I förskolan gäller inte Folkhälsomyndighetens order

Många som jobbar i förskolan är oroliga över sin arbetssituation, och bristen på hygienartiklar och skyddet mot smitta i coronatider. Foto. iStock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Folkhälsomyndigheten rekommenderar stora avstånd till andra människor och hemarbete för den som kan. Men det är omöjligt i förskolan – vilket får förskolläraren Linda Karlfeldt att fråga: ”Varför ska inte vi ha skydd när de har skydd på ICA?”

Idag är hon hemma. Pollenallergin gör sig påmind, och Linda Karlfeldt, förskollärare i Motala, tycker att det är självklart att följa Folkhälsomyndighetens direktiv.

– Man får dra sitt strå till stacken. Vårdnadshavare ska inte behöva mötas av personal som snorar och hostar, säger hon.

Men tankarna finns där. Budskapet från Folkhälsomyndigheten är att skola och förskola ska vara öppna som vanligt, trots att direktiven i övrigt föreskriver att människor ska arbeta hemma och hålla sig långt ifrån andra.

– Vi kan inte hålla avstånd. Gråter ett barn så gråter det, kräver ens medmänsklighet. Det kan vi inte ge på en och en halv meters avstånd. Vi tar barnen i knät och tröstar och är nära när de behöver påklädningshjälp, är nära vid toalettbesök, säger hon.

I Motala står arbetsgivaren för arbetskläderna.

– Vi är lyckligt lottade. Men som det är nu skulle vi vilja tvätta dem varje dag, men den tiden och möjligheten finns inte. Vi är glada att vi har dem, men vi kan ha samma t-shirt eller munkjacka kanske en vecka. Då är det barn som gråtit, barn som snorat på dig, säger Linda Karlfeldt.

Än så länge är förskolan där hon arbetar förskonad från coronafall.

Och Linda Karlfeldt säger att hon inte är orolig för egen del – men att det vissa dagar är svårare att hålla tankarna i schack.

– Vad vågar man lita på och vad vågar man inte lita på i media? Ena dagen läser man att det ska bli värre, och i nästa står det att det är lugnt. Står det att Folkhälsomyndigheten rekommenderar något så gör jag så utan att reflektera, det tänker jag att de redan gjort. Men det är klart att tankarna ändå går, varför ska inte vi ha skydd när de har skydd på ICA? Det är lätt att bli konspiratorisk, säger hon.

Vad tänker du då?

Linda Karlfeldt

– Är det så att de inser att om vi slutade jobba så stannar hela landet? Då kan ju ingen gå till jobbet. Det blir skevt i samhället. Alla andra ska ha skydd var de än går, och vi får vara med barn som pillar sig i näsan och snorar och gråter och nyser rakt ut och det ser de ingen problematik med. Sen förstår jag också att små barn inte blir så sjuka. Men jag är inget litet barn. Jag är vuxen. Det är den logiken jag inte får ihop, säger hon.

 

Vårdnadshavare bjuder också på olika förhållningssätt till Folkhälsomyndighetens direktiv.

–  Vi har en handfull som är väldigt respektfulla. Sen har vi dem som blir arga på oss. Riktlinjerna är hårda, och vi får ringa hem barn. Och när de blir så arga så funderar man hur det kan vara så jobbigt att ta hand om ett barn … vi har hand om sjutton stycken, säger Linda Karlfeldt.