En oas för stadsungar

Besöken skapar ständigt förändringar i Bokträdgården. – Platsen ändras av den stora mängden kreativa besökare, säger Magdalena. Foto: Maria Stenström
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Utanför skånska Torup, omsluten av åkrar och ängar, ligger Bokträdgården. Ett magiskt utflyktsmål i lantlig miljö där stadsbarn får möjlighet att utforska och upptäcka spännande fenomen i naturen.

Humlor och bin surrar, träden böljar i vinden och koltrasten sjunger. Från statarmuseet en bit bort hörs dessutom en galande tupp, och det doftar av jasmin, fläder, vallmo och andra blommor och buskar. Utomhuspedagogen Magdalena Tomczak Stenström har onekligen en avundsvärd arbetsplats. Hon tillbringar sina dagar mitt i naturen, på en lummig plats med prunkande odlingslådor, vildvuxet och välansade rabatter om vartannat.

I en tid av miljöfaror och klimatkris behöver barnen positiva berättelser.

Under flera år fanns här en hälsoträdgård för anställda i Malmö stad som befann sig i risk­zonen för att drabbas av stressrelaterad ohälsa. 2015 upphörde dock satsningen och gården stod tom och öde. Några år senare kläcktes en innovativ idé om att återuppliva platsen och erbjuda den till barn och pedagoger på Malmös förskolor som saknar närhet till större grönområden.

Sedan 2017 tar nu Magdalena dagligen emot barnen som bussas från staden och hälsar dem välkomna till den fantasieggande Bokträdgården.

Många barn vill komma tillbaka till Bokträdgården, gärna redan ”i morgon” och då ta med sina familjer. Foto: Maria Stenström

– Den här platsen är helt magisk, en stor trädgård med olika kreativa miljöer som väcker lust att leka, utforska och lära. Varje dag ser jag barnens nyfikenhet, empati och beundran när de upptäcker livets fenomen i naturen: maskar i komposten, bin på blommor, gråsuggor under stockar och vinbergssnäckor i kirskålen, berättar hon med entusiasm i rösten.

I Bokträdgården kan grenar, pinnar och stubbar förvandlas till kojor, och de som önskar kan ta plats vid stafflierna i det öppna växthuset och måla. Det lagas även mat över öppen eld på muurikka eller på stormköket i Templet. I klätterträden och på stora stenar kan barnen utmana sin rörlighet. Här får de unga besökarna se, höra, känna, lukta – och smaka.

– Kirskål är populärt. I våras hade jag en barngrupp som hämtade stora korgar att samla kålen i, de ville ta med hem till sina föräldrar. Men en hel del åt de upp själva också, somliga av dem var alldeles gröna runt munnen, säger Magdalena Tomczak Stenström.

De unga besökarna uppskattar smaken av kirskål, oregano, fänkål, mynta och ängssyra. Foto: Maria Stenström

Hon påpekar att det i dagens samhälle är extra viktigt att ge barnen positiva berättelser om miljön, bygga en framtidstro och väcka en kärlek till naturen.

– Vi lever i en tid där det talas mycket om miljöfaror och det är lätt att fokusera på de negativa berättelserna om plast i haven, klimatkrisen och att planeten är i fara. Men jag tror att det kan skapa oro och skuld hos barnen, och det är inte de som kastar skräp och har lagt plast i våra hav. I stället vill jag visa varför vi behöver naturen och reflektera tillsammans med barnen om vår symbios med universum. En enkel och samtidigt komplex fråga kan väcka många funderingar och tankar hos alla, ”vad får vi från naturen varje dag?” säger Magdalena Tomczak Stenström.

När barnen kommer på morgonen samlar Magdalena dem på gräsmattan. Just i dag har hon en uppstoppad igelkott till sin hjälp, som genast gör barnen nyfikna och fångar deras uppmärksamhet. Hon förklarar bland annat hur igelkottar bor och vad de lever av. De tittar även på levande vinbergssnäckor och Magdalena passar samtidigt på att förklara skillnaden mellan snäckor och sniglar. Därefter följer som vanligt en rundvandring för att barnen ska få se vilka olika platser som erbjuds i trädgården.

Foto: Maria Stenström

Magdalena berättar vad barnen kan göra och vilka regler som gäller, som exempelvis att vissa klätterställningar inte är till för barn utan för växter och djur. 

– Jag ser rundvandringen som en inledning till dagens berättelse som vi därefter skapar tillsammans. Den är viktig för att väcka inspiration för de lek-, estetik- och läroprocesser som barnen annars kan missa.

De milda skånevintrarna gör det möjligt att hålla Bokträdgården öppen året om, och var årstid har sin tjusning.

– Det är fantastiskt att komma hit på hösten. Vi har många träd och buskar, och då kan de som kommer bland annat smaka på våra goda äpplen och hallon. Dessutom är trädgården som en stor ateljé i ständig process där årstiderna påverkar hela tiden, säger Magdalena Tomczak Stenström.  

Besöket börjar med en rundvandring i Bokträdgården. ”Ett slags presentation av en utställning i naturens ateljé, där barnens känslor och tolkningar kan vara väldigt olika”, säger Magdalena Tomczak Stenström. Foto: Maria Stenström

Något som förvånade henne i början var att inte alla besökare uppskattar naturen på samma vis som hon själv gör. Och att det finns både barn och vuxna som inte riktigt förstår vad de ska göra där.

– Jag tänkte att alla skulle bli glada av att få komma hit, men det var inte så självklart som jag trodde, säger ­Magdalena Tomczak Stenström. Här i Sverige har vi ofta en romantisk syn på naturen, men i många andra länder kan naturen betyda något annat, ibland något farligt. Kanske gömde man sig i naturen när det var krig och oroligheter, eller kanske var det bara en plats där man samlade ved för att överleva.

Hon berättar om ett tillfälle när en medföljande pedagog var oerhört rädd för alla flygande insekter i Bokträdgården. Hon skrek högt så snart en fluga eller mygga surrade förbi.

Från januari till juni 2020 fick Bokträdgården besök av 110 barngrupper från Malmö stad. Foto: Maria Stenström

– Vid dagens slut kom hon till mig och sa att hon hoppades att en dag kunna sluta vara rädd. Sedan sa hon: ”Du vet, i mitt hemland är insekter lika med malaria.” Hon fick mig att tänka extra mycket på vikten av att vara ödmjuk och inse att alla har olika erfarenheter varav vissa kan ha satt djupa spår, säger Magdalena Tomczak Stenström.

Hon känner till att det även har funnits föräldrar som inte skickat sina barn till förskolan när det varit dags för utflykt till Bokträdgården. De var helt enkelt rädda för att barnen skulle ut i naturen, men när de senare såg bilder och hörde andra berätta ville de inte längre missa de kommande utflykterna.

– Det gäller att komma ihåg att alla faktiskt inte har samma relation till naturen, men i Bokträdgården kan vi träffas och genom nya erfarenheter skapa positiva berättelser – och en ny relation med naturen, säger Magdalena Tomczak Stenström.

– Att väcka kärleken till naturen är den viktigaste förutsättningen för en hållbar framtid, tillägger hon.