Läraren har köpts ut av skolan – grät i rätten

Läraren som slog larm efter tumultet på Engelsbrektsskolan har köpts ut av skolan.

Tumultet på Engelbrektsskolan innebar slutet för en lärare.
– Jag tycker det är problematiskt att rektorn varit i tjänst på skolan under den här processen och att det i stället slutade med att vår medlem fick lämna skolan, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

Rättegången mot Engelbrektsskolans rektor Tomas Hultqvist som åtalats av Justitiekanslern för grundlagsbrott i efterdyningarna av ett skyddsstopp på skolan följdes av en fullsatt åhörarläktare i Stockholms tingsrätt.

Bland åhörarna fanns representanter från Sveriges Lärare, vänner och kollegor till läraren som slog larm om tumultet i skolan och som skulle vittna mot sin tidigare chef.

Läraren grät i rätten

Läraren på Engelbrektsskolan har enligt uppgifter till Vi Lärare känt sig tvingad att lämna skolan och accepterat ett bud på fyra månadslöner för att avsluta sin tjänst.

Under sitt vittnesmål berättade hon att hon inte orkat lyssna på inspelningen från mötet med sin dåvarande chef. När åklagaren Carl Mellberg frågade hur hon upplevde att bli kallad till ett möte med sina två högsta chefer och när han citerade ur en transkribering av inspelningen började hon gråta.

Advokaten Peter Danowsky avstod från att ställa några frågor till henne. Tomas Hultqvist kommenterade däremot hennes vittnesmål.

– Hon har såklart rätt till sina känslor och sin upplevelse men jag delar inte bilden. Jag menar att mötet hölls i en god anda och att vi hade ett samförstånd.

Simon Sandström skyddsombud Sveriges Lärare Stockholm
Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Simon Sandström, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

Det anser inte Simon Sandström.

– Jag tycker åklagaren tydligt bevisade att en efterforskning skett och att advokaten inte på något sätt lyckades bevisa någon motsats.

”Finns mer att reda ut”

Simon Sandström har varit kritisk mot att Stockholm Stad inte tagit rektorn ur tjänst under processen.

– Jag tycker det är problematiskt att rektorn varit i tjänst på skolan under den här processen och att det i stället slutade med att vår medlem fick lämna skolan. Nu har ingen dom vunnit laga kraft, men blir det en fällande dom har vi några ytterligare saker att reda ut innan vi kan lämna detta bakom oss, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

Foto: Jan Huss

Läraren Paul Carlbark var på plats under rättegången som stöd.

Bland åhörarna fanns även Paul Carlbark, läraren som blev av med jobbet efter att ha ingripit mot en våldsam elev.

– Det är exakt två år sedan jag gjorde mitt ingripande och har fått kontakt med läraren på Engelbrektsskolan. Våra situationer liknar varandra och jag är här som stöd.

Paul Carlbark fick 800 000 kronor i en förlikning med Höörs kommun.

LÄS MER:

Facklig seger – och nu kallas rektorn till polisförhör

Rektor utreds för brott – struntade i skyddsstopp

Rektorn varnas efter lagbrott: ”Borde inte vara chef”

Kaos på skola – ledningen struntade i fackets skyddsstopp

Rektorn fick ”erinran” – efter att hon pratat med media