
Barnen blir så byggsugna att det kan behövas flera uppsättningar av Waffle. Foto: Malin Walldorf
Arbetsmiljö Hög ljudvolym på förskolan är ett arbetsmiljöproblem. Tre förskolor har testat material som ska göra leken tystare eller på annat sätt försöka dämpa ljudnivån i förskolan. Blev det någon skillnad?
På Ängens förskola i Mariefred var förskollärare Priscilla Jansson först skeptisk när hon hörde talas om mattan som skulle ta bort ljud.
– Det är ett stort problem med ljud på förskolan, det är stora barngrupper, barnen pratar, drar i stolar, leker med plåtleksaker, häller ut duploklossar på golvet och de höga tornen av kaplastavar rasar i golvet.
Men den ljudabsorberande mattan gjorde skillnad i Mariefred.
–Ja, bara att få in mattan i lokalen gjorde stor skillnad, ljudvolymen dämpades direkt, säger Priscilla Jansson, kaplastavarna som rasade på mattan lät helt plötsligt inte lika olidligt högt. Mattan är dessutom mjuk och varm att sitta på, vilket är en stor fördel om man har kalla, dragiga golv på sin arbetsplats. Den är lätt att göra ren och kan även användas ute om man vill.
Therese Bejvel på Trollbäckens förskola i Glimåkra har tillsammans med barnen lekt med mjuka klossar och tystgående bilar och provat tassar till stolarna.
– Vi har äldre metallstolar hos oss, de är tunga att lyfta och vi har försökt dämpa skrapljudet med gummiploppar tidigare. Dessa tassar var enkla att sätta på och vi märkte omedelbart att ljudnivån blev bättre.
Barnen blir så byggsugna att det kan behövas flera uppsättningar av Waffle. Foto: Malin Walldorf
Therese och hennes kollegor upptäckte en annan stor fördel med tassarna.
– När vi flyttar in barnet närmare bordet har vi tidigare lyft den tunga stolen plus barn, nu kunde jag ställa mig med rak rygg och enkelt föra in stolen med barnet på. Det känns väldigt bra, vi måste ju tänka på vår ergonomi också, säger Therese Bejvel.
Det finns ett stort utbud av leksaker som tagits fram för att försöka skapa en tystare lekmiljö. Barn och pedagoger har lekt med bilar med tysta däck, kört scooter med tysta hjul och lekt med bondgård och doktorsväska i tyg, dockor och djur av olika slag i mjuka material och flera olika sorters klossar i mjuka material.
– Givetvis blir det tystare när klossarna är gjorda i mjukt material, säger Therese Bejvel. Det var också skönt att känna sig trygg när barnen lekte. Kastar någon en kloss på en kompis är smärtan obefintlig och när de höga tornen rasar hörs bara barnens skratt och inget dån från klossarna.
Barnen på Teaterförskolan Duvungarna i Helsingborg har också byggt med mjuka klossar.
– Barnen har byggt torn, hagar till dinosaurierna och mycket annat, berättar Sara Söderkvist. Barnen älskar att bygga med klossarna och jag önskar att jag hade möjlighet att köpa in många fler, så att fler barn kan bygga högre och större konstruktioner tillsammans.
Resultat: "Ja – lägre ljudvolym" betyder att det är en markant lägre ljudvolym än jämförbara material (liknande leksak utan tyst plast/tysta däck, vanlig lekmatta, förvaring i plastback etc).
Samtliga material i testet uppfyller kraven för Giftfri förskola. Produkterna från Lekolar uppfyller alla kraven för Giftfri förskola – högsta nivå Spjutspets. Fordonen från Viking Toys är från deras Ecoline-sortiment.
(Lekolar/Viking Toys)
Pris: 500:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Bilar i pastellfärger med gummihjul för tystare lek. Stor låda med många olika sorters fordon. Tilltalar barnen och ljudvolymen hålls nere även när barnen leker krock och tappar bilarna i golvet. Går att köra i diskmaskin, hygieniskt och bra.
(Fahrmans)
Pris: 399:-
Resultat: ja – lägre ljudvolym
En bondgård i tyg. Väskan stängs med dragkedja och har ett handtag som gör den lätt att bära med sig. Lätt, nätt och spännande för barnen. Välsydd, tyst lek med det mjuka materialet. Roligt med djur och traktor.
(Famiifun)
Pris: 349:-
Resultat: ja – lägre ljudvolym
100 stycken lätta klossar i olika form, färg och storlek att bygga med. Tystnad råder under bygget och om en kloss kastas på en kompis är smärtan obefintlig. Barn och pedagoger uppskattar de ljusa, glada färgerna och att det finns så många roliga former på klossarna.
Tygbacken med fällbar sida är perfekt för lego. Foto: Malin Walldorf
(Tysta leksaker)
Pris: 445:-
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Tyglåda med fällbar sida för förvaring av leksaker, duplo i denna låda låter mindre. Barnen kan dra fram legobitarna från sidan i stället för att hälla ut dem från plastback. Ljudvolymen förbättrades när vi har dem i denna låda, ännu bättre fungerar den i kombination med den ljudabsorberande mattan.
(Lekolar/Viking Toys)
Pris: 1 394:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Stor hink med olika fordon tillverkade av bioplast baserad på sockerrör. Plasten skramlar inte när barnen leker med bilarna. Tilltalande pastellfärger och roligt att koppla ihop släpvagnar med fordonen, tycker de yngre barnen. Gummihjul som dämpar ljudet.
(Lekolar)
Pris: 642:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Barnen är förtjusta i denna scooter med mjuka däck, den är fantastisk för det låter ingenting när barnen far runt inomhus. Vår Bobby Car skramlar förskräckligt när barnen kör på samma sätt med den. Scootern fungerar som en springcykel, barnen sparkar sig framåt. Den passar mindre barn, de lite större barnen glider av och får inte plats med benen.
(Tysta leksaker)
Pris: 1 000:- (40-pack)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Damm- och smutsavstötande tassar till stolar. Enkla att sätta på och det blir märkbart tystare. Tassarna sitter kvar bra på stolen och går att tvätta i maskin, men är lätta att torka av med trasa också. Barnen kan själva flytta stolarna och skrapljudet försvann. Mycket bättre än de möbeltassar vi använt oss av tidigare.
(Lekolar)
Pris: 1 091:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Lite större dockor i tyg med avtagbara kläder. Hygieniska då de går att tvätta. Bra med olika hudfärg. Roliga att leka med, tycker barnen och när de tappar dem i golvet låter det ingenting tack vare det mjuka materialet.
(Lekolar/Viking Toys)
Pris: 291:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
En större lastbil med plocklåda i vilken tre olika former kan sorteras. Tillverkad av pastellfärgad bioplast och med gummihjul som gör leken tystare. Kör barnen på den ljudabsorberande mattan blir det helt ljudlöst. Kommer att bli rolig att ha utomhus i sommar.
(Tysta leksaker)
Pris: 415:- (1,44 m²)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Stora pusselmattor som kan byggas ihop till önskad storlek. Plus för tillhörande kantbitar. Dämpade ljudet ordentligt. Varm och skön att sitta på, tål värme och kyla och är enkel att torka eller spola av, vilket är hygieniskt. Enkel att plocka ihop och tar liten plats om man vill stuva undan den av någon anledning.
(Fahrmans)
Pris: 399:-
Resultat: tyst, men pipfunktionen låter
Doktorsväska helt i tyg med blodtrycksmanschett, stetoskop, pillerburk, spruta, förkläde och ficklampa. Barnen tycker det är roligt att leka doktor och det mjuka materialet gör leken tyst. Tills någon trycker på blodtrycksmätaren, som har en pipfunktion. Det känns lite märkligt att lägga in ett ljud i en i övrigt så tyst leksak.
(Lekolar)
Pris: 1 930:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Genusneutrala figurer med olika hudton. Varje figur är klädd i en sovpåse och en mössa i olika glada färger och strukturer. Pedagogiska, mjuka och roliga för de yngre barnen. Kläderna är avtagbara men lite svåra att få på igen för barnen. Tilltalar inte de äldre barnen.
(Tysta leksaker)
Pris: 796:- (500 st)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Små byggbitar i fina färger, de kan jämföras med plusplus, men materialet i dessa är bättre. Det blir tystare och barnen uppskattar att konstruera saker av bitarna. Utmanande även för de äldre med ritningar som följer med. Bra storlek. Lätta att plocka isär efter avslutat bygge och hörs inget när de hälls ut på bordet eller tappas på golvet.
(Lekolar)
Pris: 484:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Stora, mjuka och naturtrogna djur till bondgården. Häst, ko, gris och får. Stora, lätta och roliga att leka med. Att de är tillverkade i mjukt material gör att det blir tystare, det låter inget när hästen galopperar över bordet eller när barnen slår djuren mot varandra.
(Tysta leksaker)
Pris: 382:-
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Mjuka svarta och vita byggklossar i lite mindre storlek och flera olika former. Tysta när barnen bygger. Enorm skillnad mot vanliga byggklossar. Det byggs hus till dinosaurier och barnen står på stolar för att bygga höga torn. Det låter ingenting när tornen rasar. Kommer i en väska, men det är svårt att få ner klossarna i väskan igen för förvaring.
(Lekolar)
Pris: 1 453:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Jättebra mjuka träliknande klossar i olika former. Barnen älskar att bygga hagar till djuren, höga torn och allt möjligt. När tornen rasar låter det ingenting. Och råkar något barn slå till ett annat med en kloss gör det inte så mycket tack vare mjukheten på klossarna. Även lätta att torka av.
(Lekolar)
Pris: 1 091:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Mjuka handgjorda dockor med avtagbara kläder och broderade ögon. Storleken på dockan är speciellt anpassad för små barn, men de äldre barnen tycker också om dockorna. De har lite tyngd i sig så de kan sitta.
(Tysta leksaker)
Pris: 600: (200 st)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Stora pusselklossar att bygga med. Tillverkade av mjukt material så de låter inte mycket alls. Det blir också naturligt tystare när barnen konstruerar saker med klossarna. Populära bland barnen och vi skulle behöva fler uppsättningar så fler barn kan bygga stora saker samtidigt.
(Lekolar)
Pris: 1 161:- (före avtalsrabatt)
Resultat: ja – lägre ljudvolym
Flera dockor med mjuk kropp och huvud av naturgummi. Tunga i botten så de kan sitta. Inte normkritiska med rosa kjolar och blå byxor. Synd också att alla ljusa har blå ögon och alla mörka har bruna ögon. Passar de yngsta barnen på förskolan.
Krönika Det är så otroligt bakvänt att föräldrar ska bedöma hur ”bra” en förskola är. Varför ska de göra det? undrar Eva Lindström efter att ha läst ännu en artikel om ”förskolorna med bäst betyg”.
Podcast Vad har vi för rättigheter när personal måste sägas upp, sitter man säkert om man jobbat länge, vad gäller vid omplacering och hur ser framtidsutsikterna ut?
Krönika Hur kommer det sig att det fortfarande är så att vuxna som arbetar med att utbilda barn inte har förmågan att förstå att framgångsrikt ledarskap inte handlar om makt, utan om ömsesidig respekt? frågar sig Eva Lindström.
Pedagogiska tips Med förskollärarnas metod blir abstrakta begrepp begripliga för barnen.
Reportage Förskollärarnas planerade undervisning i matematik är för barnen en skojig lek.
Krönika Om man inte förstår vikten av att lärare behöver planera sin undervisning är man dåligt insatt i förskolans uppdrag, skriver Eva Lindström.
Podcast Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?
Forskning Barbro Westlund ser flera skäl att ge genren större utrymme vid högläsningen.
Krönika Ta leken på allvar, och vårda den, skriver Marie Eriksson.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Fokus Ingen förskola i Stockholm följer riktlinjerna för gruppstorlekar, menar förskolläraren.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Sju av tio förskollärare uppger att de har svårt att klara tillsynen av barnen.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Politikerna i Stockholm ska ta fram ett styrdokument för hur stora nya förskolor ska få vara och hur de ska utformas
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Fokus Den norska förskolan ses av många som en förebild. Där finns normer om både förskollärartäthet och om hur många barn per anställd det ska vara.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.