Facket räddade ersättning till de drabbade i Örebro

Anna Nilsson, ordförande för Sveriges Lärare i Örebro, deltog i fackets arbete för att de drabbade efter skolskjutningen inte skulle bli utan ersättning.

De som drabbades av skolskjutningen i Örebro höll på att missa ersättning från jobbförsäkringen.
Då ryckte Sveriges Lärare ut.
– Vi hoppas att vi gjort skillnad för våra medlemmar, säger Anna Nilsson, ordförande för Sveriges Lärare i Örebro.

Tre månader efter attacken mot Risbergska skolan i Örebro kämpar många fortfarande med trauman. I dagarna har den sista av de som skadades i skjutningen kunnat lämna sjukhuset.

– Det känns lite som att ett nytt kapitel startar. Det är inte längre en akut kris, arbetet är fortfarande intensivt men perspektivet är långt. Det går inte att säga när det är klart, säger Anna Nilsson, ordförande för Sveriges Lärare i Örebro.

Av en händelse upptäckte Sveriges Lärare att flera medlemmar riskerade att bli utan ersättning från AFA-försäkring.

– När vi gjorde besök på våra medlemmars tillfälliga arbetsplatser insåg vi att deras anmälningar för arbetsskadeersättning inte höll måttet och att de riskerade att gå miste om ersättning.

Stress och kompletteringar

De hade på inrådan av kommunens handläggare bara skickat in samma kortfattade formuleringar till AFA Försäkring som kommunen bett om. Långt ifrån tillräckligt.

– När det gick upp för medlemmarna att deras anmälningar hade brister och att de riskerade att gå miste om ersättning blev de stressade, men man kan komplettera anmälan hos AFA. Och man kan vänta tills man känner att man är redo.

För att få ersättning krävs till exempel en noggrann beskrivning om var man befann sig vid dådet. Anna Nilsson och hennes team har fått ritningar över skolan som de drabbade får peka på.

– Vi har ett team på sex personer ur styrelsen plus tre regionala ombudsmän, en jurist och en arbetsmiljöexpert som tillsammans hjälper medlemmarna. Till exempel vill AFA veta var i skolan man befann sig vid dådet, om man sett blod, kroppar… det är krävande och tungt, för alla.

Långvarigt arbete

Hittills har de hjälpt omkring 45 medlemmar men arbetet kommer att pågå lång tid framöver, ett år eller mer.

– Det går inte att veta om, när eller hur man påverkats. Man kan må ganska bra nu men börja må dåligt långt senare.

Utöver detaljerad beskrivning om var man befann sig har AFA andra krav.

– AFA vill ha kvitton för utlägg kopplade till dådet. Det kan vara små saker som trasiga kläder som ersatts, glasögon eller att man varit tvungen att skaffa nya id-handlingar eftersom man inte kom åt dem när skolan var stängd. Det kan vara läkarbesök eller kostnader för mediciner.

Individuella upplevelser

Ersättningsanspråken varierar från svåra psykiska trauman till försvunna persedlar.

– Det kan säkert även finnas medlemmar som låter bli att söka ersättning eftersom de känner att deras förlust är så mycket mindre än de som drabbades värst. Men det är individuellt vad man värdesätter och vi hjälper alla utan att lägga någon värdering i det.

Den sista skadade har fått lämna sjukhuset, ett nytt kapitel har startat.

– Ingen här visste vad som skulle komma att krävas av oss, vi är ju utbildade lärare och förskollärare, men vi hoppas att vi gjort skillnad för våra medlemmar.

LÄS ÄVEN:

Anna Olskogs skarpa krav – efter masskjutningen

Läraren Aziza ett av offren: ”Vi sörjer vår kollega”

Tyst minut i hela Sverige – så hedras offren

SKOLDÅDET: Läraren berättar om skräcken i klassrummet

Facket pausar kommunens uppsägningar på Risbergska