Förskollärare tipsar om barnböcker

Böckerna som våra recensenter läst denna gång, och i två fall även testat på sina barngrupper.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Tre förskollärare ger varsitt aktuellt boktips för barn i olika åldrar. Kanske någon av böckerna passar din barngrupp?

Fantastiska förskolevardag!

Dagen av Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen (Rabén & Sjögren), passar för 0–3 år

Välkommen att ta del av en dag på förskolan, ur det lilla barnets perspektiv!

Jag tror nämligen att den här boken kommer riktigt, riktigt nära. Särskilt bilderna ger ett perspektiv där vi som ­läsare verkligen får känna oss som ett litet barn på förskolan. Och för de yngsta barnen som boken riktar sig till är igen­känningen stor.

Vi får följa med hela vägen från lämningen vid grinden och alla delar under förskoledagen. Textraderna är korta men talande i all sin enkelhet och de bygger på en fin melodi med rim som känns naturliga. ”Äta äpple, plocka blad, måla myror, måla mera. Duka glas, bladen vas, korvkalas!” Här finns lek, skapande och vila men också konflikter som en lika naturlig del av vardagen. ”Jag hade den!”

Jag gillar verkligen bilderna, framför allt barnen vid tvättrännan som löddrar på rejält till textraden ”Bara LITE tvål!”. Här lyckas även illustratören få med frustrationen hos ett barn som inte riktigt når upp till kranen. Det finns mycket för barnen att känna igen sig i, peka på och sätta ord på.

Även om dagen började med lite tårar vid grinden så verkar den ha gått fort och det blir snabbt dags för hämtning, eller? ”Inte nu! Komma snart! Läsa färdigt, läsa klart!” Lite extra finurligt är det att bilden avslöjar att det är just den här boken som de sitter och läser.

Förskolläraren Marie Eriksson läste boken.

Rysligt bra högläsningsbok

Rädd av Lotta Olsson och Emma Adbåge (Rabén & Sjögren), passar för 3–5 år

Visst är det mysigt att lägga sig i sängen om kvällen? Men i mörkret kan minsta knak ge rysningar. En kan behöva gömma sig under täcket … och när inte det fungerar är det enda alternativet att tända lampan. Men … så öppnas dörren!

Sådan är stämningen i barngruppen under läsningen, och när dörren öppnas i boken är det till och med ett av barnen som spänner hela kroppen och håller för ögonen.

För mig som högläsare är det en riktig njutning att följa barnens reaktioner. Det är precis så här en bok ska upplevas, med full inlevelse. Suset av lättnad går genom barngruppen när de förstår att den som öppnar dörren bara är pappa som ska stoppa om sitt barn. Vad härligt med en rysare som passar de allra yngsta! Men den passar även de äldre. Alla barn kan känna igen sig i rädslan i sängen i mörkret.

Med rim och väl avvägda meningar blirr boken lätt att läsa med inlevelse. I bilderna kan vi läsa av grader av rädsla i barnens ansikten, från oro till skräck, och från lättnad till kärlek när pappa kommer in i rummet. Titta noga, så ser du även barnens känslor avspegla sig hos katten.

Detta är tredje boken i en serie om känslor av Olsson och Adbåge. Förhoppningsvis blir det fler.

Förskolläraren Sandra Hollstedt tipsar om boken.

Är gräset grönare hos kusinen?

Dusty i storstaden – Hem ljuva hem av Moa Villasmil (Visto Förlag) passar för 6–9 år<br />

En regnig februaridag myste vi till det i klassrummet med tända ljus och en liten oansenlig grå sagobok. Barnen har läst många böcker i sina liv, ofta storslagna, färgglada och mäktigt illustrerade. Därför blev de lite misstänksamma när deras fröken plockade fram denna för dem okända berättelse om två möss i en skog. Hur skulle denna lässtund bli? Kanske långtråkig … eller alldeles överraskande mysig?

Berättelsen om lantråttan Dusty, som efter besök av sin coola men odrägliga stadskusin börjar tvivla på sin enkla tillvaro, levererar mången klurig tanketwist. Är ett flott marmorhem i storstaden att föredra framför det enkla krypin han själv skapat med sina bara tassar? Blir man lyckligare av att frossa i brie, kex och druvor? Dusty känner sig manad att testa och lämnar sina snälla vänner och sitt nyttiga, hopslitna förråd av ekollon och frön. För vad? Jo, insikten att dyrbarheter och tjusiga kläder inte alls ger den lycka kusinen låter påskina. Barnen hejar såklart på myskillen Dusty när han nöjt gosar ner sig i sin filt i trädstubben igen. Och fröken skrockar inombords och drar paralleller till nutidsmänniskor i skinande Instagramhem som kanske mått bättre i en kravlös stuga på landet.

Förskolläraren Linda Jalakas har läst boken.

LÄS ÄVEN

Förskolan där varje röst är lika mycket värd

Nu ska förskolepedagogiken vässas! Så här gör man i Krokom

Värna barns sexualitet i förskolan

Lyssna på Förskolan här!