Friluftsliv på utbildningen krockar med verkligheten

Maria Howding är idrottsforskare vid Malmö universitet.
Forskning
Det finns ett glapp mellan lärarutbildningens undervisning i friluftsliv och den vardag som väntar idrottslärarna på skolorna, menar lärarutbildaren Maria Howding.
– Vi måste visa att man kan ha starka naturupplevelser i närområdet också, säger hon.
LÄS ÄVEN: Här har idrottslärarna friluftsdag två gånger i veckan
Klassiska flerdagarsläger med paddling, vandring och skidåkning. Så ser undervisningen i friluftsliv ofta ut på lärarutbildningen, enligt Maria Howding, lärarutbildare vid Malmö universitet.
Det är upplevelser som visserligen kan ge de blivande lärarna i idrott och hälsa viktiga kunskaper, menar hon. Men en alltför traditionell bild av friluftslivsundervisningen kan också krocka med den verklighet som studenterna möter i yrkeslivet.
– Skolornas tydliga ramar med scheman, säkerhetsregler och varierad tillgång till närnatur kan göra att det blir ett för stort projekt för idrottslärarna att ta sig i väg, säger Maria Howding.
Lösningen är inom räckhåll
Enligt en enkätundersökning från Friluftsfrämjandet tycker var fjärde idrottslärare i grundskolan att de fick för lite kunskap om friluftsliv på lärarutbildningen.
Svaren ligger i linje med tidigare forskning som visat att lärare upplever att det är svårt att genomföra det friluftsliv som de lärt sig under utbildningen.
Men lösningen behöver inte vara långt borta, menar Maria Howding. Hon har undersökt friluftsundervisningen på lärarutbildningen i sin doktorsavhandling och lyfter fram närmiljön som en nyckel för att göra utbildningen mer användbar.
– Friluftsliv handlar om att uppleva, märka och känna naturen. Det kan man göra även om man inte åker till en vildmarksmiljö, utan också under kortare stunder i skolans närhet, säger Maria Howding.
Måste bredda bilden av friluftsliv
Hon tror att lärarutbildningarna behöver bli bättre på att fokusera på kunskaper som både kan förmedlas på längre friluftsturer och i den lokala stadsmiljön.
– Under ett längre kanotläger kan man vara ”i” naturen och erfara viktiga naturmöten. Men att till exempel ta ett stadsnära kallbad kan också vara en stark naturupplevelse om vi uppmärksammar vad det innebär att känna och märka naturen, säger Maria Howding.
Genom att bredda bilden av vad friluftsliv kan vara kan undervisningen bli mer relevant för de blivande lärarna, menar hon.
– När friluftsliv, utomhuspedagogik och platsbaserade perspektiv möts finns det mycket som studenterna kan ha nytta av.
LÄS ÄVEN
Här har idrottslärarna friluftsdag två gånger i veckan
Idrottsläraren: Tack, vi tog oss nästan hela vägen till månen
Därför kontrollerar hon alla sexåringarnas grovmotorik
Elevkaptener svetsar ihop klassen