i utredningskavalkaden.
Forskning Läraren Maja Sundqvist tar avstamp i forskningen när hon undervisar. ✔ Lärarens och forskarens tips.
På djupet Skolministern är fast besluten om att förändra svenska skolan.
På djupet Så här blir den nya skolan – om utredarna får som de vill.
Behörighet ”Behörigheten ska vara en faktor när det avgörs hur stort bidrag en huvudman kan få”.
Krönika ”Om jag fick välja skulle sådana där åsiktspaneler ryka dit pepparn växer.”
Debatt Lärarstudenten Josefine Svärd skriver om en skola som blir mer auktoritär: ”En tyst klass inte nödvändigtvis en trygg klass”.
Debatt Sökes: Bibliotekarie med ansvar för 2 000 elever – ”Sluta se skolbibliotekarier som glada bokälskare”.
Mentorskap Läraren om avlastningen: ”Jag har över 300 elever så jag har att göra ändå.”
Mentorskap Därför införde Norrevångsskolan i Eslöv heltidsmentorer.
Krönika ”Terminen har varit en golgatavandring – men nu skola vi hava lov”.
Hök25 Nytt steg i avtalsrörelsen – men: ”Vi står fortfarande långt ifrån varandra”.
Arbetsmiljö Slöjdläraren Eva Söderberg om vad hon skulle göra som skolminister för en dag.
Ledare "På framtida generationers utbildning kan det sparas och snålas – det gör liksom inget.”
Porträtt Anna Sterlinger Ahrling och Philip Hjalmarsson om lärarlivet efter poddsuccén.
Debatt ”Ingen algoritm eller nationella prov kan ersätta lärarens förmåga”.