”Nej lärarna kan inte hjälpa polisen, men skyll inte på det fria skolvalet”

I det här fallet kom ägget före hönan, den dåliga skolmiljön före utflytten från utsatta områden, menar debattören. FOTO: Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Även om debattinlägget “Tyvärr polisen, skolvalet gör att vi inte kan hjälpa er” skrevs för över ett år sedan har det efter den senaste tidens eskalerande våld cirkulerat flitigt på sociala medier och frågan är idag mer relevant än någonsin, skriver lärarstudenten Oliver Hedman Rahm i en replik på LT debatt.

Göran Drougge och Magnus Ekblom argumenterar för att det fria skolvalet ökar segregationen på skolorna i förorten, och att detta ökar riskfaktorerna för ungdomar som blir kvar i de utsatta områdena.

Därmed skuldbeläggs det fria skolvalet och familjerna som väljer att flytta sina barn från utsatta områden för just det faktum att området blir utsatt.

Men leder verkligen utflytten till det utsatta läget, eller är utflytten ett symptom?

Barn träffar de flesta av sina vänner och skapar majoriteten av sina relationer genom skolan. Att flytta som barn har normalt negativa effekter enligt Levine Coley och Kull (2016) och föräldrar bör därmed inte ta detta beslut om inte en markant positiv förbättring är att förvänta.

Att förvänta sig att föräldrar alltid ska agera rationellt säger psykologin oss inte är möjligt, men mina egna erfarenheter säger mig att få föräldrar vill flytta barn från sina vänner och lärare.

Med detta vill jag argumentera för att ifall dessa skolor i utsatta områden var väl fungerande skulle inte det fria skolvalet skapa en massiv utflytt.

I detta fall kom ägget före hönan. Den dåliga skolmiljön kom före utflytten och varken lärare, föräldrar till elever som väljer att flytta eller det fria skolvalet bör beskyllas för det hemska våld vi idag ser mot unga i dessa utsatta områden.

Den tragiska situationen som uppstått och lett till att alldeles för många unga dör för tidigt är ett symptom på naiv politik och bristfälliga åtgärder av de ansvariga i dessa områden. Detta har lett till en fullt utvecklad kartellverksamhet som utnyttjar ungdomar och det är inte rättvist av ett ej fungerande rättssamhälle att förvänta sig att lärare ska lösa detta problem.

Göran Drougge och Magnus Ekblom har helt rätt, lärarna kan inte hjälpa polisen.