Förskollärare lockas med betald friskvård och kortare arbetsvecka
Arbetsmiljö
35 timmars arbetstid, varav fem öronmärkta för friskvård. Låter det intressant? Nu köar förskollärarna i Göteborg för att få börja jobba på Siriusgatans förskola.
– För att bli attraktiv måste man tänka lite utanför boxen, säger förskolechefen Farid Dashti.
Farid Dashti, förskolechef Siriusgatans förskola.
Siriusgatans förskola har länge haft svårt att rekrytera förskollärare. Just nu är bara en av de fyra förskollärartjänsterna besatt med en förskollärare. Förskolan ligger i stadsdelen Bergsjön en bit utanför centrala Göteborg och klassas av polisen som ett av landets särskilt utsatta områden med stor kriminalitet.
– Det är brist på förskollärare i hela Göteborg i dag. För att bli attraktiv måste man tänka lite utanför boxen, säger förskolechefen Farid Dashti.
Han gjorde just det. Tänkte utanför boxen, ansökte om pengar från stadens statligt finansierade arbetstidsprojekt och förverkligar nu sin idé om en bättre hälsa för personalen på förskolan.
Arbetstiden kortas under 2018 från 40 timmar i veckan till 35. Och fem av arbetstimmarna får användas till hälsofrämjande och livsstilsförändrande aktiviteter. Som till exempel meditation, mindfulness eller promenader.
– Personalen ska kunna träna både kroppen och själen, så att de orkar med sitt arbete och mår bra.
Är det bättre att konkurrera med god hälsa än med höga löner?
– Man kan inte bara ha lönen som morot. Jag har ju själv varit förskollärare och vet hur viktigt det är att kunna få komma hem och känna sig glad i stället för att bara däcka direkt i soffan.
Tidslockbetet har gett bra resultat: 45 förskollärare har sökt de tre lediga tjänsterna.
– Nu har jag ett lyxproblem med att välja rätt bland alla dessa sökande.
Projektpengarna på drygt 1 miljon kronor går bland annat till att anställa extra barnskötare för att avlasta förskollärarna, som ska vara med i verksamheten åtminstone mellan 9 till 14.
Försöket med kortare arbetstid pågår i ett år och ska jämföras med hur det går för en annan liknande förskola utan arbetstidsförkortning. Dessutom ska studenter från Göteborgs universitet skriva en masteruppsats om projektet.
Vad händer när projektåret och pengarna är slut?
– Då återgår vi till vanliga arbetstider. Men med gladare och friskare förskollärare.
Kan det bli en fortsättning med kortare arbetstider?
– Det vet vi inte. Jag tror ju att utvärderingarna kommer att visa att alla tjänar på att korta arbetstiden; personalen mår bättre, vikariekostnaderna sjunker och det blir en kontinuitet i verksamheten. En win-win-situation, säger Farid Dashti.
Lärarförbundet välkomnar satsningen:
– Vi vet att våra medlemmar har en tuff arbetsmiljö med stora barngrupper. Det går inte att bara locka med lön, utan det är väldigt bra om man också kan få in ett hälsovårdande perspektiv när förskolorna ska rekrytera, säger Göran Wall, Lärarförbundets förhandlare i Östra Göteborg.