Slår tillbaka om appen Laiban: ”De som kritiserar har aldrig prövat”

Juliana Melin tycker att appen Laiban är användbar. Foto Laiban: Helsingborgs stad
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Laiban-kritikerna är bara oinsatta! Det menar Juliana Melin, barnskötare på Brunnsberga förskola i Helsingborg, som har arbetat med den plötsligt så omdebatterade appen Laiban i två år.

– Det är viktigt med debatt men kritiken mot Laiban är orättvis och bygger på okunskap om appens funktioner och användande. Det hade varit välkommet med nyfikna frågor i stället för angrepp. 

 På vilket sätt är Laiban till hjälp?
– Den finns alltid tillgänglig på vår avdelning och i vårt demokratiarbete, där barnen ska ha rätt till information när de vill och hur många gånger de vill, och även på sitt hemspråk. Vi vuxna jobbar med barnens självtillit i alla situationer under dagen och vi gör oss medvetet mindre viktiga för att barnen ska äga sina beslut och sin dag på förskolan. Då är inslagen med Laiban betydelsefulla. Vi väger också mat­svinn och för in i Laiban, där barnen kan konkretisera genom att jämföra med frukt. Det har lett till ett enklare sätt att prata om matsvinn, och även till att vi är en av förskolorna i kommunen med minst matsvinn. 

Hur var det med detta att ”pedagoger sparar 20 minuter om dagen”?
– Som del av utvärderingen under utvecklingsprocessen blev vi pedagoger tillfrågade ungefär hur mycket tid Laiban ”sparar” åt oss. Men det är det minst viktiga med Laiban.

Det inbyggda språkstödet – vilka språk finns tillgängliga?
– Språken fylls på efterhand som det kommer önskemål från pedagoger och barn. Utöver svenska finns i dagsläget arabiska, brasiliansk-portugisiska, danska, engelska, finska, franska, hindi, japanska, kinesiska, kroatiska, ryska, spanska, turkiska, ukrainska, vietnamesiska och snart även somali. 

Vad tycker ni som använder tekniken?
– Jag kan inte prata för alla, men i mitt arbetslag är Laiban uppskattad. Det uppstår många samtal om källkritik när Laiban uttalar ord fel, säger fel mat eller när den föreslår stövlar när det är sol. Men då samtalar vi kring det, går ut tillsammans och kollar vad det är för väder eller frågar köket vad det blir för mat. Barnen kan också använda sig av machine learning för att hjälpa Laiban att bättre förstå vilka kläder man ska ha.

LÄS ÄVEN

Projektet som väckte musiken i de yngsta

Ge plats åt filosofiska samtal i förskolan

Stenkula: Den djupa meningen med att vara förskollärare

Lyssna på Förskolan här!