Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Karenspaus är en bra paus … men vad är en ”krampaus”, undrar Förskolans krönikör Eva Lindström. En sådan man redan tar varje dag i förskolan, eller en paus från krampausen?

Nu är det dags för ännu en omgång av coronaregler, eller som det kallas den här gången, riktlinjer.

Det betyder ungefär ”typ”, som i ”Vi som bestämmer tycker att det vore bra om ni typ gör så här.” Att jämföra med när de rekommenderar, då är det mer ett ”ni måste”.

Självaste statsministern har sagt hur hon tänker att vi kan göra för att stoppa smittan – genom att ”ta krampaus”. Min första tanke är att äntligen en riktlinje jag kan hålla med om, för vet ni, jag älskar krampaus. Paus kan betyda olika saker, man tar en paus ifrån någonting eller man tar en paus för att faktisk göra någonting.

I mitt jobb tar vi ofta krampaus, vi ser det mer som tillfällen att faktiskt kramas. Ibland när ett barn har jättemånga känslor som bara måste ut, eller som i stället har samlats ihop inuti, och barnet skriker, eller kastar saker, eller kastar sig själv, då kan jag ibland fråga: ”Vill du ha en kram?” Nästan jämt svarar barnet ”ja” och så tar vi en krampaus.

Men jag antar att statsministern menar något man ska avstå ifrån? Som vanligt så gäller det inte oss i förskolan. För oss blir det som under hela denna pandemi precis tvärtom. För vi kan inte pausa kramarna.

Men, jag antar att statsministern menar något man ska avstå ifrån? Som vanligt så gäller det inte oss i förskolan. För oss blir det som under hela denna pandemi precis tvärtom. För vi kan inte pausa kramarna, vi kan inte undvika att träffa ovaccinerade, de är liksom precis överallt på förskolan. Och på förskolan gillar vi att kramas, behöver vi kramas.

Sedan finns det ju andra saker som kräver en paus, till exempel kisspaus. Det är inte alltid det går, jobbar man i förskolan kan det faktiskt betyda både något man gör och inte gör. Vi behöver reda ut vad som är vad. Ett annat exempel är karrenspaus. Jättebra att det infördes, hjälpsamt för oss som arbetar i förskola. Sedan tog ni bort den, en paus från karrenspausen. Dålig paus! Bättre att återgå till den ursprungliga pausens betydelse.

I de nya riktlinjerna står det också att man ska hålla avstånd från varandra på serveringsställen. Vad är ett serveringsställe? Vi har en plats på vår förskola som vi kallar restaurangen, där serveras det mat. Är det ett serveringsställe? Behöver vi ta paus? Får jag i så fall föreslå en ”fåhostimatenpaus”, eller en ”blismittadpåjobbetpaus”. När vi ändå är i gång, borde vi inte införa en ”bråkamedpersonalenpåförskolanpaus”? Jag har länge varit sugen på en ”behövatalaomattmittjobbärviktigtpaus” och framför allt en ”bliutskrattadpåsocialamedierpaus”.

Vinterkräkpaus, behöver jag säga mer, kräk, nej tack, paus. Det finns liksom ingen hejd på allt jag gärna skulle ta en paus ifrån. Men att kramas, där sätter jag ner foten. Den riktlinjen är inte för mig. Fram till att riktlinjerna blir en rekommendation tänker jag fortsätta kramas. Och fram till att rekommendationerna skärps kring sjuka barn på förskolan kommer jag troligen fortsätta torka snor och få host i min mat, men vet ni, det är okej. Jag tänker ta en ”tjataomsnorpaus”.

LÄS ÄVEN

Årets UBB-vinnare – Eva ger nytt liv åt gamla regellekar

Stenkula: Hur mycket valfrihet tål förskolan?

Förskolan som är byggd efter barnens storlek

Lyssna på Förskolan här!