Relationen till föräldrarna avgörande vid inskolningen

Förskollärarens förmåga att känna in förälderns och barnets behov har stor betydelse visar Martina Andersson Søes studie.
Forskning
Hur väl personalen förstår en förälders tankar och känslor kring att barnet ska börja på förskolan kan spela en viktig roll för inskolningen, visar Martina Andersson Søe i sin avhandling.
– Men för att det ska lyckas måste arbetsplatsen även ha en bra struktur, säger hon.
Introduktionen i förskolan kan läggas upp på lite olika sätt, men i grunden handlar det om samspelet mellan personal och familjen – och strukturella förhållanden på förskolan.
– Det är särskilt viktigt med ett litet antal barn per personal och att man har en personal med lång yrkeserfarenhet, säger Martina Andersson Søe.
Hon har granskat förutsättningarna för inskolningen i en avhandling som hon lagt fram vid Lunds universitet. Med hjälp av en enkätstudie där ungefär 500 förskolepedagoger deltog, såg hon att förskolorna använder sig av två modeller för inskolning; en traditionell och en annan med mer betoning på aktiv föräldramedverkan.
Bra att bjuda in aktivt
I den traditionella ombeds föräldrarna ha en lite mer tillbakadragen roll och ge utrymme för barn och personal att bygga en relation. I föräldramodellen deltar föräldern mer aktivt i allt som händer under inskolningen.
– Det jag kom fram till var att det i själva verket inte handlar så mycket om på vilket sätt man engagerar föräldern, utan mer om hur duktig man är på att känna in förälderns och barnets behov – och hur bra man är på att lyssna in sin egen roll gentemot både barnet och föräldern.
I grunden gäller det att skapa en tillitsfull relation med föräldern. Ibland kan detta bli lättare om föräldern bjuds in mer aktivt, framhåller Martina Andersson Søe.
– Då kommer det också påverka positivt hur barnet upplever situationen. Den rörelsen är det viktiga.
Ingen modell bättre än den andra
Hon har inte tittat specifikt på vilken effekt den ena modellen har på barnets anpassning jämfört med den andra.
– Vi kan inte säga att den ena modellen är bättre än den andra. Jag tror inte heller att det är meningsfullt att göra. Varje familj har olika behov och varje förskola har specifika förutsättningar.
Vad är viktiga inslag i en bra inskolning?
– Inskolningsprocessen är ett gyllene tillfälle att inleda en relationsbyggande process. På sikt har det en mängd positiva fördelar för både barnet och förskolan. Med trygga barn blir det mycket lättare att bedriva verksamheten.
Martina Andersson Søe betonar också att det i början av relationsarbetet är viktigt att föräldern är en naturlig del av processen.
– Oavsett hur inskolningen organiseras bör målet vara att känna in hur föräldern kan bli trygg. Detta skapar nämligen bättre förutsättningar för barnet och personalens relation.
Vill se mer fokus på anknytningsteori
Martina Andersson Søe ser gärna att utbildningen av förskollärare lägger mer vikt vid relationellt arbete med utgångspunkt i en modern förståelse av anknytningsteorin.
– Det handlar inte bara om anknytningen mellan föräldern och barnet utan också om en nätverksprocess där förskolepersonalen kan gå in och ha betydelse för både barnet och familjen. Det vore fantastiskt om den kunskapen kunde få mer utrymme i förskollärarutbildningen, säger hon.
Martina Andersson Søes tips för en bra inskolning
- Trygga relationer gynnar såväl barnens utveckling som verksamhetens kvalitet – se introduktionen som en chans att grundlägga dessa.
- Prioritera närvarande samspel framför specifika introduktionsmodeller.
- Känn in föräldrars behov tidigt, gärna genom flera möten innan – om föräldern känner förtroende påverkas relationen till barnet positivt.
- Förutsättningarna för relationsbygget förbättras om ni utser en ansvarig personal per familj.
- Trygga relationer kräver känslomässig tillgänglighet – detta förutsätter små barngrupper.
LÄS OCKSÅ:
Barn börjar allt tidigare i förskolan
Så undervisar du de yngsta barnen
Här lär förskollärarna barnen att gå på pottan
Årets UBB-vinnare lyfter de yngsta i förskolan
Forskaren: Språkutveckling viktigast för de yngsta
Podcast: Därför älskar vi att jobba med de yngsta barnen
Lyssna på Förskolan här: